Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Konopný olej léčí! Jak a proč?

Konopný olej bývá v nazýván „potravinovým klenotem pro lidské zdraví“ nebo také „studnou zdraví pro všechny“. Olej je používán ve speciálních výživových programech pro udržení či zlepšení zdraví. Až moderní věda odhalila, proč je konopný olej tak zdravý.

  • konopny-olej-leci-jak-a-proc

Důvodem je, že obsahuje všechny esenciální aminokyseliny a esenciální nenasycené mastné kyseliny, které jsou nezbytné pro lidský organismus. Esenciální se nazývají proto, že si je tělo neumí tvořit samo a musejí být příjimány v potravě.

Konopný olej také obsahuje vzácný protein globulin edestin, který je velmi podobný globulinu, jež se nachází v krevní plazmě.

Konopná semínka, potažmo konopný olej je nejbohatším a nejvyváženějším zdrojem esenciálních olejů pro lidský organismus. Na co lze tedy konopný olej využívat?

Zdravé srdce a oběhový systém

Konopný olej obsahuje omega-6 a omega-3 nenasycené mastné kyseliny v ideálním poměru 3:1. Ukázalo se, že tento poměr podporuje funkci srdce a celého oběhového systému [1]. Nenasycené mastné kyseliny hrají zásadní roli v mnoha biologických procesech uvnitř těla a tím chrání před vznikem různých degenerativních chorob [2].

Podporuje růst vlasů, nehtů a zdravou pokožku

Olej z konopných semínek se používá na zvlhčování a výživu pokožky. Studie prokázaly, že olej značně snižuje suchost pokožky, která vede k podráždění a svědění [3]. Přítomné antioxidanty působí proti procesům stárnutí a zklidňují [4].

Výživa pro mozek a další orgány

Olej obsahuje také omega-3 mastnou kyselinu DHA (Docosahexaenoic acid), která je základním stavebním kamenem lidského mozku, mozkové kůry, pokožky, spermatu, varlat a sítnice. Kyselina DHA je zásadní převedším v prvních letech života [5]. Užívání konopného oleje tedy napomáhá k vývoji zmíněných orgánů již během těhotenství.

Rybí tuk bez rtuti

Konopný olej obsahuje velmi podobnou sadu kyselin jako rybí tuk, který je známým doplňkem stravy za účelem rozvoje mozku, imunitního systému a pro zvýšení pocitu blaha [6,7,8]. Nicméně rybí tuk obsahuje stále více rtuti, která může zpomalit rozvoj nerovového systému u novorozenců či plodu. U konopného oleje však riziko rtuti nehrozí a jedná se tudíž o ideální doplněk stravy během těhotenství [9].

Podpora imunitního systému

Nenasycené mastné kyseliny podporují zdravou střevní flóru a odpovědní funkci imunitního systému [10]. Konopný olej tak má své místo i v období chřipek a nachlazení.

Nenechte se ohlupovat farmaceutickou mafií. Vsaďte na zdravý rozum a přírodu!

  1. Gavel NT, Edel AL, Bassett CM, Weber AM, Merchant M, Rodriguez-Leyva D, Pierce GN. The effect of dietary hempseed on atherogenesis and contractile function in aortae from hypercholesterolemic rabbits. Acta Physiologica Hungarica. 2011 September;98(3):273-83. doi: 10.1556/APhysiol.98.2011.3.4.
  2. A. P. Simopoulos. Evoluntionary aspects of diet, the omega-6/omega-3 ratio and genetic variation: nutritional implications for chronic diseases. Biomedicine & Pharmacotherapy. 28 July 2006. 60 (2006) 502-507.

  3. Callaway J, Schwab U, Harvima I, Halonen P, Mykkänen O, Hyvonen P, Jarvinen T.Efficacy of dietary hempseed oil in patients with atopic dermatitis. The Journal of Dermatological Treatment. 2005 April;16(2):87-94.

  4. Sapino S, Carlotti Me, Peira E, Gallarate M. Hemp-seed and olive oils: their stability against oxidation and use in O/W emulsions. Journal of Cosmetic Science. 2005 July-August;56(4):227-51.

  5. Connor WE, Neuringer M. The effects of n-3 fatty acid deficiency and repletion upon the fatty acid composition and function of the brain and retina. Progress in Clinical and Biological Research. 1988, 282:275-294.

  6. Bourre JM. Roles of unsaturated fatty acids (especially omega-3 fatty acids) in the brain at various ages and during ageing. The Journal of Nutrition Health and Aging. 2004;8(3):163-74.

  7. Ergas D, Eilat E, Mendlovic S, Sthoeger ZM. n-3 fatty acids and the immune system in autoimmunity. The Israel Medical Association Journal. 2002 January;4(1):34-8.

  8. Peet M, Stokes C. Omega-3 fatty acids in the treatment of psychiatric disorders.Drugs. 2005;65(8):1051-9.

  9. Emily Oken, Robert O. Wright, […], and Matthew W. Gillman. Maternal Fish Consumption, Hair Mercury, and Infant Cognition in a U.S. Cohort. Environmental Health Perspectives. October 2005; 113(10): 1376-1380.

  10. Fritsche K. Fatty acids as modulators of the immune response. Annual Review of Nutrition. 2006;26:45-73.

    Převzato z: http://www.konopny-olej.eu/

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře