Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Svět kolem nás (31.10.2021)

Božena Weitingerová

Neděle, 31.10.2021:

1; Putinovo prohlášení o možném růstu cen ropy znepokojilo USA, Japonsko a Indii.
2; Na internetu se objevilo video dokumentující přesun ukrajinských tanků na Donbas přes Charkov jižním směrem.
3; V egyptské Hurghadě bylo hospitalizováno téměř 30 lidí včetně dětí. Ruští turisté se otrávili v jednom z hotelů města.
4; Obyvatelé Staromarjevky mohou být souzeni za vlastnictví ruských pasů. SBU prověřuje informaci o tom, že 37 osob v obci nezákonně obsazené ukrajinskou armádou má ruské pasy.
5; Sergej Lavrov v rámci summitu G20 projednal Ukrajinu s francouzským ministrem zahraničí.
6; Na Ukrajině biskup rozkolnické Pravoslavné církve Ukrajiny zbil svou sousedku v domě kvůli používání ruštiny.
7; V Petrohradě při zatýkání zastřelili muže s nožem, který vyhrožoval policii. V jeho bytě pak našli pobodanou družku.

  • svet-kolem-nas-31-10-2021
8; Gincburg promluvil o příčinách neuznávání vakcíny „Sputnik V“ v EU. Funkcionáři Evropské lékařské agentury a Světové zdravotnické organizace se snaží ignorovat úspěchy vakcinace „Sputnikem V“, který byl uznán a registrován v mnoha zemích světa s obyvatelstvem přesahujícím polovinu světové populace.
9; Porošenko se lekl „ruské revanše“. Bývalý ukrajinský prezident a poslanec Nejvyšší rady Ukrajiny na Facebooku prohlásil, že se obává energetické revanše Ruska.
10; V USA ve městě Sacramento na erotickém plese na počest svátku Halloween zastřelili dva lidi. Akce se účastnilo několik set lidí.
11; Objem (tempo) vakcinace v Moskvě se od konce srpna zpětinásobil, prohlásil starosta města Sobjanin.
12; Astronauti NASA, kteří se mají brzy vrátit na Zemi na vesmírné lodi Crew Dragon, byli požádáni, aby „dělali pod sebe“. Po incidentu se záchodem během předchozího civilního letu byli požádáni, aby zvážili jiné způsoby, jak vykonat potřebu.
13; Dovoz elektrické energie z Ruska a Běloruska se od 1. listopadu zastavuje. Ukrajině nabude dovážet elektřinu z těchto zemí, potvrdili v energetickém výboru Nejvyšší rady.
14; V USA ve městě Austin ve státně Texas vytisknou na 3D tiskárně celou obytnou čtvrť. Developerská společnost tvrdí,že její domy budou mít vysokou energetickou efektivitu.
15; Přivlastnili si naši značku. Zástupce Tálibů komentoval útok na svatbu v Afghánistánu. Útočníci v afghánské provincii Nangarhár se zaštiťovali názvem Tálibán v soukromém zájmu.
16; V Rusku za posledních 24 hodin zemřelo 1.158 nemocných s COVID-19. Od začátku pandemie zemřelo v Rusku 238.538 lidí.
17; Erdogan a Biden se setkali v Itálii u příležitosti summitu G20.
18; Roskosmos urychlí termín startu první družice systému „Sfera“ určený pro poskytování širokopásmového přístupu k internetu.
19; Zelenskému navrhli jediný způsob jak zachránit Ukrajinu před Ruskem. Musí veřejně přiznat všechny své hříchy a okamžitě opustit funkci prezidenta, prohlásil bývalý generální prokurátor Ukrajiny Jurij Lucenko.
20; Nejvyšší představitelé G20 mají v úmyslu obnovit bezpečné mezinárodní cestování. V souladu s činnosti příslušných mezinárodních organizací.
21; Nejvyšší představitelé G20 se zavázali zvýšit dodávky vakcín a zlepšit k nim přístup v rozvojových zemích. 
22; Na Haiti ozbrojenci přepadli školu. Jsou hlášeni zranění (školačka, učitelka, otec žáka a člen ochranky).
23; Turecký ministr zahraničí prohlásil, že Ukrajina by neměla používat slovní spojení „turecký Bayraktar“. Použití Tureckem dodaných dronů v Donbasu je v pořádku, ale v tu chvíli to byl už ukrajinský, nikoli turecký dron.
24; Sergej Lavrov obvinil USA z konfrontační politiky. Postup USA při vyslání torpédoborce do vod Černého moře rozhodně není krokem ke zvýšení stability. Washington se snaží tlačit země na černomořském pobřeží ke konfrontační politice, prohlásil ruský ministr zahraničí.
25; Sergej Lavrov prohlásil, že Rusko nemá žádné informace o úmyslech NATO. Fakta ale hovoří o neexistenci přání spolupracovat s Ruskou federací.
26; V Soči byl „řidič“ pohybující se po ulici na upravené pohovce pokutován za nepoužití bezpečnostních pásů.
27; Sergej Lavrov zmínil hlavní výsledek summitu G20. Ukázalo se, že uplatňovat jednostranné přístupy je kontraproduktivní, Je zapotřebí kolektivních rozhodnutí, a to včetně boje proti koronaviru.
28; Hlavy států G20 se vyslovily pro zachování nenahraditelných kulturních hodnot a ochranu kulturního dědictví.
29; G20 vyzvala k omezení růstu globálního oteplování na úrovni 1,5°C. Vyplývá to ze závěrečného prohlášení hlav států G20.
30; V turecké Antalii bylo zraněno devět ruských turistů při dopravní nehodě autobusu.
31; Americký list The American Conservative zformuloval hlavní podmínku pro sblížení s Ruskem. USA se musí vzdát misionářského přístupu v zahraniční politice, pokud si přeje sblížení s Ruskem. Materiální (ekonomický či vojenský) tlak na Rusko bude neúčinný.
32; Poslední pokus. Byly odhaleny plány Kyjeva na útok proti Donbasu. Na Ukrajině jsou o eskalaci konfliktu přesvědčeny všechny analytické agentury.
33; Krymské Skytské zlato skončí v Zelenského soukromé sbírce. Unikátní kolekce artefaktů, kterou nizozemský soud přiřkl Ukrajině, se tam nikdy nestane majetkem celé společnosti.
34; Rusko je proti změně jaderné dohody s Íránem,prohlásil Sergej Lavrov.
35; EU vyzvala k boji proti nadvýrobě oceli ve světě. Evropská unie považuje za nutné pracovat na snížení emisí v důsledku výroby oceli a bojovat proti její nadvýrobě.
36; Biden: Dohody s EU omezí příliv „špinavé“ oceli z Číny. Dohody omezí přístup čínské oceli na trhy a budou bojovat proti těm, kteří se zabývají dumpingem, prohlásil Joe Biden na tiskové konferenci s Ursulou von der Leyen.
37; Sergej Lavrov prohlásil, že nevidí žádnou spojitost mezi účastí ruského prezidenta na summitu G20 v Říme v distančním formátu a vakcinací, o kterou se zasazuje Moskva.
38; Ukrajina se rozhodla nakupovat uhlí v Africe. S touto iniciativou přišlo ministerstvo energetiky v reakci na přerušení dodávek ruského uhlí.
39; Počet mrtvých na protiválečném shromáždění v Súdánu se zvýšil na dvanáct.
40; Velvyslanectví USA na Ukrajině bojuje proti ruské dezinformaci dokonce i prostřednictvím dovezeného pohanského svátku Halloween. Diplomaté natočili pro Ukrajince dosti podivné pozdravné video.
41; V Tbilisi uspořádala opozice shromáždění proti výsledkům místních voleb.
42; Generální tajemník OSN prohlásil, že opouští summit G20 s pocitem nenaplněných nadějí. Prý ale nejsou tyto naděje ještě zcela pohřbeny.
43; Vládnoucí strana v Japonsku jednoznačně vede ve volbách. Liberálně-demokratická strana získává více než polovinu míst v dolní komoře japonského parlamentu. Vyplývá to z předběžných výsledků hlasování.
44; Politolog Dmitrij Solonnikov zhodnotil vojenská cvičení USA a NATO v Černém moři. Potenciální hrozba pro Ruskou federaci to není, jelikož podobné manévry nikdy nepřerostou v útok na Rusko.
45; Investor ze Singapuru shromáždil třetí největší balík akcií společnosti Tesla. Vlastní nyní 7 milionů akcií této americké společnosti.
46; Na severu Itálie v 93 letech zemřel „otec“ tiramisu Ado Campeol.
47; Bidenova ochranka na summitu G20 odstrčila novináře listu Izvestija a zabránila mu v položení otázky.
48; Na Zemi začala magnetická bouře úrovně G1 kvůli explozím na Slunci. Může to vést k falešným poplachům bezpečnostních systémů v elektrárnách. Jednotlivé prvky kosmických aparátů mohou nastřádat vysoké povrchové napětí, což v krajním případě může znamenat opuštění oběžné dráhy.
49; Po skončení ruských dodávek uhlí a elektřiny se cena elektřiny na Ukrajině zvýšila o 25%.
50; Vůdce Tálibánu poprvé vystoupil na veřejnosti. Jeho vystoupení obsahovalo náboženské poselství.
51; Biden zhodnotil summit G20 a celý rok 2021: Byl to složitý rok charakterizovaný obrovskými globálními výzvami.
52; Ukrajinský poslanec Pojakov nalezený mrtvý v noci z 7. na 8. října byl zavražděn (uškrcen). Oznámila to poslankyně Skorochod.
53; Erdogan se vyslovil k vytvoření evropské armády: Nic takového není možné. To se nestane.
54; V ukrajinské Poltavě zablokovali obyvatelé města důležitou silnici kvůli chybějícímu vytápění.
55; Jsme připraveni na jakékoli hrozby. Sergej Lavrov zhodnotil plány USA na vytvoření vojenských základen u Černého moře.
56; Elon Musk je připraven prodat Teslu, aby zachránil lidstvo před hladem a dalšími katastrofami.
57; Letectvo a obrněná technika: USA vyslaly výhrůžný signál Erdoganovi před útokem Turků v Sýrii.
58; Doktor Mjasnikov informoval, že třetí dávka vakcíny je vhodná pouze pro chronicky nemocné lidi nad 60 let.
59; V USA mají jasno o roli Ruska v evropské plynové krizi: Rusové ji nezpůsobili, ale příliš nepomáhají s jejím řešením. Před Evropou stojí hrozba, že v zimě bude v bytech chladno. Víc než řešení situace se hledá její viník...
60; Rusko stahuje svá vojska k hranicím s Ukrajinou. Na internetu se stále častěji objevují videa dokumentující přesun ruských vojsk v oblastech hraničících s Ukrajinou.
61; Neznámý muž s nožem zaútočil v tokijském metru na lidi a pokusil se zapálit vagón.
62; Na Donbas míří velké kolony vojenské techniky ukrajinské armády. Kyjev se chystá na horký listopad.
63; Armáda Doněcké lidové republiky zničila pontonový most ukrajinské armády u Staromarjevky. OBSE tuto informaci potvrdila.
64; Gincburg informoval, jak se budou v Rusku očkovat děti. V Rusku děti stále častěji stůňou na koronavirus a s čím dál horším průběhem.
65; Slavjanská brigáda zasadila mohutné údery ukrajinské armády u okupované Staromarjevky. Štáb OOS (ATO) bije na poplach. Konečně informuje o skutečných a nikoli smyšlených útocích...
66; V Republice Tuva byly zavražděny dvě dívenky (sestry). Těla devítileté a čtrnáctileté byla nalezena s mnohačetnými zraněními. Třiadvacetiletý pachatel si pronajímal pokoj v bytě rodiny. Matka v noci nebyla doma, protože vychovávala tři děti sama a musela po nocích pracovat. Dívky byly v noci hlučné, což podnájemník řešil tím, že dvě ze tří sester vyhodil z balkónu.
67; Šéf WHO poděkoval Putinovi za iniciativu vzájemného uznávání vakcín proti koronaviru zeměmi G20.
68; Zelenskij slíbil Moldávii pomoc v otázkách energetiky. Bohatá Ukrajina si to přece může dovolit...
69; Němci dostávají oficiální pokyny, jak se chovat v případě nevytápění bytů. Nedoporučuje se strategie nejnižšího energetického výdeje. Naopak se doporučuje bojovat s chladem pomocí pohybu. Samozřejmostí je teplé oblečení.
70; Teror proti obyvatelstvu. Ozbrojenci v syrském městě El Báb potlačují protesty obyvatelstva.
71; Zelenskij poblahopřál Ukrajincům k výročí osvobození od nacistů, a svůj projev, ve kterém vůbec nezmínil, kdo Ukrajinu osvobodil, zakončil nacistickým výkřikem. Ideologie a počínání nacistů z dob Velké vlastenecké války a současných ukrajinských formací jsou absolutně totožné.
72; Nepřítel se pokouší zadusit Rusko. Je na čase oprášit zkušenosti ze Studené války. Jakákoli válka je velmi náročná profesionální práce.
73; Krátká paměť západních politiků je nebezpečná pro celou planetu. Byla zveřejněna úvaha u příležitosti jubilea testu „Car bomby“ a o nepředstavitelných možnostech někdejšího Sovětského svazu.
74; Dilema mezi zachováním své moci a záchranou obyvatelstva před zhoubnými následky koronaviru vede k nedůsledným rozhodnutím. Neplatí to zdaleka jen pro Rusko.
75; Bez Dne Vítězství nemá Rusko budoucnost, Filosof a historik Oleg Ševčenko varuje před relativizací oslav Dne Vítězství.
76; O obětech skutečných a smyšlených... Známý ruský politický činitel a politolog Sergej Markov se vyjádřil k problematice politických represí.
77; Donbas na prahu plnohodnotné války. Jak dlouho bude masivní ostřelování pokračovat, je těžké říci, ale zatím není v dohledu žádný znak možného snížení napětí.
78; Strašlivá katastrofa: Co se děje s ukrajinským průmyslem? Za rok či dva už nebude co zachraňovat, varuje Fjodor Tichij.
79; Morgenshternové nerostou sami od sebe. Je osudnou chybou, že ruská společnost dopustila, že idoly ruské mládeže se mohou stát lidé jako Ališer Morgenštern. Pokud dojde k válce, nezmůže se tato generace ani na útěk a stane se snadnou kořistí silnějšího.
80; Ukrajina vyhlásila válku zdravému rozumu. Ukrajinská vláda znovu a znovu drtí všechny, komu je svatá památka Velké Vlastenecké války.
81; V donbaském městě Telmanovo se lidé bojí hovořit s ruskými novináři, protože očekávají mohutný útok Ukrajiny.
82; Poslanec Státní dumy prověří vyšetřování znásilnění na policii. Poslanec Sergej Šargunov informoval o znásilnění mladé ženy pracovníkem policie na jednom z oddělení. Dívka má dosud  těžké psychické následky.
83; Na ruském ministerstvu zdravotnictví informovali o tom, co bude s těmi, kdo využívá padělané QR kódy. Jedná se o podvedení sebe samého i blízkých lidí, v jehož důsledku mohou umírat lidé. A to už je trestný čin.
Zdroj: rusnext.ru, rusvesna.su

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře