Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Svět kolem nás (18.04.2022)

Božena Weitingerová

Pondělí, 18.4.2022:

1; Působivé záběry raketových útoků na základnu USA a NATO ve Lvově. Okamžik zásahu byl zachycen na videu.

2; Letectvo Ruské federace zničilo sklad ozbrojených sil Ukrajiny se západními zbraněmi ve Lvově. Dnes ráno raketové útoky ruských leteckých sil zničily sklad se západními zbraněmi ve Lvově.

3; Palebná postavení, 56 nacistů a obrněné transportéry: Armáda DPR likviduje nepřítele. Je k dispozici text prohlášení oficiálního představitele Lidových milicí DLR plukovníka Eduarda Basurina.

4; Další země bude dodávat zbraně Ukrajině. Toto rozhodnutí jednomyslně podpořil parlament Itálie.

5; Spojené státy oznámily použití zakázané kazetové munice ukrajinskými jednotkami. Novináři listu The New York Times našli v obci Gusarovka úlomky rakety s podobným vybavením.

6; USA plánují znovu rozmístit jaderné zbraně v Británii. Informuje o tom list The Guardian s odvoláním na dokumenty amerického obranného rozpočtu na rok 2023.

7; Ka-52 "Aligátor" loví nepřítele na Ukrajině. Byly zveřejněny záběry bojové práce průzkumných a útočných vrtulníků Ka-52 armádního letectva ruských leteckých sil.

  • svet-kolem-nas-18-04-2022
 
 
8; "Vítězství je blízko": šéf DLR ocenil hrdiny za jejich hrdinské činy v bojích s ukrajinskými vetřelci. Zvláště pozoruhodná byla odvaha tankistů, kteří se účastnili útoku na Volnovachu, a jednotek postupující na Avdějevku.
9; Ruská armáda zachránila obrovský dav příslušníků ozbrojených sil Ukrajiny ze sklepů před smrtí hladem. Nyní jsou živí, dobře živení a v teple. Kapitulace je tou nejlepší volbou.
10; Záběry hořících objektů ve Lvově poté, co je zasáhly řízené střely. Jak informovala Russkaja Vesna, dnes ruská armáda zaútočila na Lvov.
11; Záběry z bojů o Mariupol: Ruční protitankový granátomet nepřítele zasáhl bok obrněného transportéru velitele praporu ruské námořní pěchoty. Vše se obešlo bez zranění osob a většího poškození techniky. Zpravodaj z místa uvedl podrobnosti o osudu posádky a teroristické taktice ozbrojenců.
12; Speciální jednotky FSB tvrdě zadržely úředníka - správce kanálu Telegram, který se vysmíval ruské armádě. Očirov, 40 let, byl zadržen v kanceláři, kde oficiálně pracoval a obsluhoval z počítače kanál Telegram.
13; Budoucí banderomobily dorazily na Ukrajinu. Ukrajina aktivně využívá syrské zkušenosti bojovníků ISIS a vytváří analogy „džihádomobilů“.
14; Američtí spojenci odmítají podpořit sankce proti Rusku, píše The Economist. Britské vydání také uvádí Indii jako nejnevhodnější zemi pro Západ, s jejímž názorem ale musí Washington počítat.
15; Moldavsko odmítá prodat Ukrajině stíhačky MiG-29. Předseda vlády republiky poznamenal, že za účelem poskytnutí takové pomoci by se měl člověk obrátit na „vybavenější země“.
16; Putin: Ekonomická blesková válka proti Rusku se nezdařila. „Rusko odolalo bezprecedentnímu tlaku. Situace se stabilizuje, kurz rublu se vrátil na úrovně z první poloviny února.“
17; Krym je připraven vytvořit výsadkovou sílu dobrovolných učitelů pro Ukrajinu, šéf Státní rady. "Minulý systém, v němž byli školáci nacpaní banderovskou propagandou, vedl ke zničení ukrajinské státnosti."
18; Kreml řekl, zda budou zveřejněny údaje o přechodu zemí k placení za plyn v rublech. Prezidentského tiskového tajemníka se zeptali, jak probíhá proces převodu plateb za dodávky ruského plynu na rubly.
19; "Iskandery" zničily velitelské stanoviště brigády ozbrojených sil Ukrajiny i s personálem. Vysoce přesný úder zlikvidoval velitelské stanoviště, zbraně a vojenskou techniku včetně personálu personálu ozbrojených sil Ukrajiny.
20; SBU zveřejnila Medvedčukovu výzvu Putinovi a Zelenskému. Šéf politické rady Opoziční platformy - Pro život žádá o výměnu za "obránce a obyvatele Mariupolu." Je možné, že výzvu natočil pod nátlakem.
21; Na webu se objevily záběry ze zániku křižníku "Moskva". Snímky pořízené z nedaleké lodi ukazují, že všechny záchranné čluny hořícího křižníku Moskva byly spuštěny na vodu.
22; Kyjev připravuje na Velikonoce hrozný masakr, píše ruské ministerstvo obrany. Ukrajinské úřady s podporou Západu připravují v řadě regionů Ukrajiny sofistikované monstrózní provokace s četnými obětmi.
23; Mariupol: V bojích u Azovstalu zlikvidovaly ruské jednotky a jednotky DPR průlom obklíčených ozbrojenců. Asi 150 ukrajinských vojáků bylo zabito a zraněno.
24; Ministerstvo obrany Ruské federace oznámilo ztráty ozbrojených sil Ukrajiny, nacistů a žoldáků. Oddělení má spolehlivé údaje o skutečných ztrátách v řadách ozbrojených sil Ukrajiny, Národní gardy a zahraničních žoldáků.
25; Armáda DLR zlikvidovala desítky nacistů a nepřátelských palebných bodů. Vojáci DLR spolu s ruskou armádou pokračují v osvobozování obcí Republiky od ukrajinských okupantů.
26; Ruská armáda dobyla od ozbrojených sil Ukrajiny zpět důležité město v LLR. Dobytí obce Kremennaja otevírá ozbrojeným silám RF cestu do Rubežného, Severodoněcka a Lisičanska.
27; FSB zabránila teroristickému útoku na jihu Ruska. Příznivci teroristů ISIS byli zadrženi.
28; Velitelská stanoviště, velké sklady, technika a živá síla Ozbrojených sil Ukrajiny: Ruská armáda ničila důležité vojenské cíle. Útoky byly mimo jiné provedeny vysoce přesnými pozemními střelami Iskander.
29; Armáda LLR potrestala ozbrojené síly Ukrajiny za útok na Pervomajsk. Nepřátelský úder v Pervomajsku zranil dvě ženy a poškodil několik domů.
30; Ukrajinské ozbrojené síly zaútočily na Záporoží Točkou-U. Záběry následků strašlivé rány zveřejňuje ruské ministerstvo obrany.
31; Moment raketového útoku na Lvov a následky útoku. Připomeňme, že starosta města oznámil pět „cílených raketových úderů“. Starosta Lvova oznámil 5 raketových útoků na město. Existují také zprávy o explozích v Kyjevě.
32; To není láska k Ukrajině, to je nenávist k Rusku, prohlásil exprezident České republiky Václav Klaus. "Nevidíme náhodou konflikt mezi Západem a Ruskem, ve kterém se Ukrajina ukázala jako sice nešťastný, ale vhodný objekt?"
33; Historický okamžik pro Berďansk: Znak Ukrajiny byl odstraněn z výkonného výboru města.
Byl demontován civilizovaně a bez poškození.
34; „Bylo to tak rychlé, že jsme se nestačili zorientovat. Neměli jsme z centrálního velení žádné rozkazy“: Zajatci z ukrajinských ozbrojených sil vyprávěli, jak Kyjev ztratil Cherson. Nyní ruské ozbrojené síly ovládají celý Chersonský region.
35; „Horší než nepřítel“: Zajatý policista mluví o Medvedčukovi a jeho podílu na osudu Donbasu. Medvedčuk byl vždy nepřítel, představitel ukrajinského konsensu. Pochybujete? Poslechněte si 37 hodin záznamů jeho rozhovorů. Přestože je Medvedčuk v opozici vůči současnému režimu, zajatci určení k výměně na něho nevzpomínají v dobrém.
36; Čína vysvětluje, v co USA skutečně doufají na Ukrajině. Peking dělá stále tvrdší prohlášení proti Spojeným státům.
37; Jaderné léto, roboti, vesmír. Letošní léto se ponese ve znamení speciální operace, proběhne ve střetech, v potyčkách s nacistickými diverzanty, bohužel i s určitými ztrátami.
38; Historická amnézie aneb jak se v Litvě poddávají zapomnění svého podílu na genocidě Židů. Minulý týden byl ve střední Litvě demontován pomník sovětským vojákům-osvoboditelům.
39; V Británii pedofilové unikli trestu po omluvě. V tomto případě musí policie zohlednit názory poškozených, ale to není rozhodující.
40; Ukrajina vyplnila dotazník pro EU a čeká na kladné rozhodnutí o přistoupení. Nyní země čeká na kroky Evropské komise.
41; Rakousko nebude moci odmítat ruský plyn ještě několik let. Rakouský kancléř uvedl, že bez dodávek plynu z Ruska se jeho země pravděpodobně obejde až za pár let.
42; Turecké ministerstvo zahraničí vyzývá k reformě OSN. Turecký ministr zahraničí Mevlüt Čavusoglu prohlásil, že OSN nyní není schopna vyřešit světové konflikty.
43; Severní Korea oznámila obnovení jaderných testů. Jaderné testování v Korejské lidově demokratické republice bylo po pětileté přestávce obnoveno.
44; Bělorusko pohrozilo, že bude reagovat v případě agrese ze strany západních zemí. Bělorusko moudře přiděluje finanční prostředky na rozvoj své armády.
45; Zelenskij vyzval svět, aby dal Ukrajině zbraně. Zelenskij vyzval svět, aby Ukrajincům okamžitě poskytl zbraně.
46; Vučić: „Pokud uvalíme sankce na Rusko, dostanu od Západu vyznamenání, jaké si jen budu přát“. Srbsko je pod vážným tlakem Západu kvůli jeho odmítnutí uvalit sankce proti Rusku.
47; Zelenskij: Rusko „odtrhlo“ Chersonský a Záporožský region po vzoru DLR a LLR. Zelenskij řekl, že Rusko hodlá „odtrhnout“ Chersonský a Záporožský region.
48; Srbská letadla v Rusku jsou obtěžována speciálními službami z Ukrajiny falešnými zprávami o uložení výbušnin, prohlásil Vučić. Signály o výbušných zařízeních v letadlech Air Serbia na trase do Ruska pravidelně zasílají zahraniční zpravodajské služby.
49; Blíží se průlom: Ruské speciální jednotky na obrněné technice se přesouvají hluboko do Donbasu. Kolony ruské armády jsou vtahovány do LLR pod krytím bojových vrtulníků.
50; Mariupol už není, říká DMitrij Kuleba. Mariupol již neexistuje, prohlašuje ukrjainský ministr zahraničí.
51; Zelenskij: Biden by měl přijet na Ukrajinu. Zelenskij očekává, že americký prezident Joe Biden navštíví Ukrajinu, možná přímo Kyjev.
52; Zachraňte se útěkem. Kadyrov oznámil zahájení "specifické" operace na Ukrajině. A vyzval ukrajinskou armádu, aby se vzdala.
53; Šmygal: Kyjev je připraven bojovat s Ruskem a očekává finanční podporu ze Západu. Šmygal poskytl rozhovor americké televizi ABC, ve kterém řekl, že Kyjev očekává finanční podporu od západních zemí.
54; V Japonsku řekli, že Rusko by se mohlo zúčastnit online summitu G20. Japonský ministr financí Shun'ichi Suzuki na jednání parlamentního výboru řekl, že nevylučuje účast Ruska na ministerském setkání G20 online.
55; Kadyrov varoval před začátkem "specifické" fáze speciální vojenské operace na Ukrajině. Šéf Čečenska Ramzan Kadyrov oznámil začátek "specifické" speciální operace na Ukrajině a vyzval ukrajinskou armádu, aby se vzdala ruským jednotkám.
56; Ukrajinští váleční zajatci vyprávěli podrobnosti o bojích u Chersonu. První den ruské speciální operace na ochranu Donbasu nestanovilo velení Ozbrojených sil Ukrajiny pro armádu v Chersonu žádný konkrétní úkol.
57; Sberbank zabránila útoku na ruské účty z Ukrajiny .
58; Psycholožka promluvila o negativních důsledcích falešného pozitivního chování. Předstíraná neboli takzvaná toxická veselost může nejen ničit vztahy s blízkými osobami, ale také vést ke zdravotním a psychickým problémům.
59; Centrální banka Ruska obnovila možnost prodeje hotovostní měny v bankách. Ruská centrální banka od pondělí 18. dubna obnovila příležitost pro banky prodávat hotovostní měnu občanům. Informovalo o tom tiskové oddělení centrální banky.
60; Generální tajemník OSN: Svět je kvůli Ukrajině ohrožen globálním hladem. António Guterres se domnívá, že události na Ukrajině se promění v největší potravinovou krizi.
61; Vučić obvinil ukrajinské zpravodajské služby z falešných poplachů o zaminování srbských letadel. Tajné služby Ukrajiny a „jednoho státu EU“ pravidelně zasílají zprávy o těžbě letadel Air Serbia létajících do Ruska. V neděli 17. dubna to oznámil prezident Alexander Vučić.
62; Téměř polovina absolventů ruských škol se pro své budoucí povolání ještě nerozhodla. 42 % žáků 11. ročníku z Ruska není ještě rozhodnuto o svém budoucímpovolání. Tyto výsledky studie byly oznámeny 18. dubna ve vzdělávací společnosti MAXIMUM Education.
63; Tempo růstu čínského HDP bylo v prvním čtvrtletí roku 2022 4,8 %. Hrubý domácí produkt (HDP) Číny v prvním čtvrtletí roku 2022 meziročně vzrostl o 4,8 %. Vyplývá to z údajů zveřejněných v pondělí 18. dubna Státním statistickým úřadem země.
64; Turecko zahajuje novou vojenskou operaci proti Straně kurdských pracujících (PKK) v severním Iráku. Turecké ministerstvo obrany zahájilo novou vojenskou operaci proti militantům PKK sídlícím v severním Iráku. Informovala o tom 18. dubna agentura Anadolu.
65; První fotografie raketového křižníku Moskva, který byl potopen v boji. Na webu se objevily první záběry a fotografie raketového křižníku Moskva, který se potopil v boji, pořízený 13. dubna při požáru lodi.
66; DLR informovala o ostřelování nemocnice Mariupol ozbrojenci z Azova, kde byli lidé.
67; K ruské obdobě SWIFT — Nabiullina se již připojilo 52 zahraničních organizací. Systém finančních zpráv je domácí obdobou mezinárodního vypořádacího systému SWIFT. Nezávisí na světové politice a umožňuje ruským finančním institucím provádět platby v rámci země.
68; Síly ministerstva pro mimořádné situace DLR vyčistily více než 119 km ulic v osvobozených obvodech města Mariupol. Ministr ministerstva pro mimořádné situace DLR Alexej Kostrubickij hovořil o práci prováděné specialisty oddělení v obvodech Mariupolu osvobozeného od ozbrojených sil Ukrajiny.
69; Média: Moldavsko odmítlo převézt stíhačky MiG-29 na Ukrajinu. Kišiněv odpověděl „kategorickým odmítnutím“ na výzvu Kyjeva k vyslání sovětských MiGů-29.
70; Ruské ministerstvo obrany: Kyjev připravuje „krvavé Velikonoce“ na Ukrajině.
71; Státní pohraniční služba Ukrajiny oznámila od 24. února zadržení 2,5 tisíce mužů. Oficiální představitel ukrajinské státní pohraniční služby Andrej Děmčenko uvedl, že od začátku speciální operace se asi 2,5 tisíce mužů pokusilo nelegálně opustit zemi a obejít kontrolní stanoviště.
72; Kreml odpověděl na žádost Oksany Marčenkové o pomoc při výměně Medvedčuka. Pár dní předtím manželka Viktora Medvedčuka, šéfa politické rady ukrajinské strany Opoziční platforma pro život, požádala ruského prezidenta, aby jí pomohl s výměnou. manžel. Na osobní vyjádření Vladimira Putina se stále ještě čeká.
73; Medvedčuk se nabídl, že se vymění za ukrajinskou armádu a obyvatele Mariupolu. Bezpečnostní služba Ukrajiny zveřejnila video, na kterém ho šéf politické rady Opoziční platformy - pro život Viktor Medvedčuk navrhuje vyměnit ho za vojáky a obyvatele z Mariupolu.
74; Británie vedla smečku evropských hyen. „Hyena Evropy“ - přesně takto kdysi nazval Polsko britský premiér Winston Churchill.
75; Vladimir Putin: Rusko ustálo sankční politiku hospodářské bleskové války. Prohlásil to prezident Ruské federace na jednání k ekonomickým otázkám.
76; Ukrajinský „Račak“ už proběhl... Kyjevské úřady chystají provokace v Konotopu a Trojastyanci v Sumské oblasti, v Boroďance a Kaťužance v Kyjevské oblasti, v Pervomajském v Charkovské oblasti.
77; Lodě Baltské flotily se vydaly na moře cvičit raketové útoky. Dříve bylo hlášeno, že do Baltského moře vpluly na cvičení také lodě NATO. První stálá akční protiminová skupina se zúčastní manévrů se sousedními zeměmi aliance a partnerskými státy
78; Snem a cílem globalistů je globální hlad. Anglosaská civilizace a totalitní sekta „liberálové“, která na její půdě vyrostla, považují svět za přelidněný.
79; Litevští pohraničníci zabili dva losy. Zaměstnanci běloruské pohraniční služby našli u litevského plotu z ostnatého drátu mršiny dvou losů.
80; Rusko potřebuje náhradu importu i v oblasti vědomí. Náš život je velmi eurocentrický. Stačí si vzpomenout na iluze ohledně evropské kvality, evropských norem, evropské kvality.
81; Dělostřelci DLR zasadili masivní úder nacionalistům v průmyslové zóně u závodu Azovstal, civilní obyvatelstvo z této čtvrti je dlouhodobě evakuováno.
82; Ukrajinská armáda vypálila 10 raket z "Gradu" na Makejevku, jsou hlášeny oběti. Městská doprava a domy byly poškozeny. Jsou tam zranění lidé.
83; Ukrajina předala EU vyplněný dotazník pro získání statusu kandidáta na členství v Evropské unii.
84; Prezident Ukrajiny předal vedoucímu delegace EU v Kyjevě vyplněný dotazník, který je nutný pro získání statutu kandidáta na vstupu do Evropské unie.
85; Yandex a VK odstranily oficiální webové stránky Instagramu a Facebooku z výsledků vyhledávání.
86; Yandex. Poisk“ a „Poisk Mail.ru “, která je součástí skupiny společností VK, odstranily oficiální stránky Instagram a Facebook (zakázané v Ruské federaci; ve vlastnictví společnosti Meta, která je v Ruské federaci uznávána jako extremistická) z výsledků vyhledávání.
87; Ruské vzdušné síly zničily továrnu na opravu hlavic raket Točka-U v Dněpropetrovsku. Oznámil to oficiální představitel ruského ministerstva obrany generálmajor Igor Konašenkov.
88; Ministr financí USA má v úmyslu bojkotovat schůzky G20, pokud se jich zúčastní Rusko. Jak v pondělí píše Agence France-Presse, řekl to mluvčí amerického ministerstva financí.
89; Politolog Samojlov řekl, že bude při zadržování instruktorů NATO v Mariupolu
Eduard Basurin označil zprávy o pokusech prorazit ozbrojené síly Ukrajiny z Azovstalu za zastaralé.
90; Objevují se zprávy o začátku velké ofenzívy ruských ozbrojených sil na Donbasu.
91; Jevsejev naznačil, že ozbrojeným silám Ukrajiny došla munice a palivo.
92; Euractiv: USA odkládají dodávku stíhaček F-16 do Bulharska kvůli obavám z úniku dat do Ruska.
93; Korotčenko řekl, jak blokovat vojenské dodávky NATO na Ukrajinu. Likvidovat dopravní infrastrukturu.
94; Ministerstvo obrany zveřejnilo seznam s údaji o mrtvých ukrajinských vojácích.
95; Důstojník námořní pěchoty Černomořské flotily informoval o taktice boje v závodě Azovstal.
96; Zpráva o dobrovolné touze konkrétních jedinců sloužit v Národním praporu Azov se objevila na webu.
97; Global Times: Dobytí Mariupolu by mohlo být bodem obratu v ukrajinsko-ruském konfliktu.
98; U Charkova byla zajata jednotka ozbrojených sil Ukrajiny, která sestřelila 2 vrtulníky Ka-52 ozbrojených sil RF.
99; Íránský prezident Ibrahim Raisi oznámil, že je připraven zaútočit na centrální oblasti Izraele.
100; Satanovskij vymezil roli Ruska v globálním přerozdělování světa.
101; Velitel jednotky DLR: Dva pokusy o průlom z Azovstalu byly zmařeny.
102; Korotčenko vysvětlil, jakých cílů již ruské ozbrojené síly během speciální operace na Ukrajině dosáhly.
103; Satanovskij hovořil o původu ukrajinského nacionalismu v tomto a druhé polovině minulého století.
104; Onufrijenko očekává novou ofenzivu ozbrojených sil RF na jihu Ukrajiny a Dněpropetrovsku.
105; Vojenský historik Knutov: Západní země se snaží zbavit Ruskou federaci energie prostřednictvím konfliktu na Ukrajině.
106; Uralská úderná brigáda ozbrojených sil RF poblíž Izjumu porazila elitní speciální síly a 79. brigádu ozbrojených sil Ukrajiny.
107; Británie vyzvala země NATO k přímé vojenské intervenci do situace na Ukrajině.
108; Turecké ozbrojené síly zahájily novou vojenskou operaci proti PKK v severním Iráku.
109; Komplexy "Iskander-M" Ozbrojených sil Ruské federace zničily velitelské stanoviště brigády Ozbrojených sil Ukrajiny.
110; Ukrajinští váleční zajatci se přiznali k neúspěchu nepřátelských akcí v Chersonu a ztrátě města.
111; Byly zveřejněny fotografie křižníku Moskva hořícího v Černém moři.
112; Wasserman řekl, že ruské ozbrojené síly mohou na Ukrajině snadno likvidovat západní zbraně dodávané na Ukrajinu.
113; Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov oznámil zahájení „specifické“ speciální operace Ozbrojených sil RF na Ukrajině.
114; Expert Šurygin vysvětlil Zelenského hysterickou reakci na události v Mariupolu. Mariupol byl symbolem odporu a po jeho pádu bude muset Zelenskij mnohé vysvětlovat.
115; Plukovník LLR: Vojáci ukrajinských ozbrojených sil se bojí vzdát kvůli možnosti, že budou zastřeleni vlastními spolubojovníky.
116; Ruské ministerstvo zahraničí vyjádřilo znepokojení nad nárůstem vojenské aktivity NATO v Arktidě.
117; Armáda DLR útočí na ozbrojené síly Ukrajiny na Azovstal desítkami kusů neobvyklé munice.
 
Zdroj: rusvesna.su, rusnext.ru, voennoedelo.com
 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře