Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Svět kolem nás (17.02.2022)

Božena Weitingerová

Čtvrtek, 17.2.2022:

1; Na Ukrajině vyzvali udělení Nobelovy ceny míru Vladimiru Zelenskému. Borisi Johnsonovi a Emmanuelu Macronovi za odvrácení rozsáhlé války v Evropě.

2; The Telegraph: Putin je krůček od vítězství nad Západem v boji o postsovětský prostor.

3; V USA varovali před globálními následky sankcí proti Rusku. Sankce proti Rusku v případě invaze na Ukrajinu budou mít globální následky, prohlásila americká ministryně financí Janet Yellen.

4; Zdroje informují o zákazu zveřejňování národnosti zločinců v médiích. Návrh se nejspíš setká s odmítnutím ve vládě Ruské federace.

5; Státní department se distancoval o prognóz o „vpádu“ Ruska na Ukrajinu. Ned Price vystoupil s tvrzením, že Spojené státy přece nikdy nemluvili
o přesném termínu ruského vpádu na Ukrajinu...

6; Ukrajinská armáda zahájila palbu na čtyři obce v Luganské lidové republice, a to i zbraněmi zakázanými v Minských dohodách.

7; Izrael požádal Rusko o pomoc s evakuací svých občanů z Ukrajiny.

  • svet-kolem-nas-17-02-2022

8; Na Ukrajině obvinili Západ z „ekonomické diverze“. Rozdmýchávání emocí kolem „ruského vpádu“ vedlo k těžkým ekonomickým ztrátám pro Ukrajinu. Tato činnost měl charakter ekonomické diverze, myslí si bývalý ministr hospodářství Viktor Suslov.
9; USA pohrozily Rusku rychlou a tvrdou odpovědí na uznání Doněcké a Luganské lidové republiky. Budou to brát jako odstoupení od Minských dohod.
10; Počet obětí záplav v Brazílii stoupl na 94, z toho 8 dětí. Zachránit se podařilo 24 lidí.
11; Státní department dementoval zprávy o přesných termínech ruského vpádu na Ukrajinu.
12; WADA prohlásila, že rozhodnutí nezávislého disciplinárního výboru Ruské antidopingové agentury (RUSADA) povolit Kamile Valijevové účast na Olympiádě se negativně odráží na boji s dopingem v Ruské federaci.
13; Český prezident Miloš Zeman prohlásil, že se výzvědné služby USA udělaly obrovskou ostudu v případě války na Ukrajině. Americké výzvědné služby si už potřetí v poslední době udělaly ostudu – s Irákem, Afghánistánem a nyní s prognózou o začátku války na Ukrajině.
14; S Táliby nám bylo lépe. Rodiny evakuované nedávno z Afghánistánu utíkají nyní z Ukrajiny. Skupina 44 Afghánců, které Ukrajina evakuovala v září, opouští Ukrajinu.
15; Čtenáři britského bulvárního listu The Daily Mail se vysmáli šéfovi rozvědky za jeho slova o ruských vojskách na hranici Ukrajiny.
16; Ruské velvyslanectví v USA: Autosugesce USA o ruském útoku na Ukrajinu pokračuje. Rusko vyzývá Státní department, aby neživil militaristické blábolení médií ohledně Ukrajiny.
17; Situaci kolem Ukrajiny komentoval i japonský premiér. Prohlásil, že Japonsko se musí připojit ke snahám snížit napětí kolem Ukrajiny diplomatickou cestou.
18; Kazašský parlament schválil smlouvu o vojenské spolupráci s Ruskem.
19; Rusko a Japonsko se domlouvají na telefonickém rozhovoru mezi Putinem a japonským premiérem.
20; Na znamení solidarity s ukrajinským lidem bylo britské ministerstvo zahraničí nasvíceno barvami ukrajinské vlajky.
21; Národní policie Doněcké republiky zahájila odvetnou palbu na pozice ukrajinské armády po jejich ostřelování doněckých obcí.
22; Lukašenko přijel kvůli sledování rusko-běloruských vojenských cvičení. Na polygonu Osipovskij se koná taktická část manévrů, kterých se účastní raketová vojska a dělostřelectvo, dále pak letectvo Svazového státu a jednotky ruských výsadkových sil.
23; Zelenskij se vypravil na Donbas na člunu. Ukrajinský prezident oznámil, že na člunu se dopraví do oblasti operace Spojených sil v Donbasu.
24; Dmitrij Peskov na tiskové konferenci komentoval otázku uznání Doněcké a Luganské republiky a fejkové zprávy o vpádu Ruské federace na Ukrajinu.
25; „Věčného prezidenta“ ze mě dělá politika Západu. V srpnu 2020 se konaly prezidentské volby, podle jejichž výsledku Lukašenko zvítězil nad Svetlanou Tichanovskou se ziskem 80,1% hlasů.
26; Olympijskou vítězkou v krasobruslení se na Olympiádě stala Anna Ščerbakova, protože pronásledovaná Kamila Valijeva se dopustila značných chyb a skončila bez medaile na čtvrtém místě.
27; Ruské ministerstvo zahraničí vypovědělo zástupce velvyslance USA Bartleyho Gormana, který odpovídal za klíčové aspekty americko-ruských vztahů.
28; Pentagon přesune rotu obrněných transportérů do Bulharska kvůli účasti na cvičeních.
29; Ruské ministerstvo zahraničí prohlásilo, že žádný vpád na Ukrajinu se nekoná a ani se nic takového neplánuje. Píše se o tom v informaci ruského ministerstva zahraničí v souvislosti s předáním písemné reakce na odpověď americké strany ohledně bezpečnostních záruk.
30; Ruské ministerstvo zahraničí zveřejnilo odpověď Moskvy ohledně bezpečnostních záruk, kterou předala do rukou Johna Sullivana.
31; Ruské ministerstvo zahraničí prohlásilo, že USA překroutili ruské návrhy ohledně bezpečnostních záruk. USA zcela ignorovaly komplexní charakter ruských návrhů a vybraly si jen témata, která jsou pro ně nejpohodlnější.
32; Vojáci Luganské lidové republiky blokují příjezd ukrajinských diverzantů směrem na Pervomajsk. Náčelník Velení Národní policie Luganské lidové republiky Jan Leščenko prohlásil, že velení ukrajinské armády se pokouší vrhnout na území Republiky diverzní skupiny.
33; Ukrajina, Polsko a Velká Británie vytvořily novou alianci. Oznámil to ukrajinský ministr Dmitrij Kuleba.
34; Pentagon obvinil ruskou stíhačku z neprofesionálního manévru. Podle názoru amerického ministerstva obrany ruská stíhačka neprofesionálně eskortovala tři americká letadla P-8A Poseidon v mezinárodním vzdušném prostoru nad Středozemním mořem.
35; Luganská lidová republika oznámila sestřelení ukrajinského dronu, který naváděl dělostřeleckou palbu na Republiku.
36; Odpověď ruského ministerstva zahraničí na dopis z USA: Konstatujeme, že americká strana nedala konstruktivní odpověď na základní prvky návrhu smlouvy s USA o bezpečnostních zárukách, vypracovaný ruskou stranou.
37; V Lugansku promluvili o plánech ukrajinské armády využívat útočné drony na předměstí města.
38; Putin podrobně telefonicky informoval japonského premiéra o práci na bezpečnostních zárukách.
39; V OSN promluvili o maximálním napětí kolem Ukrajiny od roku 2014.
40; Luganská lidová republika uvedla do zvýšené bojové pohotovosti prostředky radioelektronického boje v souvislosti s informacemi o chystaných provokacích ze strany Ukrajiny na předměstí Luganska.
41; Státní department potvrdil přijetí ruské odpovědi ohledně bezpečnostních záruk.
42; Vladimir Putin vyzval k vypovězení migrantů a jejich zákazu vstupu do země za extremismus a porušování zákonů.
43; Premiér Dagestánu odstoupil. Nejvyšší představitel Dagestánu Sergej Melikov podepsal výnos o odvolání Abdulláha Amirchanova z funkce šéfa republikové vlády.
44; Ruské ministerstvo zahraničí kritizovalo Kyjev v OSN za odmítání Minska 2. Kyjev za sedm let nesplnil ani jeden bod komplexu opatření na plnění Minských dohod, prohlásil ve čtvrtek náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Veršinin.
45; Kancelář OSN v Doněcku bude pokračovat ve své práci v původním režimu. Bez ohledu na vyostření situace v Donbasu bude kancelář v Doněcku pokračovat ve své činnosti do té doby, dokud to bude nutné, prohlásili v organizaci.
46; U Oděsy zahrnuli válku s Ruskem do plánu akcí. Návštěvníci stránek městské rady Beljajevky u Oděsy si mohou válku s Ruskem přečíst jako jednu z akcí naplánovaných na 26. února.
47; Zelenskij označil Minské dohody za nevydařený dokument, protože v něm Ukrajina od samého počátku byla ve slabší a prohrávající pozici.
48; Žádné vojáky pod cizími vlajkami na území Ukrajiny nepotřebujeme, prohlásil Zelenskij. Jen by to vedlo k destabilizaci po celém světě, prohlásil Zelenskij v komentáři západní pomoci.
49; Ve Velké Británii zašli ještě dále než USA a zveřejnili dokonce i mapku ruské invaze na Ukrajinu. V názvu dokumentu je uvedeno Putinovo jméno.
50; Většina Ukrajinců nevěří v brzký vpád Ruska. Svědčí o tom výsledky celoukrajinského sociologického průzkumu.
51; Bez Novoruska ztratí západní projekt „Ukrajina jako Antirusko“ hlavní část svého potenciálu. Proto se Anglosasové bojí kyjevské agrese v Donbasu, která by nutně vedla ke ztrátě značné části ukrajinského území.

Zdroj: rusnext.ru

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře