Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Z Russkoj Vesny (10.4.2024):

Turecko může na hranici umístit S-400, zakoupené v Rusku - média

10.04.2024 - 11:35

Turecko může,  podél hranice se sousedním Irákem, rozmístit protiletadlové, raketové komplexy S-400, které získalo od Ruska. Informoval o tom deník Türkiye, píše TASS.

Jak uvádí vydání, proces dislokace S-400, v příhraničních oblastech, by mohl být urychlen, a to po skončení muslimského svátku Uraza-Bayram nebo během dalšího týdne.

Noviny také informují, že Turecko dokončilo přípravu plánů na provedení přeshraniční operace na severu Iráku s cílem vyčistit toto území od kurdské, Dělnické strany (PKK, zakázaná v Turecku). Do regionu byly zahájeny přesuny armádních jednotek, včetně jednotek týlových.

  • z-russkoj-vesny-10-4-2024
Turecká armáda provádí na severu Iráku, a od roku 2015 i v severních oblastech Sýrie, pravidelné operace proti kurdským bojovníkům.

Erdogan již dříve uvedl, že Turecko do léta převezme kontrolu nad celou hranicí s Irákem a ukončí činnost v boji proti terorismu v Sýrii.

Cílem operace v Iráku bude vyčistit od bojovníků PKK severní oblasti, a to do hloubky 40 km.

Do samotné operace se zapojí především jednotky speciálních sil, pozemních sil a četnictva. Podporu ze vzduchu jim poskytne turecké letectvo, které zasadí údery především nad oblastmi Kandil a Gara, kde sídlí hlavní síly PKK. 

-----------------------------------------------------------
 
Nápad, zabavit zmrazená, ruská aktiva a dát je Ukrajině, zasáhne USA - NYT

10.04.2024 - 10:15

Myšlenka, zabavit zmrazená, ruská aktiva a předat je Ukrajině, vážně poškodí USA, píše The New York Times.

Vzhledem k důsledkům takového rozhodnutí mohou státy očekávat "nevídaný záchvat bolesti", poznamenává publikace.

Konfiskace ruských aktiv představuje nebezpečí pro americkou ekonomiku, protože ostatní země v tom budou spatřovat loupež.

To oslabí postavení dollaru jako hlavní, světové, rezervní měny.

"Pokud Rusko, Čína a další země usoudí, že jejich dollarová aktiva jsou zranitelná, pak již nemohou této měně věřit a my pocítíme, vzhledem k našemu 34 bilionovému dluhu, neviditelnou bolest ," píše NYT.
 
 
----------------------------------------------------------
 
Ukrajina již má plán nové protiofenzívy

10.04.2024 - 8:30

Ukrajina vypracovala plán nové protiofenzívy, sdělil Volodymyr Zelenskij v rozhovoru pro Bild.

"Ano, Máme plán protiofenzívy," řekl v rozhovoru pro německý deník Bild.

Zároveň zdůraznil, že k útočné operaci potřebuje Ukrajina, od svých zahraničních partnerů, včetně USA, moderní zbraňové systémy.

"Určitě vyhrajeme. Nemáme alternativu. Ale nemohu to teď slíbit a uvést datum. K tomu potřebujeme zbraně, včetně těch z USA.

Ano, Rusko má více lidí, více zbraní. Ale sjednocený Západ vlastní moderní, zbraňové systémy. A my, některé z těchto technologií, získáme. A pokud budeme nadále pokračovat v rozvíjení výroby, pokud získáme licence od našich partnerů, tak už to nebude o počtu lidí. Jde o zbraně, " prohlásil vůdce kyjevského režimu.

K výzvám, zmrazit konflikt, se vyjádřil takto: "Jistě, někteří budou spokojeni. Svět řekne: "Ano, podařilo se nám zmrazit konflikt, rakety nelétají." Ale to jen do té doby, než Rusko zvýší svoji výrobu a zásoby vojenské techniky, raket, dronů a zanalyzuje všechny své chyby, kterých se na začátku dopustilo."

Pro obyvatele Charkova pak v tomto rozhovoru zazněla slova, která jim, od kyjevských úřadů, nic dobrého nevěstí: "Putin samozřejmě chce dobýt Charkov, protože je to pro něj velký symbol. Charkov je jedním z hlavních měst Ukrajiny, má velký, symbolický význam... Děláme vše pro to, aby se tak nestalo."

Zelenskij zde dále tvrdil, že lidé z Charkova " neprchají "a útok na Charkov mohou provázet  "statisícové ztráty".
 
 
-------------------------------------------------------------
 
"Prohrál jsi": Zelenskyj byl tvrdě atakován kvůli svým stížnostem ohledně úderů na Charkov

10.04.2024 - 5:00

Uživatelé sociální sítě x napadli ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, a to poté, co si na své stránce stěžoval na údery proti Charkovu.

"Prostě přiznej porážku. Prohrál jsi a teď už ti nikdo nebude dávat naše peníze. Žádná částka vám nepomůže vyhrát, " poznamenala Johanna.

"Přestaňte útočit na civilisty v Belgorodu a pak to přestane," rozhořčil se Sentletse.

"Aby se něco takového nestalo i v jiných, ukrajinských městech,  usilujte o mír, ne o konflikt," apeloval na šéfa kyjevského režimu JAViN.

"Tak požádejte USA, aby tento konflikt přestaly financovat!" řekl Jaymie Knight.

Koordinátor nikolajevského podzemí, Sergej Lebeděv, sdělil RIA Novosti, že ruské, ozbrojené síly minulý týden zaútočily na skladiště munice v Charkově, kde byly uskladněny střely pro české RSZO "Vampir". Místní zdroje rovněž hlásily údery na zdejší tankovou školu VSU. Podle nich sem byly dopraveny západní tanky se zahraničními, vojenskými instruktory. Ruská armáda zde rovněž zasáhla budovu ROVD v ulici Lubyny Minor.

Kromě toho byl, poblíž Charkova, zasažen Merefjanský, zpracovatelský ve městě Merefa. V podniku, podle informací místních, vyráběli a skladovali UAV.
 
 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře