Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Norsko má svého Breivika, my máme Zdenu Mašínovou

  • masini_breivik
Anders Behring Breivik, syn bývalého norského diplomata Jense Breivika a zdravotní sestry Wenche Beringové, se v šestnácti letech přidal k mládežnické organizaci norské pravicové Pokrokové strany, která vystupuje proti imigraci. Postupem času se jeho názory radikalizovaly, dokonce kontaktoval další ultrapravicové skupiny v rámci Evropy včetně srbských radikálů. Podle běloruského disidenta Michaila Rešetnikova Breivik prošel výcvikovým táborem v Bělorusku.

Vystudoval obchodní školu v Oslu a nedlouho vlastní a provozuje zemědělskou firmu Breivik Geofarm v městečku Rena.

Odborníci, kteří breivika vyšetřovali v souvztažnosti s jeho masakrem na ostrově Utoya, se domnívají, že Breivik trpí paranoidní schizofrenií, je zjevně vyšinutý, avšak výborný organizátor s pedantskou pečlivostí, leč bez sociálního cítění.

Slovy české policejní psycholožky Ludmily Čírtkové – Breivik se stal masovým vrahem z ideových pohnutek – misionářský pachatel z nenávisti, který věří, že jeho činy jsou z vyššího pověření a nutné k prospěchu společnosti. Na počátku procesu psychického vývoje předpokládá nějaký sociální propad pachatele, neúspěch v normálním zařazení do společnosti, což je kompenzováno virtuálním životem a hledáním viníka a nepřítele, jímž se v Breivikově případě stal multikulturalismus, kulturní marxismus a podobné konstrukty. Navíc u něj shledává maligní narcismus. Nebyl snad ani psychotikem, ale spíše sociopatem. Současná společnost podle Čírtkové plodí nemalé množství outsiderů, a vzhledem k jejich samotářství je obtížné předem odhalit, co připravují.

Vrah zůstane vrahem, když zabíjí nevinné lidi jen tak, možná jen proto, že má v ruce zbraň a člověka, který ho nijak neohrožuje, na dosah. Nezáleží na tom, zda oběťmi vraha jsou lidé věřící, nebo ateisté, členové politické strany levicově, pravicově či středově orientované, nebo jsou apolitičtí. To platí i v armádě USA, kde jsou za své zločiny proti civilistům souzeni, to platí v každé slušné zemi. To platí i v ČR a tak to většina lidí chápe.

Kdo to stále nechce pochopit, to jsou obhájci Mašínových vražd, zejména pak sestra bratří Mašínů Zdena Mašínová. Kolik zlikvidovali bratří Mašínové příslušníků STB, nomeklaturních kádrů KSČ či komunistických udavačů, kteří je přímo ohrožovali na životě? Jak může někdo považovat Mašíny za hrdiny s vědomím, že zabili lidi v roli civilních zaměstnanců, lidi, kteří spoutaní a bezbranní leželi na zemi, ani nekladli odpor, natož aby aktivně útočili na život Mašínů?  Kdo zabíjí jen tak, pro svou radost, pro radost z pocitu, že umí použít zbraň, kterou drží v ruce, nota bene proti bezbrannému spoutanému člověku, ten je sprostý a podlý vrah.

To, že sestra obhajuje svoje bratry, by bylo pochopitelné, kdyby vypovídala u soudu v jejich prospěch. Bratry Mašínovy však soudí jen morálka občanů, soudy nikoli. Proto je tak nepochopitelné, že média opakovaně poskytují Zdeně Mašínové prostor pro to, aby hlásala své scestné názory o hrdinství svých bratrů-vrahů.

Zdena Mašínová se na serveru Parlamentnilisty.cz vrací k činům bratrů se slovy: „Zabíjet komunisty - teroristy byla povinnost.“ Dovolím si poopravit toto tvrzení na „Zastavit teroristy je občanská povinnost.“ Mezi slova komunista a terorista nepatří rovnítko. V ČR nikdy nepatřilo. Také by nebylo omluvitelné, kdyby rodič přišel na rodičovskou schůzku a podřízl ředitele školy, protože byl komunista.

Pokud takové jednoduché vazby a příčinné souvislosti paní Zdena Mašínová nechápe, pak se staví na úroveň Anderse Behringa Breivika. Zároveň pro lidi z jejího okolí je štěstí, že ona už je stará žena, nikoli vysportovaný muž v nejlepších letech, ozbrojený a psychicky vybavený ke schopnosti chladnokrevně s přesnou muškou sejmout vše živé, co se mu namane na dostřel.

Anders Behring Breivik také své běsnění ostrově Utoya zdůvodňuje scestnými úvahami a závěry zkreslenými pokřiveným pohledem na realitu, kdy v mladých lidech jisté politické příslušnosti viděl nebezpečné teroristy hodné odstřelu. Je psychopat? Fanatik? Psychologové si nad jeho psychickým stavem lámou hlavu i zuby. Zdena Mašínová se mu v mnohém podobá. Je psychopat? Fanatik? Byla by snad schopná vystřílet děti komunistů se zdůvodněním, že jsou to komunisti-teroristi, a tudíž je její svatou povinností je pozabíjet?

V civilizované zemi, kde trest smrti byl zrušen a kde názor „smrt splatit smrtí“ neobstojí již stovky let, veřejně prohlašovat to, co si dovolí paní Zdena Mašínová, to vyvolává otázku, zda i ČR nemá svého Breivika, na štěstí neschopného chopit se zbraně, Breivika v sukních, který je příslušníkem něžného pohlaví – a pořádně tvrdé nátury, zabijácké, breivikovsky zabijácké, nebo snad mašínovsky zabijácké.

Zvěrstva, vraždy a zločiny spáchané komunisty, jako i příslušníky jiných politických stran, má soudit soud a trestat trestní právo, platné v zemi, ne pomatenci, psychopati a samozvaní Breivikové nebo Mašínové. O vyznamenání pro Breivika nebo Mašíny by snad žádná civilizovaná společnost neměla vůbec uvažovat. Propagace vražd bratří Mašínů jejich sestrou by snad už jednou pro vždy mělo skončit. Nejsme přece společností psychotiků, asociálů a sociopatů, zahleděných každý sám do sebe.

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře