Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Afghánský drogový debakl: Blair řekl, že zničit obchod s opiem byl hlavním důvodem pro invazi, deset let poté ale produkce heroinu stoupla ze 185 tun ročně na 5800

  • afghan-herak
Západ v Afghanistánu prohrává válku proti heroinu – deset let poté, co Tony Blair sliboval, že zničení drog byl jedním z důvodů provést invazi do země.

I přes útratu 18 miliard liber a prozatím skoro 400 mrtvých britských vojáků produkce drog třídy A afghánskými farmáři vzrostla mezi roky 2001-2011 ze 185 tun na šokujících 5800 tun. 

Jen za poslední rok se produkce zvýšila o 61%. OSN varovala, že je situace mimo kontrolu. K prohlášení, že Západ svou válku proti drogám prohrává, generální tajemník OSN Ban Ki-Moon dodal: "Tohle není na naší straně."

Pro ty, kteří invazi podporovali, jsou čísla OSN hrozné čtení. Snížení dodávky heroinu bylo jedním z hlavních důvodů, které tehdejší premiér Tony Blair v roce 2001 vyslovil. Tři týdny po útocích na Dvojčata Blair řekl: "Zbraně, které dnes Taliban kupuje, jsou placeny životy mladými Brity, kteří v ulicích Británie kupují drogy. Tohle je další součást režimu, který musíme zničit."

Ale o 10 let později čísla OSN odhalila, že výsledek je zcela jiný. Asi 15% afghánského HDP pochází z vývozu spojeného s drogami. Jedná se o obchod v hodnotě 1,6 miliardy liber ročně.

Činitelé OSN tvrdí, že existuje jasný důkaz o tom, že je obchod s opiem řízen Talibanem a že z obrovských zisků si kupuje zbraně a podněcuje vzpouru. Varování přišlo na schůzi více jak 50-ti zemí v Rakousku.

Jen sama Británie v Afghanistánu, kde bylo zabito 398 jejich vojáků a tisíce zraněno, utratila asi 18 miliard libe. Pro tento rok to mají být 4 miliardy.

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2102158/Heroin-production-Afghanistan-RISEN-61.html?ITO=1490

zdroj: wertyzreport.com

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře