Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

ČCE a ČSSD

Je to dvanáct let... Byl jsem čerstvě ženatý a byly volby do sněmovny. Paroubek byl premiérem a ČSSD dostala víc než 32% hlasů. Ale ODS ji předstihla a měla 35%. Nakonec začal vládnout Topol a pravice. Není to zase až tak dávno. Tehdy můj nový švagr seděl nad volebními výsledky a radoval se, že ČSSD dovládla. Ale měl obavy z budoucnosti. Stačí prý, aby se sociálníi demokraté obrátili k populismu a mohli by vyhrát. Byla to zbytečná obava. 

  • cce-a-cssd

Sociální demokraté měli tehdy 32% hlasů. O čtyři roky později sice vyhráli volby, ale o 10% méně. A pak zase méně, pak ještě a teď už je v podstatě stopro, že se nedostanou do sněmovny. 

Ve stejném období vypadli ze sněmovny i Lidovci a ODS spadla na 7%. Ale obě strany se dokázaly vrátit. Sice jsou už jen odleskem své bývalé slávy Václava Klause a Josefa Luxe, ale fungují celkem stabilně, vyprofilovaly se a mají svoji poměrně jistou voličskou podporu. 

Oproti tomu ČSSD přišla o všechno. Padá na dno a přesto se nedokázalo sejít žádné grémium ani jiný stranický orgán a udělat to, co zvládli Lidovci a modří ptáci. Jak trefně vyjádřil někdo v komentářích - vedení ČSSD si všimlo, že je volí ještě hodně lidí a rozhodli si na tom zapracovat. uvedu jen pár příkladů: 

Hamáček prohlásí na plnou hubu, že Istanbuslká úmluva je nezávazná a její podpis je tudíž v pohodě. Pak se ukíáže, že ji nepodepíše Rakousko, USA ani Austrálie a i v Německu se vede poměrně rozsáhlá debata. Není to smůla? Nota bene taková nahrávka na smeč pro Babiše, který si nasbírá politické body na jednom sociálně demokratickém blbovi. 

Zaoráek je nejprve pro vojenskou misi v Afghanistánu a pak je proti. Ale to nevadí, protože popdle situace zase někdy jindy bude pro. Takže veřejnost mu nebude věřit ani jedno. 

Petříček s Pochem nejprve kamarádí a pak zase nekamarádí. Nejprve ho poslouchá, pak zase neposlouchá. A celá tato fraška ja tak moc vidět, že původně hlavní program ČSSD - ministerstvo sociálních věcí - je v podstatě neslyšné. A pokud slyšet je, tak jedině od Babiše. 

Teď odstoupil Zimola z vedení ČSSD a to přímo při tiskovce. Vytahal ještě trochu špíny a jako jeden z nejvyšších řekl, že je ČSSD nereformovatelná. 

Je úplně jedno, čím se to okecává. Ale tvrdit, že za pád ČSSD může Zeman (který jí asi opravdu myslí schody) je asi tak stejné, jako tvrdit, že za zvolení Trumpa může Rusko. 

Nechápu to. Vždyť to byla a stále je velká strana. Mají hodně členů. A přesto všechno nejsou schopni otočit kormidlem a udělat nějaký restart. Že by to bylo stanovami? Že by si pár papalášů nahoře zajistilo nerušenou nevyhoditelnost výhodně uspořádaným systémem vnitrostranického hlasování? 

Můj táta vždycky říkal, že když to jde s nějakou firmou z kopce, tak se málokdy dá zachránit, ale vždycky se dá vytunelovat. 

Mám z toho právě tento pocit. Pár lidí nahoře se už dávno smířilo s myšlenkou, že za chvíli bude po všem. Ale ještě pořád je tu dost lukrativních kontaktů, spousta bratříčkování a dost peněz. Ne pro všechny. Ne pro politiku, ne pro volební boj... ale pokud se o to podělí jen pár lidí, postačí to na zajištěný život ještě dlouho. 

Podobné to mají i církve. Jde to s nimi z kopce. Věřící ubývají a ubývají i peníze. Ale pro pár lidí nahoře bude možné ještě dlouho rozprodávat nemovitosti, sehnat nějaké ty dotace a vůbec zajistit se až do důchodu a jezdit si na konfenrence do zahraničí. Nevím, jestli má ČSSD nějaký interní dokument o řízené likvidaci, ale minimálně ta druhá největší církev v republice ho má. Celkem přesně se tam píše, jak se pár lidí nahoře podělí o prachy a zbytek zatím vesele a vděčně zanikne. Ostatně církev a politika se v poslední době doplňují. 

Opět to nechápu. Církev má stále ještě násobně víc členů než politická strana. A také nejsou schopni dojít k jakékoliv funkční změně. A tak se jen vnitřně smiřují se situací a lakují si realitu na růžovo. Má to tak i ČSSD? 

Abych své dnešní lkaní uzavřel... Čírkve i ČSSD dopadnou stejně. Pár hlavounů se podělí o poslední prachy a pak to jednoho krásného dne prostě skončí. Budoucnost levicové politiky už nebude v rukou sociálních demokratů a budoucnost evangelické víry nebude v rukou ČCE. A ani věřícím ani voličům chybět nebudou. Na ČSSD do přijde v příštích volbách.  Na církev tak o deset let později. .

zdroj: https://www.vidlakovykydy.cz/clanky/cce-cssd

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře