Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Kryptoměnová bublina splaskává

Dnešním článkem otevírám nové téma, které bude mít 2 části. V dnešním díle se blíže podíváme na to, co je pyramidová hra (Ponziho schéma), a podíváme se na kryptoměnovou hru squid, která je dokonalým příkladem pyramidové hry. V příštím díle se podíváme na kryptoměnu terra(luna) a kryptoměnu ape.

  • kryptomenova-bublina-splaskava

V listopadu jsem napsal článek o tom, že většina kryptoměn je bublina, která splaskne, jakmile se zastaví příliv nových investorů (peněz), a přesně to se děje (Většina kryptoměn je bublina - Patrik Spišiak - Blog - Pravda). Nejprve bychom si však měli definovat, co to vlastně pyramidová hra je.

Pyramidová hra je schéma, kde jsou zisky závislé na přílivu dalších účastníků (peněz), samotný produkt je většinou bezcenný nebo neudržitelný (BMG invest). Peníze tedy plynou těm, kteří do systému vstoupili jako jedni z prvních. Jakmile se již nepodaří přilákat nové peníze, celý systém se zhroutí. Proto má často tvar pyramidy, odtud název pyramidová hra.

Hra s kryptoměnou chobotnice (záměrně pojmenovaná podle seriálu) byla dobrým příkladem toho, co bude v budoucnu čekat většinu z více než 10 000 aktivních kryptoměn. Tato kryptoměna byla spuštěna 20. října 2021 a během jednoho týdne dosáhla tržní hodnoty 6 miliard dolarů. Již 1. listopadu 2021 se lidé, kteří kryptoměnu spustili, rozhodli stáhnout peníze, které do ní lidé vložili, čímž kryptoměnu zcela položili na lopatky.

A jak je to možné? Velmi jednoduše. Každá kryptoměna má své tvůrce, kteří drží velkou část mincí dané kryptoměny. Například zakladatelé bitcoinu drží asi 1 000 000 mincí z celkového počtu 21 000 000 (v současné době bylo vytěženo více než 19 000 000 bitcoinů). A v případě kryptoměnové hry

Squid se její tvůrci rozhodli nečekat a zpeněžili svůj podíl mincí hned po jejím spuštění. Vzhledem k tomu, že kryptoměny nevyrábějí žádný produkt, pouze stojí elektřinu, jakmile přestanou růst, zastaví se příliv nových investorů a nastane jejich kolaps. Těm, kteří je neprodají, zůstane bezcenná digitální měna, která ztratila 99,99 % své hodnoty.

zdroj: https://turican1.blog.pravda.sk/2022/05/28/bublina-s-kryptomenami-praska/

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře