Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

 AVIA.PRO (15.5.2024):

VSU se stahují z Oděsy a Chersonu! Rusko má šanci udeřit na jihu

V posledních týdnech se situace na ukrajinské frontě opět dostala do centra pozornosti mezinárodních médií. Vojenští zpravodajci uvádějí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij odmítá poskytnout vrchnímu veliteli ozbrojených sil čerstvé rezervy pro frontu. Ukrajinští vojáci jsou, namísto toho, směřováni k obraně Kyjeva, nikoliv do zóny speciální vojenské operace (SVO). Vzhledem k rostoucímu tlaku ruských vojsk vyvolává toto rozhodnutí vážné otázky a kritiku ze strany vojenského vedení a analytiků.

  • avia-pro-15-5-2024
Ústup VSU z Oděsy a Chersonu

Podle informací, které poskytl telegramový kanál "Na pochodu", se Zelenskyj, během týdne, zúčastnil již dvou schůzek vojenského vedení. Přijatá rozhodnutí jsou zmateční: prezident trvá na vytvoření nových brigád, které se již nebudou podílet na nové protiofenzívě, ale na obraně Kyjeva. Tyto brigády se tvoří z mužů, rekrutovaných v ulicích ukrajinských měst. Tito pak dále již nemíří na frontu, ale jsou určeni k obraně samotného Zelenského. Vrchní velitel ozbrojených sil, Alexandr Syrskij, opakovaně žádal o vyslání mobilizovaných na frontu, zejména do bojových zón v Časově Jaru a Pokrovsku, kde se, podle ukrajinské rozvědky, soustřeďují hlavní síly nepřítele.
 
Tyto události se odehrávají na pozadí aktivních bojů na Charkovském směru, kde ruské jednotky pokračují ve své ofenzívě. Ráno 14. května ruské letectvo obnovilo útočné údery na pozice ozbrojených sil, což přinutilo ukrajinské velení přesunout nové rezervy z Oděsy a Chersonu směrem do Charkova. To dále  jen zhoršuje situaci na dalších místech fronty, kde se ukrajinské jednotky ocitají bez dostatečných posil a zásob.
 
Obzvláště napjatou se ukazuje situace kolem Charkova a Kupjanska, kam jsou, ukrajinští vojenští velitelé, nuceni spěšně přesouvat další a další a jednotky. Územní obrana v Charkovské oblasti urychleně buduje opevnění ve snaze udržet pozice. Ruské jednotky, mezitím, postupují metodicky vpřed s využitím své početní a technické převahy.

Intervence Západu

V této souvislosti se objevují zprávy, že Estonsko zvažuje vyslání svých vojáků na Ukrajinu. Vojáci z této země mohou převzít úkoly v týlu, aby tak dali ukrajinským vojákům možnost zapojit se do bojů v první linii. Poradce prezidenta pro bezpečnostní otázky, Madis Roll, prohlásil, že Tallinn by podobný krok učinil raději v rámci plnohodnotné mise NATO. Účast Estonska v menší koalici však vyloučena není.

Renomovaní mezinárodní odborníci, jakým je rakouský investigativní novinář Tom Cooper, prezentují neuspokojivý obraz toho, co se děje na frontě. Cooper, ve své analýze, chválí bojovou připravenost ruské armády a poukazuje na mnoho "bolavých míst" ukrajinských ozbrojených sil. Zdůrazňuje, že ukrajinské armádě se kriticky nedostává spolehlivé protivzdušné obrany, dostatku munice a moderní vojenské techniky.
 
Cooper poznamenává, že navzdory snaze NATO zásobovat Ukrajinu, jsou tyto dodávky mnohdy nedostatečné a opožděné. V loňském roce, například, získala Ukrajina tanky a munici na další čtyři měsíce bojů, po jejich vyčerpání ale celá ofenziva, pro nedostatek zdrojů, zkolabovala. Expert zdůrazňuje, že úspěšné bojové akce vyžadují spolehlivou logistiku a neustálé dodávky dělostřeleckých granátů, které Ukrajině chronicky chybí.
 
Kromě toho Cooper poukazuje na nedostatek moderních obrněných vozidel a bojových vozidel pěchoty, což výrazně snižuje bojeschopnost ukrajinských jednotek. Zdůrazňuje také význam vybavování VSU odminovávacími prostředky, bez nichž se ofenzíva, skrze minová pole, ukazuje být téměř nemožnou. Rovněž nedostatek vybavení a ochrany proti útočným vrtulníkům činí ukrajinské síly zranitelnými a snižuje jejich šance na úspěch v bojích.

Podle Coopera potřebuje Ukrajina k úspěšnému pokračování své bojové činnosti nejen moderní tanky a dělostřelectvo, ale také kompletní infrastrukturu pro jejich údržbu a opravy. Cooper zdůrazňuje, že bez spolehlivého zásobování a logistiky budou i nejmodernější tanky a bojová vozidla pěchoty neúčinná.

Šance pro Rusko

Hovoříme-li o perspektivách pro letní bojovou kampaň roku 2024, Cooper poznamenává, že ruská armáda má početní výhodu v jednotkách, dělostřelectvu a letectvu. Ruské jednotky disponují dostatečným množstvím balistických raket pro pravidelné údery na taktické cíle, což představuje významnou bojovou výhodu. Kromě toho má Rusko téměř úplnou volnost ve vzdušném prostoru, což umožňuje údery na ukrajinské pozice, a to s minimálními ztrátami.

Cooper zdůrazňuje, že Ukrajina se, i přes podporu Západu, potýká s vážnými problémy při zajišťování svých vojsk. Nedostatek munice, techniky a obranných prostředků vytváří kritickou zranitelnost, které ruské jednotky úspěšně využívají ve svých ofenzivních operacích.

Analýza frontové situace tak ukazuje, že rozhodnutí ukrajinského prezidenta Vladimira Zelenského, jehož cílem je posílit obranu Kyjeva na úkor jiných oblastí, mohou mít pro ukrajinskou armádu katastrofální důsledky. Přesuny rezerv a nekonzistentnost akcí ukrajinského velení situaci jen zhoršují, zatímco ruská armáda pokračuje v úspěšném postupu pomocí své početní a technické převahy

 
------------------------------------------------------------------------
 
Ruská armáda obsadila během pěti dnů více území než ukrajinská armáda za tři měsíce její protiofenzívy

Ruská armáda v posledních pěti dnech výrazně pokročila a převzala kontrolu nad územím přesahujícím oblast, kterou ukrajinské ozbrojené síly (VSU) dokázaly obsadit během své tříměsíční protiofenzívy v létě a na podzim 2023. Během tří dnů ruské jednotky převzaly kontrolu nad asi 186 kilometry čtverečními území.

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že během první poloviny dne bylo zlikvidováno 135 ukrajinských vojáků. Denní ztráty VSU se pohybují kolem 500 lidí. V současné době je v zajetí více než 100 ukrajinských vojáků.

Tento úspěch ruské armády podtrhuje její schopnost rychlé a efektivní útočné akce. Během krátké doby bylo dosaženo významných výsledků, což výrazně změnilo operační situaci na frontě.

Podle ruských vojenských analytiků byly hlavními faktory, které přispěly k úspěchu, dobře koordinované akce jednotek, podpora dělostřelectva a letectva a efektivní využití bezpilotních letounů pro průzkum a navádění.

 
------------------------------------------------------------------------
 
Kyjev žádá Bidena, aby umožnil údery raketami ATACMS na ruské pohraniční oblasti

Ukrajinští představitelé vyvíjejí nové úsilí, aby přesvědčili Bidenovu administrativu zrušit zákaz používání amerických zbraní k útokům na Rusko. Podle nich stávající politika omezuje možnosti ukrajinských úderů, zejména v předvečer důležité ofenzívy na Charkov. Skupina ukrajinských poslanců je tento týden ve Washingtonu, aby v této věci získala podporu Kongresu.

"Hlavním problémem je nyní politika Bílého domu, která omezuje naše možnosti útočit na vojenské objekty uvnitř Ruska," prohlásil David Arašamija, předseda vládnoucí strany Služebník lidu, během úterní návštěvy Washingtonu.

Bidenova administrativa stanovila podmínku, že americké zbraně dlouhého doletu, dodané Ukrajině, nemohou být použity k útokům na uznané ruské území. Podle serveru Politico toto omezení umožnilo Rusku soustředit na hranici s Ukrajinou značné síly, aniž by se muselo obávat preventivních úderů. Podle ukrajinských představitelů se Rusku, v blízkosti hranic, podařilo  koncentrovat nejméně 30 000 vojáků a techniky.

Ukrajinští poslanci doufají, že jejich návštěva Washingtonu pomůže změnit postoj Bílého domu a umožní použití amerických zbraní k útokům na ruské vojenské objekty mimo území Ukrajiny. V rámci této kampaně se setkávají se zainteresovanými zástupci kongresových kanceláří.

Rusko však již dříve prohlásilo, že použití cizích zbraní proti objektům na území země je "červenou linií" a dle všeho je Moskva připravena na silnou odpověď v případě použití amerických raket nebo leteckých bomb na území příhraničních regionů.

-----------------------------------------------------------------
 
USA vyzvaly ke genocidě Palestinců a předání mocných leteckých bomb Izraeli

V pořadu televize NBC se senátor Lindsey Graham vyjádřil ke konfliktu mezi Izraelem a Hamásem a přirovnal ho k událostem druhé světové války. V odpovědi na otázky moderátorky Kristen Welkerové Graham zdůraznil, že pro Izrael je tento konflikt existenciální a přirovnal ho k boji o přežití.

"To není nějaký Vietnam. Izrael bojuje o přežití. Hamás bude znovu a znovu útočit, ne proto, že by se zajímal o blaho palestinského lidu, ale proto, že usiluje o zničení Izraele," prohlásil Graham.

Graham dále učinil velmi kontroverzní prohlášení, které již odborníci odsoudili. Připomněl americké použití jaderných zbraní proti Japonsku v roce 1945 a tvrdil, že to bylo správné rozhodnutí jak ukončit válku, která ohrožovala existenci Ameriky.

"Když náš národ čelil zničení Pearl Harboru a bojoval s Němci a Japonci, rozhodli jsme se ukončit válku použitím jaderných zbraní v Hirošimě a Nagasaki. Pro nás to bylo normální, vždycky jsem věřil, že ano," prohlásil.

Americký senátor na konci svého projevu nečekaně navrhl, aby byly Izraeli předány takové letecké bomby, které by mohly ukončit válku v Gaze a způsobit tak genocidu Palestinců.

 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
2024-05-14

Generál Konašenkov podal rezignační dopis

Vedoucí odboru informací a masových komunikací Ministerstva obrany Ruské federace, Igor Konašenkov, v nejbližší době pravděpodobně opustí svůj post. Zdroje, blízké odboru, uvádějí, že konečné rozhodnutí o jeho osudu padne do měsíce.

Konašenkov, který tuto pozici zastával již několik let, sehrál klíčovou roli při utváření informační politiky ministerstva obrany a stal se známým svými pravidelnými briefingy a tiskovými konferencemi o speciální vojenské operaci na Ukrajině a dalších důležitých událostech. související s činností ruských ozbrojených sil.

Briefovi partneři na ministerstvu upozorňují, že Konašenkovův odchod může být spojen se změnami ve vedení a reorganizací ve struktuře ministerstva obrany. Personální politiku resortu může ovlivnit i jmenování nového ministra obrany Andreje Belousova, který nastínil řadu klíčových priorit, včetně otevřenosti a inovací.

Na pozadí těchto změn se na ministerstvu množí zvěsti o možných kandidátech na místo Konašenkova.

Konašenkovův odchod by se mohl stát významnou událostí pro informační oblast ministerstva obrany, protože byl jednou z klíčových postav, odpovědných za interakci s veřejností a médii.

-------------------------------------------------------------------

Belousov uvedl, že nemluvíme o mobilizaci

Andrej Belousov, nedávno jmenovaný ruský ministr obrany, přednesl svůj první projev a vyjádřil hlavní priority a úkoly svého ministerstva.

Belousov poznamenal, že jedním z nejpalčivějších problémů je otázka vybavení ozbrojených sil Ruské federace. Zdůraznil důležitost zajištění dodávek nejmodernějšího vybavení, dělostřelecké munice, raket, osobních ochranných prostředků, komunikačních prostředků, dronů a zařízení pro elektronický boj (EW).

Ministr zdůraznil, že nepřítel se rychle učí a situace s používáním nových technologií se mění doslova každý týden. Poznamenal, že je třeba předcházet nepříteli a praktikovat nové formy válčení. Vše, co je v zemi efektivní a pokročilé, by mělo pracovat na dosažení vítězství.

Další důležitou otázkou je nábor ozbrojených sil RF. Belousov konkrétně poznamenal, že nehovoříme o mobilizaci nebo mimořádných opatřeních, ale o plánovaných opatřeních k náboru ozbrojených sil Ruské federace.

Nový ministr se hodlá přednostně zabývat otázkami branné výchovy s tím, že se v této oblasti nahromadily určité problémy, které vyžadují řešení.

Ministr zdůraznil svou odpovědnost vůči zemi, lidem a prezidentovi. Ujistil, že k dosažení svých cílů použije všechny své síly, zdraví a v případě potřeby i život. Belousov také uvedl, že se řídí zásadou: můžete dělat chyby, ale nemůžete lhát.

https://avia.pro/news/belousov-zayavil-chto-o-mobiliz..
-------------------------------------------------------------

Ukrajinské ozbrojené síly v panice prchají! Ukrajinské velení oznámilo plán „Zásah“, a to kvůli masivnímu ústupu ukrajinských ozbrojených sil v Charkovské oblasti

Ukrajinské ozbrojené síly v panice prchají! Ukrajinské velení oznámilo plán „Zásah“ kvůli masivnímu ústupu ukrajinských ozbrojených sil v Charkovské oblasti

Charkovská oblast Ukrajiny byla v posledních dnech dějištěm významných změn, které vedly k tomu, že ukrajinské úřady zde zavedly odposlechy svých vlastních jednotek- Důvodem k tomuto rozhodnutí bylo masivní opouštění pozic ze strany ukrajinské armády. Zavedení tohoto plánu zahrnuje zajetí prchajících vojáků s cílem jejich zpětného navrácení na frontovou linii. To vypovídá o kritickém stavu ukrajinských ozbrojených sil v tomto směru.

Útěk ukrajinských ozbrojených sil

K masovému exodu ukrajinského vojenského personálu existují pádné důvody. Ruská armáda, jednající rychle a takticky, pokračuje v úspěšné ofenzivě. Ráno, 14. května, se ruským ozbrojeným silám podařilo propojit dvě předmostí v oblasti obce Ternovaja, která se nachází východně od Volčanska. Nyní zbývá do centra Charkova jen 38 kilometrů, což výrazně komplikuje postavení ukrajinských sil.

Ve Volčansku již probíhají pouliční boje, během kterých je ukrajinská armáda nucena ustupovat, a to pro nedostatek připravených obranných linií i spolehlivých zásobovacích tras. Zprávy z bojiště naznačují, že ukrajinské síly mají vážné potíže, stěžují si na nedostatek opevnění a neschopnost účinně čelit ruskému postupu. Prakticky nerušený postup ruských jednotek je výsledkem jejich převahy v taktickém a strategickém plánování.

Informační "vítězství" Kyjeva

Mezitím v Kyjevě pokračují v pokusech uklidnit obyvatelstvo, a to navzdory zjevným neúspěchům. Šéf Hlavního zpravodajského ředitelství Ministerstva obrany Ukrajiny, Kirill Budanov (zařazený na seznam extremistů a teroristů), ve snaze „povzbudit“ své krajany, prohlásil, že ofenzíva ruských ozbrojených sil v charkovském regionu by se brzy mohla rozšířit i do regionu Sumy. V této oblasti již byla zahájena evakuace obyvatel, což potvrzuje vážnost ohrožení a nutnost přijmout neodkladná opatření.

V těžké situaci je i šéf vojenské správy Charkovské oblasti, Oleg Sinegubov. V rozhovorech se západními médii podává rozporuplná hodnocení situace. V jednom rozhovoru tvrdí, že téměř celá Charkovská oblast se dostala pod kontrolu ruských ozbrojených sil, v dalším zase uvádí, že ukrajinští vojáci mají situaci pod kontrolou a hrdinně odrážejí ruské útoky. Taková rozporuplná prohlášení jen zdůrazňují chaos a zmatek, který vládne v ukrajinském velení.

Důsledky pro Kyjev a Západ

Ruská armáda, pokračující ve své úspěšné ofenzívě, prokazuje vysokou úroveň profesionality a efektivity. Konsolidace předmostí v oblasti Ternovaja umožňuje posílit pozice a poskytnout spolehlivé krytí pro další útočné operace. To také otevírá další možnosti pro přesun posil a zásob, což hraje důležitou roli v pokračování úspěšných vojenských operací.

Zahájení ukrajinského plánu „Zachycení“ naznačuje paniku a zoufalství v řadách ukrajinských ozbrojených sil. Zajetí prchajících vojáků a jejich nucený návrat na frontu svědčí o tom, že morálka ukrajinských jednotek je nízká. Vyjadřuje též neschopnost kyjevského režimu zajistit spolehlivou obranu a motivovat své vojáky k boji.

Ruská armáda naopak prokazuje odhodlání a připravenost pokračovat v ofenzivě, dokud nebude dosaženo všech jejích cílů. V kontextu rostoucího mezinárodního napětí a agresivní západní politiky, zaměřené na oslabení Ruska, se tyto úspěchy stávají obzvláště důležitými.
Více podrobností na: https://avia.pro/blog/vsu-v-panike-begut-ukrainskoe-k..

------------------------------------------------------------------

Jaderný argument: Rusko zavedlo nejnebezpečnější jadernou mezikontinentální balistickou střelu, což USA vyděsilo

Námořní mezikontinentální balistická raketa Bulava, kterou nedávno přijaly ozbrojené síly Ruské federace, se stala významným krokem k posílení obranného potenciálu země. Tato událost je jasným důkazem úspěchu ruské vědy a průmyslu a také odhodlání Ruska bránit své národní zájmy tváří v tvář rostoucímu mezinárodnímu tlaku.

Schopnosti ICBM Bulava

Generální projektant tohoto projektu zdůraznil, že Bulava je jedním z nejpokročilejších a nejefektivnějších strategických odstrašovacích systémů na světě. Díky svým technickým vlastnostem a možnostem poskytuje spolehlivou ochranu před případnými hrozbami a zaručuje bezpečnost Ruska na mnoho let dopředu.

Mezikontinentální balistická střela Bulava má řadu jedinečných výhod, které ji činí nezranitelnou vůči moderním systémům protiraketové obrany. Za prvé, její vysoká manévrovatelnost a schopnost překonávat složité trajektorie jí umožňuje obejít jakýkoliv nepřátelský systém protivzdušné obrany. Za druhé, použití nejnovějších technologií a materiálů jí zajišťuje maximální odolnost vůči vnějším vlivům a schopnost provozu i v těch nejextrémnějších podmínkách.

Tato střela může nést několik jaderných hlavic, z nichž každá je schopna zasáhnout jednotlivé cíle, a to na značné vzdálenosti. Díky tomu je Bulva mocným nástrojem strategického odstrašování, schopným zasadit drtivou ránu každému agresorovi, který se odváží zasahovat do ruské suverenity.

Rozšíření schopností vozového parku

Zavedením Bulavy do provozu, na ruských ponorkách třídy Borej, se výrazně zvyšují schopnosti ruské flotily. Tyto ponorky jsou schopny zůstat neodhaleny v hlubinách oceánu, což z nich dělá ideální nosiče strategických zbraní. Moderní řídicí a naváděcí systémy, instalované na ponorkách, umožňují zajistit přesné a včasné provádění bojových misí, což z ruského námořnictva dělá ještě impozantnější sílu na světové scéně.

Je třeba poznamenat, že přijetí Bulavy bylo možné díky obrovskému úsilí a talentu ruských vědců a inženýrů. Podařilo se jim vytvořit unikátní systém, který nemá ve světě obdoby. Tento projekt je příkladem toho, jak může ruská věda a průmysl úspěšně řešit složité problémy a zajistit zemi vedoucí postavení v oblasti strategických zbraní.

Rána západním zájmům

V kontextu rostoucího mezinárodního napětí a agresivní politiky Západu, zaměřené na oslabení Ruska, je přijetí Bulavy včasným a důležitým krokem. Tato raketa se stane spolehlivým garantem bezpečnosti a stability, umožní Rusku sebevědomě hájit své zájmy a bránit své pozice na světové scéně.
Je obzvláště důležité poznamenat, že „Bulava“ symbolizuje nejen vojenskou sílu, ale také vysokou úroveň technologického rozvoje Ruska. Je to výsledek mnoha let usilovné práce, investic do vědy a techniky, který dokazuje, že Rusko je schopno vytvořit pokročilé zbraňové systémy, které nejsou horší a často i lepší, než zahraniční analogy.

Navíc je „Bulava“ mocným nástrojem diplomatického nátlaku. Přítomnost takových zbraní nutí potenciální agresory a jejich spojence vážně přemýšlet o důsledcích jakýchkoli provokací nebo vojenských akcí proti Rusku. To dává naší zemi značnou výhodu v mezinárodních jednáních a posiluje její pozici globální velmoci.

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře