Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Hromadný odchod do daňových rájů - kdo bude platit daně?

  • danove_raje
  • danove-raje
Provozovatel serveru LaBasta, grafický designér a fotograf Ondřej Hrčiak v reakci na situaci odchodu mnoha českých firem do takzvaných "daňových rájů" nabízí umělcům, uměleckým řemeslníkům a dalším drobným živnostníkům odchod do daňových rájů po vzoru dvanácti tisíc bohatých českých firem, které podle něho nemusejí platit daně.

„Když se schováte za pár offshore[1] firem, můžete krást, tunelovat, manipulovat se státními nebo obecními majetky. Nebo můžete jako lichvář půjčovat na nekřesťanský úrok a jako dceřiná inkasní agentura můžete souběžně vymáhat dluhy. Neodvádíte daně a všechno co děláte, je legální. Na všechno máte připravenou půdu v zákonech,“ uvádí Hrčiak.

Server LaBasta.com v článku o daňových rájích, dokládá jejich dopad na českou ekonomiku na konkrétních případech. Cílem celé aktivity má být veřejný popud k nápravě situace a k navrácení firem zpět z daňových rájů, k placení daní a jejich podílení se na snižování státního dluhu.

Podle odhadů České kapitálové informační agentury totiž přichází stát na daních o desítky miliard korun ročně jen díky tomu, že nechává české firmy odejít do daňových rájů. Počty bohatých podnikatelů, kteří se rozhodli přestěhovat sídlo svých firem jinam a neplatit v Česku daně podle průzkumů vytrvale rostou podle mota "když neplatí oni, proč bych měl platit já".

Podle Hrčiaka by se měli všechny firmy vrátit z "finančních rájů" a začít přispívat do státní pokladny. "Vesměs nemajetní, zato dostatečně bezbranní drobní živnostníci a autoři na volné noze státní rozpočet rozhodně nespasí,“ říká Ondřej Hrčiak.

Pro některé živnostníky je situace závažná až neudržitelná, tvrdí Hrčiak. „Zbývá nám skutečně jen emigrace, nebo řekněme kybernetická emigrace. Přestěhovat server papírově na Kajmanské ostrovy umíme taky. Technicky se pro registrované uživatele nic nezmění, jenom stát postupně ztratí kontrolu nad jejich příjmy.“

Zveřejňujeme reakci pana Hrčiaka jako občanskoý podnět k nápravě situace, nikoliv jako výzvu pro živnostníky, aby přestali platit daně. "Každý bez výjimky ať platí daně ve své zemi bez ohledu na právní formu jeho podnikání. A pokud ne, OSVČ se podle toho zařídí,“ navrhuje Hrčiak.

[1] Offshore - je společnost, která je zapsána mimo jurisdikci jejích primárních operací.

Čtěte také:

Zadluženost státu: Současný stav EU

Zadluženost státu: Současný stav ČR

Zadluženost státu: Státní bankrot

Zadluženost státu: Státní dluh v pojmech

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře