Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Energetika – monitoring zahraničních médií

  • nuke-protest-1
Mezinárodní antiatomové setkání 30.7.-3.8.;

Jaderná energetika je ve světě na ústupu;

Začal druhý mezinárodní festival o uranu v Riu de Janeiru;

Spojené království: 26 let po Černobylu bylo zrušeno omezení u ovcí;

Belgie ponechá starou jadernou elektrárnu v provozu o 10 let déle

Mezinárodní antiatomové setkání 30.7.-3.8.

10.7.2012 Greenkids.de

Antiatomoví aktivisté z celé Evropy se setkají v Doebelnu v německém Sasku, kde budou pracovat na vytvoření společné antiatomové sítě Nuclear Heritage Network. Od 30.července do 3.srpna si budou antiatomoví aktivisté z celé Evropy v německém Doebelnu vyměňovat své zkušenosti a know-how a plánovat společné akce. Aktivisté se budou vzájemně informovat o dění v antiatomové oblasti ve svých zemích a vyměňovat si zkušenosti ze svých kampaní a kreativních strategiích odporu. V rámci mezinárodního setkání v Sasku navštíví jeho účastníci také uranový důl na česko – německé hranici.

Toto mezinárodní antiatomové setkání má podpořit nové kampaně a akce a posílit mezinárodní spolupráci mezi antiatomovými aktivisty na stávajících projektech. Zatímco se jaderný průmysl globálně snaží o pokračování nebezpečných projektů, setkají se antiatomové skupiny a aktivisté, aby posílily své síly v boji za zastavení všech jaderných zařízení. Díky angažovaným lidem došlo k ukončení velké řady jaderných projektů na celém světě. Máme povinnost předejít podobným jaderným nočním můrám jako Fukušima a zamezit dalšímu radioaktivnímu zamořování naší planety," říká Falk Bayer, jeden z organizátorů mezinárodního setkání v německém Doebelnu, který spolupracuje s německou ekologickou organizací německé mládeže Greenkids. Na mezinárodní antiatomové setkání v Německu mají přijet aktivisté a skupiny z Ázerbajdžánu, Rakouska, Finska, Francie, Německa, Litvy, Nizozemí, Polska, Portugalska, Slovenska a Švédska a z mnoha dalších zemí.

„Jaderní lobbyisté pumpují velké peníze do propagace nových projektů jaderných elektráren v Litvě, Čechách, Slovensku, Maďarsku a Slovinsku. Musíme být kreativní a proti tomu bojovat. Doufám, že nám toto setkání přinese hodně inspirace a nových nápadů, jak bychom toho mohli efektivně dosáhnout," říká další z organizátorů setkání v Německu, Laura Gintalaite z Litvy. „Roky získávané know-how, které jsme vytvořili aktivitami podporovanými zemí Horní Rakousko v přeshraničním kontextu s Českou republikou, se může stát ve spojení se zkušenostmi našich přátel z ostatních evropských zemí pro jadernou lobby něčím takovým jako malý David proti údajně velkému Goliášovi. Především pokud správně nastartujeme vývoj v oblasti obnovitelných zdrojů energie v těch zemích, kde jsme teprve na začátku tohoto vývoje," říká rakouský zástupce Bernhard Riepl ze sdružení Sonne+Freiheit (Slunce a svoboda), který je přesvědčený o tom, že taková mezinárodní antiatomová setkání jsou velmi důležitá. Zúčastnil se již podobného setkání v roce 2008 ve Francii a byl spoluorganizátorem mezinárodního setkání v roce 2009 ve Slovinsku a v roce 2010 v Čechách a Rakousku, kde také spolupůsobila zelená krajská radní Elisabeth Kerschbaum.

Mezinárodní setkání se organizuje v kontextu mezinárodní antiatomové sítě Nuclear Heritage Network, složené z antiatomových aktivistů ze základních antiatomových hnutí a skupin z celého světa. Bude to již druhé mezinárodní setkání v Německu. První se konalo před lety ve Frankfurtu nad Mohanem. V rámci této mezinárodní sítě se již konala mezinárodní setkání ve Francii, Slovinsku, Finsku a České republice (s výlety za zajímavými energetickými projekty v Rakousku). Dřívější mezinárodní setkání vedla mimo jiné k blokádě finského projektu jaderné elektrárny Olkiluoto a také k Informační tour Baltic Info Sea Tour v roce 2010. Mezinárodní antiatomové setkání v německém Doebelnu je součásti letošního akčního léta, které startuje v červenci antiatomovým kempem v polském Lubiatowu, nedaleko lokality, kde má být postavena plánovaná polská jaderná elektrárna. Po setkání v Sasku se aktivisté přesunou na blokádu a protestní kemp v Olkiluotu ve Finsku. Antiatomové akční léto pak bude ukončeno antiatomovou plavební tour po Baltském moři a cyklistickou tour ze Stockholmu ve Švédsku do německého Greifswaldu. Podporovatelé mezinárodního setkání v Doebelnu jsou: Association of ecologial movements of Slovenia (Slovinsko) EKO-UNIA (Polsko) GAIA (Portugalsko) Greendkids e.V. (Německo) Milkas (Švédsko) Réseau Sortir du Nucléaire (Francie) Sonne+Freiheit (Rakousko) Turva (Finsko) WISE (Nizozemí) Zali.lt (Litva) Pokud máte dotazy ohledně mezinárodního setkání v Sasku, kontaktujte nás prosím na: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript." target="_blank">üTato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. a +49 3431/5894177 nebo na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript." target="_blank">Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. .

http://www.greenkids.de/europas-atomerbe/index.php/International_Anti-nuclear_Network_Meeting_in_D%C3%B6beln

Jaderná energetika je ve světě na ústupu

9.7.2012 Sonnenseite.com

Zpráva "World Nuclear Industry Status Report 2012" uvádí 429 jaderných reaktorů, které jsou nyní v provozu.

V rekordním roce 2002 bylo na světě v provozu 444 jaderných bloků. Také co se týče produkce elektřiny v jaderných elektrárnách, je tato na ústupu: jaderné elektrárny vyrábějí 11% celosvětové produkce elektřiny, zatímco v roce 1993 to bylo ještě celých 17%.

Jaderná energetika je na celém světě na ústupu. „Většina projektů na stavbu nových jaderných elektráren byla zrušena, odložena nebo anulována," píše se ve zprávě "World Nuclear Industry Status Report 2012", kterou v Paříži představil odborník v oboru energetiky Mycle Schneider. Podle této nové studie bylo na celém světě v uplynulých 18 měsících odstaveno 21 jaderných reaktorů, zatímco uvedeno do provozu bylo pouhých 9. Tím je nyní na světě v provozu ještě 429 jaderných reaktorů s celkovým instalovaných výkonem o objemu 364.000 MW. Tím se jaderná energetika dostala daleko za svůj vrchol, kterým byl rok 2002, kdy bylo v provozu 444 jaderných bloků.

Světová jaderná asociace se ještě kolem ročního výročí havárie v japosnké Fukušimě snažila vytvořit dobrou atomsféru kolem jaderné energetiky. Podle ní se staví 60 nových jaderných reaktorů, 163 dalších je plánováno. „To není méně než v únoru 2011, kdy se stavělo 52 jaderných reaktorů a 156 dalších se plánovalo," psalo se tehdy ve Wall Street Journalu. Tato čísla měla lidem ukázat, že jaderná energetika neutržila jadernou havárií v japonské Fukušimě v loňském roce velkou ránu. 52% nových jaderných bloků má vzniknout v asijsko – pacifické oblasti.

Scheinderova zpráva však nyní dochází k odlišným závěrům: Na rozdíl od Mezinárodní agentury pro jadernou bezpečnost zpráva zařazuje všech šest fukušimských reaktorů do kategorie vyřazených jaderných elektráren. Odůvodnění: tato zařízení se téměř se 100%-ní jistotou nebudou již nikdy více moci použít pro výrobu elektřiny. V kategorii plánovaných jaderných reaktorů by se mělo nacházet sice 59 jaderných bloků, ale mnoho z těchto projektů existuje již více než 20 let – jako např. Brazilská jaderná elektrárna Angra 3, která je již od roku 1985 zařazena do kategorie jaderných elektráren ve výstavbě. Sice tehdy byla nakoupena technika za 750 miliónů německých marek a od té doby uskladněna, otázkou ale je, jestli tato technika odpovídá nynějším stavu techniky a jestli bude vůbec kdy uvedena do provozu.

Takových příkladů je mnoho: Kursk 5 v Rusku – zahájení stavebních prací v roce 1985, Chmelnitzky 3 a4 na Ukrajině – zahájení stavby v roce 1986, rekord drží americký reaktor Watts Bar 2, kde byly stavební práce zahájeny již v roce 1972 a kde byl před nedávnem již po x-té odložen termín uvedení do provozu.

http://www.sonnenseite.com/Aktuelle+News,Atomkraft+weltweit+auf+dem+Rueckzug,6,a22714.html

Začal druhý mezinárodní festival o uranu v Riu de Janeiru

12.7.2012 Oekonews.at

Rio de Janeiro – Na konci června začal v Riu de Janeiru druhý mezinárodní festival o uranu. Po dobu tří týdnu se zde budou promítat filmy z celého světa, kromě jiného také německé produkce. Festival, který je kromě jiného podpořen také nadací Heinricha Bölla v Brazílii, běží v letošním roce pod heslem „Od Einsteina až po Fukušimu". Filmy informují o různých aspektech jaderné energetiky, jako těžba a zpracování uranu, testy jaderných bomb a radioaktivní nebezpečí. V říjnu se festival přesune do Berlína.

„Filmy přispívají k osvětě obyvatel a představují jedinečné fórum, působící na veřejnost. Proto jsme v roce 2011 zorganizovali první mezinárodní festival o uranu," řekl ředitel festivalu Norbert G.Suchanek. Cílem festivalu je kromě jiného dostat do povědomí médií a společnosti tématiku jaderného nebezpečí, podpořit tvůrce filmů, kteří se tímto tématem zaobírají a dát podnět k tvorbě nových filmů z oblasti jaderné energetiky a radioaktivity.

Festivalová porota v Riu nominovala pro tento rok osm produkcí na filmovou cenu festivalu, Žlutého Osccara. Cena se uděluje ve třech kategoriích krátkého filmu, hlavní role a animovaného filmu. Nominovány jsou kromě jiných také německé filmy „Ozářen a zapomenut – Černobyl a následky" Christopha Boekela a „Leonids Story" Rainera Ludwiga. Žlutí Oscaři se budou udělovat poslední den konání festivalu, 14.července, ve filnovém divadle Muzea moderního umění.

Další informace o druhém mezinárodní festivalu o uranu v Riu de Janeiru najedete na:

www.uraniumfilmfestival.org

http://www.oekonews.at/index.php?mdoc_id=1071983

Spojené království: 26 let po Černobylu bylo zrušeno omezení u ovcí

Nuclear Monitor č.751

26 let po 26.dubnu 1986, kdy došlo k explozi 4.reaktoru jaderné elektrárny Černobyl, bylo na 34 farmách v severním Walesu a 8 farmách v Kumbrii stále pltné omezení. Od 1.června 2012 zrušila agentura „Food Standards Agency (FSA)" omezení, týkající se těchto farem. V důsledku katastrofy v ukrajinské jaderné elektrárně Černobyl, kdy na území Spojeného království spadly radioaktivní srážky, byl ohrožen majetek farmářů a jejich rodiny. Více než 9.700 farem a 4 milióny ovcí byly zatíženy omezením, které bylo vydáno poté, co se na území Anglie, Skotska a Walesu dostalo do země radioaktivní césium C-137. Před zrušením tohoto omezení, tedy do 1.června tohoto roku, musel projít veškerý dobytek určený pro prodej úředními kontrolami, prováděnými pomocí přístrojů na měření gama-záření. Ovce, které překročily přípustnou hranici (1000 Bq na kilogram), putovaly před prodejem do nižších, méně zamořených pastvin. Farmáři, kteří se chtěli i se svými stády přestěhovat, k tomu potřebovali patřičné povolení.

Omezení bylo zrušeno proto, že v poslední době dosahovalo již velmi málo kontrolovaných obcí horní přípustné hranice (méně než 0,5% z ročně kontrolovaných 75.000 ovcí). Ale ne všichni se zrušením omezení souhlasí. Jeden z místních chovatelů ovci byl citován v deníku Independent: „Pocit, který mám, mi říká, že tato opatření měla nadále zůstat v platnosti. Bezpečnost stravy by měla být zaručena i nadále," řekl.

Independent (UK), 1.6.2012

Belgie ponechá starou jadernou elektrárnu v provozu o 10 let déle

4.7.2012 Sueddeutsche.de

Z důvodu nedostatku elektřiny z alternativní zdrojů energie ponechá Belgie jednu ze svých nejstarších jaderných elektráren v provozu o 10 let déle, než se původně zamýšlelo. Vláda ve středu rozhodla, že provozovatel elektrárny Electrabel musí svůj reaktor Tihange 1 odstavit až v roce 2025. Podnik patří francouzské firmě GDF Suez.

Kabinet však hlasoval proti návrhu, ponechat déle v provozu ještě další dvě jaderné elektrárny firmy GDF Suez. Oba tyto reaktory budou muset být odstaveny v roce 2015 podle původního plánu. Mluvčí firmy GDF Suez se odmítla k rozhodnutí vyjádřit.

V Belgii produkce z jaderných elektráren pokrývá asi polovinu vyrobené elektřiny. Cílem země je, do roku 2025 zcela odstoupit od využívání jaderné energie – s podmínkou, že do té doby bude postaven dostatek obnovitelných zdrojů energie pro pokrytí energetických potřeb země.

Po havárii v japonské jaderné elektrárně Fukušima v loňském roce vzala německá vláda zpět své rozhodnutí o prodloužení životnosti svých jaderných elektráren a místo toho zahájila obrat německé energetiky směrem k obnovitelným zdrojům energie s cílem urychleně vystoupit z jaderného programu.

http://www.sueddeutsche.de/politik/atomkraft-belgien-laesst-altes-atomkraftwerk-zehn-jahre-laenger-am-netz-1.1401714

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře