Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Z AVIA.PRO (20.05.2024):

Smrt prezidenta Raísího: Smrt íránského prezidenta může ovlivnit Rusko a jeho spojence
*
Ibráhím Raísí, íránský prezident, byl na palubě vrtulníku, který havaroval. Íránské úřady dlouho nevěděly, jak oznámit svému lidu smrt jeho vůdce, ale nakonec byla, jeho tragická smrt, veřejně potvrzena.

  • z-avia-pro-20-05-2024

"Přijal mučednickou smrt"

Oficiální prohlášení o smrti Ibrahima Raisiho zaznělo v mešitě imáma ar-Rezy. Zpráva zcela vyvrátila předchozí tvrzení, že hlava státu na palubě vrtulníku nebyla. Zpráva říká:

"Osmý prezident Íránské islámské republiky Hazrat ajatolláh Seyed Ibrahim Raisí přijal mučednickou smrt během služby mučednickému lidu Íránu a jeho spojencům."

Na znamení solidarity s Íránem vyvěsilo ruské diplomatické zastoupení na své budově vlajku. Zpráva ruské strany uvádí:

"Přejeme trpělivost íránskému lidu v těchto těžkých a katastrofických okamžicích."

Úřady informace tajily

První zprávu o Raisiho smrti oznámil novinář amerického časopisu Atlantic Arish Azizi. Vycházel z informací od svého zdroje v administrativě íránského prezidenta. Po tomto zveřejnění však trvalo poměrně dlouho, než úřady republiky oficiálně uznaly fakt smrti hlavy státu. 
 
Azizi:

"Rozdíl ve výpovědích různých íránských médií a každého jednotlivého úředníka hovoří o chaosu a panice, která v zemi vznikla kvůli smrti hlavy státu."

Situace v Teheránu je skutečně napjatá, protože úřady se obávají možných nepokojů a mocenské krize, která vznikla kvůli prezidentově smrti. Po potvrzení havárie vrtulníku budou vyšetřovatelé a odborníci zjišťovat příčiny letecké havárie.

Podivná řada událostí

V posledních dnech došlo k několika atentátům na vůdce různých zemí, což naznačuje možnou práci západních tajných služeb. 7. května došlo v Saúdské Arábii k pokusu o atentát na korunního prince Muhammada ibn Salmána Al Saúda, tento pokus byl byl následně veřejně vyvrácen. O týden později však turecký prezident Recep Erdogan svolal mimořádné zasedání vlády kvůli možnému pokusu o státní převrat.

Neméně znepokojivou událostí byl pokus o vraždu slovenského premiéra Roberta Fica, který byl postřelen ve městě Handlová. Politik přežil a nyní se nachází na jednotce intenzivní péče v nemocnici. V Srbsku byl zadržen muž, který plánoval atentát na prezidenta Aleksandara Vučiče, což také vyvolává vážné obavy.

Vojenský korespondent, Dmitrij Stešin, poznamenal na svém telegramovém kanálu:

"Velmi špatné znamení: Máme před sebou sérii pokusů o atentáty na politiky, kteří mají obchodní a přátelské vztahy s Ruskem. To vše se děje na pozadí neblahé situace na banderovské ukrajinské frontě, včetně ukrajinského vnitrozemí. Možná se jedná a signály přímého zásahu Západu do obrany Charkova nebo i Kyjeva."

Globální reakce

Smrt Ibrahima Raisiho vyvolala velký ohlas, a to nejenom v samotném Íránu, ale i na mezinárodní scéně. Mnoho zemí vyjádřilo, v této těžké chvíli, upřímnou soustrast a podporu íránskému lidu. Nelze však vyloučit verzi o účasti západních tajných služeb v této tragické události. Írán byl vždy, na Blízkém východě, klíčovým spojencem Ruska  a jeho stabilita je důležitá pro místní regionální bezpečnost.

Smrt prezidenta Raisiho může přinést určité změny v Rusko-íránských vztazích. Írán zůstává nejdůležitějším spojencem Ruska v regionu a spolupráce mezi našimi zeměmi bude pokračovat. Současná situace však vyžaduje, aby Rusko vynaložilo další úsilí na podporu Íránu a udržení stability v regionu.

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Komentáře  

#1 Jaromír Jaroslav 2024-05-22 20:59
President Raisí nosil čierny turban, čo značí že bol priamym potomkom Mohameda, a mal údajne nahradit po smrti najvyšsieho duchovného Alí Chameneího! Takže nebol to radový prezident ako Ahmadinežád par rokov dozadu...
Citovat

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře