Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Pomohlo by nám letiště v Milovicích

  • letadlo_Airbus
Rozhovor s právníkem a letištním expertem Miroslavem Timurou

Navrhujete letiště Praha-Milovice a říkáte, že Praha potřebuje svůj Standsted, což je letiště, které leží asi čtyřicet kilometrů na sever od Londýna. V čem by to bylo dobré?

Jednalo by se v podstatě o systém řešení letecké dopravy v České republice. Londýn uvádím jako jednu z možných inspirací. Z hlediska ekonomického, bezpečnostního a strategického je výhodnější rozložení rizika. Je jednoznačně bezpečnější mít dvě na sobě nezávislá letiště. Milovice mají již dnes ideální dopravní spojení s centrem Prahy, a to ekologicky šetrné železniční. Modernizací této trati je možné přijet z centra Prahy na letiště za několik desítek minut.
 

Co by středočeskému regionu a České republice přineslo letiště Praha-Milovice?

Region by již výstavbou a poté samotným provozem získal nová pracovní místa. Devastovaná zóna bývalého vojenského výcvikového prostoru by po rekonstrukci a výstavbě malometrážních bytů v části zóny byla perlou ve Střední Evropě. Toto by byl jednoznačně kladný přínos pro celou Českou republiku. 

Investiční náročnost výstavby letiště Praha-Milovice by podle vás neměla v základní variantě přesáhnout dvě až tři miliardy korun. Je to reálné?

Investiční náročnost byla kalkulována experty pro leteckou dopravu. Jsou to reálná čísla. Předpokládám, že investorem bude Česká republika. Předpokládám, že v době realizace tohoto projektu budou sedět ve vládě odpovědní lidé.

Nová paralelní dráha, jejíž výstavba se připravuje na letišti Praha-Ruzyně, má stát mezi 6 až 9 miliard korun. V České republice to může podle vás ve finále znamenat 11 a více miliard. Proč myslíte?

Výstavba druhé, takzvané paralelní dráhy, je podle mého názoru dlouhodobě připravována a kalkulována jako dobrý byznys pro vyvolené. Jako většina velkých dopravních staveb, kde dochází k postupnému navyšování rozpočtu.


PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře