Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Dva druhy veverek?

  • vv
  • Veci_verejne_3
Poté, co někteří lidé prožívali velice krátkou euforii z ohlášeného pádu vlády, aby následovalo nepoměrně delší období vystřízlivění a pochopení, že žádná vrána si oči nevyklove, se vyrojily různé komentáře k současné „krizi". Kolikáté už od vzniku vlády dvou stran a subjektu napojeného v době vzniku trojkoalice na soukromou bezpečnostní agenturu ABL?

Většina těchto komentářů se soustředí na roli Věcí veřejných, všímá si jejich rozkladu, jejich přílišných očekávání, jejich politických chyb. Člověk by chvílemi nabyl dojmu, že jediným problémem této vlády je jeden naprosto nezodpovědný koaliční partner, který je zdrojem a nositelem té nejhorší představitelné politické kultury, který je synonymem pro korupci a bez něhož by občané České republiky žili téměř v ráji.

Ano, zveřejňování odposlechů, s nimiž bylo navíc v některých případech zřejmě uměle manipulováno, dříve, než se informace v nich ukryté mohly prošetřit a mohly se stát relevantním důkazním materiálem v soudním řízení, podezření z korumpování kolegů v politice včetně zavádění vulgarismů do běžného politického slovníku, jsou vesměs symptomy nemocného organismu. Osobně mně ale přijde krajně nevyvážené zacílit svůj hněv pouze na jediného ze „tří mušketýrů", který si může donekonečna opakovat legendární heslo: „jeden za všechny". Na pokračování tohoto motta: „Všichni za jednoho", se jaksi zapomnělo.

Vadou této vlády skutečně není pouze jeden z koaličních partnerů. Tato vláda sestává ze tří stran, které společnými silami připravovaly „reformy", jež počínají velmi bolestivě dopadat na řadu občanů ČR, které jsou nedomyšlené, nepropracované a hlavně – nevedou k úsporám, ale ke krizi systémů zdravotnictví, školství, důchodového systému a systému sociálního zabezpečení. Tato vláda se dále jako jeden muž postavila za ocenění lidí, kteří mj. spáchali úkladnou loupežnou vraždu a vraždu omámeného a spoutaného policisty. Tato vláda jako celek neumožnila vznik vyšetřovacích komisí k prošetření závažných korupčních podezření. Tato vláda jako celek uhájila ve svých řadách osoby, které jsou podezřelé z korupčního jednání, ať již jde o A. Vondru, J. Drábka či M. Kalouska. Tato vláda se přes odpor odborníků rozhodla pro tzv. vyrovnání s církvemi, kdy nedokáže obhájit, zda vydává skutečně majetek, na nějž má církev právní nárok.

Asi jedině díky krátké paměti lidí je možné, že M. Kalousek rozhořčeně hřímá, jak slizké a hnusné jsou veverky a jak jim patří věčné zatracení – a mnozí mu za to tleskají. Jako bývalý křesťanský politik patrně ví, co se před velikonočními svátky sluší a patří pronést, aby v duších lidí zavládly klid a mír. Zřejmě se neztotožnil s poselstvím pana presidenta, abychom nehledali konkrétní viníky současné vládní krize.

Někteří lidé se pak snaží dělit „veverky" na dva druhy, na zásadové a bezcharakterní. Na ty, kterým jde pouze o moc, a ty, jimž jde o ideály. V přírodě více druhů veverek žije. Například veverka obecná, sciurus vulgaris, jejímž hlavním rysem jsou střapce chlupů na ušních boltcích (asi aby lépe slyšela), a veverka popelavá (sciurus carolinensis). Ta nemá na ušních boltcích tak výrazné ochlupení, je ale agresivnější než veverka obecná a může nadělat značné škody.

Na politické scéně více druhů veverek nenacházím. Problém je zde ten, že nevidím hranice pro jakékoli třídění. Tím bezcharakterním je tedy Bárta a jeho věrní – a adepti Rychlé roty se rekrutují pod křídly K. Peake? Nebo by titul „veverka roku" měla obdržet K. Kočí? Nemohu si pomoci, pro mě jsou všichni jmenovaní v kategorii „jeden za osmnáct, druhý bez dvou za dvacet". V. Bárta není obviněn, že by bral úplatky na ministerstvu dopravy, s nímž se seznamoval velice krátce, na němž však deklaroval snahu o protikorupční politiku. Bohatý na to, aby to mohl myslet vážně, byl dost. Je zajímavé, že světla ramp jsou upřena na něho, zatímco pan Hala a jeho kauza spojená s machinacemi na ministerstvu dopravy se krčí v šeravém koutu. Netvrdím, že V. Bárta je „čistý", upozorňuji pouze na fakt, že patrně nebude na základě čeho ho odsoudit, že důkazní materiály proti němu jsou nejspíš nepoužitelné, v horším případě zmanipulované. Okolnost, že člověk jako on s vazbami na soukromou bezpečnostní agenturu, vůbec mohl vstoupit do aktivní politiky, je věcí jinou. Za tu nese veškerou politickou zodpovědnost premiér země, tedy pan Nečas, jenž od samého začátku věděl, do čeho jde, a mělo mu tedy být jasné, co od toho má očekávat.

Každopádně by kauza V. Bárty neměla zakrýt odchody z vlády dalších ministrů, a to jak z ODS (Drobil, Fuksa, Kocourek), tak z TOP09 (Besser), kde byla ve hře závažná podezření z korupčního či jinak podvodného jednání.

Nemá-li Bárta v politice nic dělat, jako že jsem přesvědčen, že nemá, a obávám se jeho „očištění" a velkého comebacku, přímo v rockovém stylu, znamená to, že světélky ve Věcech veřejných jsou ženy, konkrétně K. Peake nebo snad K. Kočí?

Těžko světélko viděti, ať se člověk kouká ze sebevyššího stromu. K. Peake je podepsaná pod návrhem na referendum, jež ve stávající podobě práva občanům spíše bere, než by je posilovalo. Hlavně že se jí dme hruď pýchou, jak Věci veřejné plní svůj program. Podobně se těsně před odchodem z parlamentní scény dmul M. Bursík za Stranu zelených.

A K. Kočí? Jak si lze vážit někoho, kdo se uchyluje z hlediska demokracie k naprosto nepřijatelným metodám (bez ohledu na cíl, jemuž mají sloužit) a u něhož člověk nikdy neví, zda lže, mlží, či třeba mluví i pravdu?

Ne. Mezi veverkami, které mám na očích, žádné dva odlišné druhy nevidím. Všechny se chovají stejně, stejně šplhají, jsou stejně přelétavé. A stejně koušou. Až na jednu, která již zřejmě přišla kromě cti i o zuby, neboť i po výrocích o slizu a hnusotě se lísá ke kmeni, který se jí štítí a opovrhuje jí. Veverky totiž potřebují kmen. Bez něj nemají, po čem šplhat, a jsou bezbranné. Člověk se jenom musí ptát, zda jim to celé za to stálo.

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře