Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Nějak nám to nevyšlo, Západ solidaritu neukázal.

Komentář Štěpána Chába

Když se v provincii něco stane, není důvod pro solidaritu. Jde jen o provincii. Česká vláda požádala o solidaritu západní země. Vyhostili jsme 18 ruských diplomatů s označením agenti. Obvinili jsme Rusko z nepřátelského zásahu na našem území. Křičeli jsme, že útok na jednoho je v rámci Evropské unie útokem na všechny. A ze Západu se ozvalo několik málo rozpačitých odkašlání. Velvyslanec Pivoňka v Rusku pak dorazil na vojenskou přehlídku v Moskvě a ukázal tím, že už vlastně o nic nejde a všechno je v pohodě.

  • nejak-nam-to-nevyslo-zapad-solidaritu-neukazal
Útok ve Vrběticích, kde vybuchly dva muniční sklady, jsme pomocí Respektu a BIS označili jako ‘státní teroristický útok‘ Ruské federace na našem území. Na to konto následoval bezprecedentní krok. Vyhostili jsme 18 ruských zpravodajů z ambasády v Praze. Rusové na to konto vyhostili 20 našich z ambasády v Rusku.
 

Solidarita na nule

Andrej Babiš i Jan Hamáček se dmuli jako holubi při plamenných provoláních, že požádají o solidaritu západní státy Evropské unie, aby také přikročily k vyhošťování diplomatů z ruských ambasád. Nepřipojil se nikdo. Hurá akce, kdy se po kauze Skripal vyhošťovali ruští diplomaté napříč kontinentem, se nekonala. Nejsme Velká Británie. Německo si den po naší výzvě předběžně objednalo u Ruska stovky tisíc vakcín Sputnik. Proběhla tradiční, a nemnohá mediální vyjádření stran toho, že Rusko by se mělo držet trochu zpátky (ale plyn i ropu potřebujeme, tak jen tiše, nezávazně, jen tak mezi řečí, aby si nikdo nevšiml).

České absurdity

Do toho udeřila kauza Seznam Zprávy versus Jan Hamáček, kde Seznam obvinil Hamáčka z naprosté absurdity. Prý chtěl s Rusy vyměnit kauzu Vrbětice za vakcínu Sputnik. Je tu podezření, že Seznam Zprávy ve své nenávisti k současné vládě jen sedl na lep zastíracímu manévru, kdy záhadná osoba, instituce nebo stát dodala Seznamu cinknutou kauzu, aby se jaloví Češi věnovali něčemu jinému, než je hrocení diplomatické války mezi Ruskem a Českou republikou. A ano, my poslušně řešíme Hamáčka a jeho mstivé vyhazování hejtmana Netolického. Rusko nás mezitím zařadilo mezi deset nepřátelských států.

Světové absurdity

Dovolím se vrátit k výši projevené solidarity států na západ od nás. Jde více ukázat naprostý nezájem našich ‘spojenců‘? Solidarita jen potud, pokud se to pohybuje v mezích jejich zájmů? A teď vlastně nesměle žadoníme u našich západních kamarádů, aby Rusku v solidaritě k nám poslali alespoň nějakou nótu, nebo alespoň naštvaný smajlík na sociální síti, když už nebudou vyhošťovat diplomaty. Škemráme, doprošujeme se, ponižujeme se. Přesto nikdo nenaslouchá a nikdo nemá sebemenší potřebu projevit se vůči Rusku výrazněji, než v impotentních mediálních prohlášeních, které vezme pět minut po jejich uveřejnění voda a nikdo si na ně nevzpomene.

Když to srovnáme s reakcí na kauzu Skripal, tak dopadla prověrka našeho spojenectví skutečně ukázkově. Pokud bychom přistoupili na oficiální verzi kauzy Skripal, jednalo se jen o vyřizování si účtů mezi agenty. Když vezmeme oficiální vysvětlení výbuchů ve Vrběticích, jedná se o daleko větší akci, která by měla ve světě vyvolat velkou vlnu nevole i s praktickými dopady zmražení diplomatických vztahů a mezinárodní paralýzou Ruska. Celé Vrbětice ten potenciál měly.

Kdyby se staly na Západě, Rusko si teď líže rány. Ale protože se staly u nás, lížeme si rány my. Což je, no, historicky ověřený fakt, kterému naši vrcholní politici a diplomaté jen hráli druhé housle. Žadonili, doprošovali se, byli z České republiky. Takže jsme stále mezi mlýnskými kameny. Žádné oficiální spojenectví ať s tou, nebo tou stranou, nás této polohy nezbaví. Na druhou stranu vlažná reakce Západu může znamenat i to, že celá ta šaráda s výbuchy a obviňováním Ruska je prostě nesmysl.

Možná jsme měli Rusku udělit Řád nejhorších agentů a vysmát se mu tím, ne si zase a znova ověřovat, že se nejde spoléhat na žádné spojenectví, protože jsme prostě nevýznamnou částí velkého území, kde jsou zájmy úplně, ale úplně jinde. Dodám ještě, že oficiální vysvětlení výbuchů ve Vrběticích jsou z mého pohledu silně podezřelá a v lecčems nedůvěryhodná.

Textem jsem chtěl poukázat pouze na neexistující spojenectví s našimi spojenci. Opět se v tom rácháme sami a sami sobě i všem okolo jsme pro smích. Přišli jsme o export za desítky miliard (který s nadšením převezmou jiní), diplomatické vztahy s Ruskem jsou na nule. Potlesk, na otevřené scéně, dobře jsme to celé vyřešili. Vstříc ještě větší bezvýznamnosti. Ukrajina hadr.

zdroj: https://www.krajskelisty.cz/stredocesky-kraj/25640-nejak-nam-to-nevyslo-zapad-solidaritu-neukazal-komentar-stepana-chaba.htm

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře