Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Svět kolem nás (29.11.2021)

Pondělí, 29.11.2021:

1; Vučić obvinil USA z pokusů vytlačit Rusko z plynového trhu v Evropě v okamžiku, kdy Evropě chybí 70 miliard kubických metrů zemního plynu.

2; Ruské vojenské letectvo dostane v příštím roce nová letadla s nadzvukovými zbraněmi.

3; Bývalý americký ministr obrany Mark Esper zažaloval Pentagon kvůli cenzuře jeho pamětí v místech, kde popisuje svou práci v týmu Donalda Trumpa.

4; Lotyšsko vyzvalo EU a NATO, aby vysvětlily Moskvě „následky eskalace“. Moskva by se měla touto cestou dovědět, že v případě eskalace na rusko-ukrajinské hranici ho čekají následky.

  • svet-kolem-nas-29-11-2021

5; Vědci objevili léčivou rostlinu, která potlačuje řadu virů včetně koronaviru. Jedná se o druh jednoletého pelyňku.

6; Po zápase CKSA a Zenitu byla v Moskvě zadržena skupina fotbalových fanoušků.

7; Ruské ministerstvo hospodářství chce snížit množství „monoměst“ v Rusku. Jedná se o relativně velké sídelní aglomerace, které jsou totálně závislé na jednom zaměstnavateli, ve kterém žijí takřka výhradně zaměstnanci jednoho podniku plus zaměstnanci infrastruktury.
 
8; USA a Polsko chtějí rozbít Evropskou unii, říká Lukašenko. USA a Velká Británie za účasti Polska spřádají plány na rozbití Evropské unie.
 
9; Na Ukrajině došlo k výbuchu na Burštynské tepelné elektrárně v Ivano-Frankovské oblasti. Jsou hlášeni zranění.
 
10; John Bolton: USA a NATO musí udeřit proti Putinovi v Podněstří. Spojené státy musí odpovědět na „makrostrategickou politiku na postsovětském prostoru, kterou provádí Vladimir Putin“ formou rozmrazení vleklých konfliktů na tomto území.
 
11; Čínský investor Beijing Skyrizon zažaloval v Haagu Ukrajinu kvůli znárodnění společnosti Motor Sič. Číňané požadují od Ukrajiny 4,5 miliardy dolarů.
 
12; V Leningradské oblasti pokutovali poslankyni, která jako matka posadila za volant svého desetiletého syna. Zaplatila tři tisíce rublů pokuty.
 
13; Německo plánuje bezvízový režim pro Rusy do 25 let. Nová německá vláda má v úmyslu zjednodušit vstup do země ruské mládeže.
 
14; Ukrajinští politici (či spíše psychopacienti) pokračují ve výhrůžkách: Navrhují raketové údery proti ruským jaderným elektrárnám. Poradce pro informační politiku v ukrajinské delegaci v Třístranné kontaktní skupině pro Donbas Alexej Arestovič, prohlásil, že Kyjev v případě války s Moskvou přejde do útoku“.
 
15; Tálibán: Pokud si lid Krymu přeje být s Ruskem, jsme pro. Hlavní mluvčí extremistického hnutí také vyjádřil naději, že Moskva dokáže vyřešit tento problém s Kyjevem.
 
16; Ve věku 93 let zemřel režisér Vladimir Naumov, který natočil „Teherán 43“.
 
17; Prezident Lukoilu byl vyznamenán řádem Alexandra Něvského.
 
18; Lukašenko oznámil další případ smrti migranta na hranici Evropské unie.
 
19; Saakašvili u soudu prohlásil, že neuznává obvinění a gruzínské soudy.
 
20; Nový signál vyslaný Kyjevu. Německé ministerstvo zahraničí promluvil o nárůstu počtu a závažnosti případů porušení příměří v Donbasu. Německo chce projednat toto téma v rámci ministerského setkání OBSE ve Stockholmu.
 
21; Japonští turisté poletí na Mezinárodní kosmickou stanici v doprovodu ruského kosmonauta. Ve středu 8. prosince k MKS poletí dva japonští turisté. Vesmírnou loď Sojuz MS-20 vynese na oběžnou dráhu nosná raketa Sojuz-2.1a.
 
22; Název dokumentu s QR kódy se může změnit. Ruské úřady se zamýšlejí nad změnou názvu dokumentu pro občany, kteří byli lékařem zproštěni povinnosti vakcinace nebo kteří prodělali COVID-19.
 
23; Raketa Cirkon úspěšně zasáhla cvičný cíl na vzdálenost přes 400 km.
 
24; Vladimir Putin podepsal zákon o dodatečných daňových úlevách v souvislosti s pandemií. Podepsaný zákon počítá s osvobozením od daně z příjmů fyzických osob, placení pojistného a daně ze zisku pro řadu příjmů občanů i právnických osob.
 
25; Erdogan je připraven fungovat jako prostředník mezi Ruskem a Ukrajinou při urovnání sporů.
 
26; Dmitrij Kuleba označil Bělorusko za zdroj nestability a ohrožení pro sousední země.
 
27; Jack Dorsey odchází z pozice generálního ředitele Twitteru.
 
28; Lukašenko obvinil EU ze zadržování běloruské armády pomocí migrantů. Běloruský prezident si myslí, že Západ využívá migranty jako způsob zadržování běloruské armády v případě konfliktu Ruska s Ukrajinou.
 
29; V Rusku nesmějí vznikat etnické enklávy, prohlásil Dmitrij Medveděv.
 
30; V Gazpromu komentovali ceny plynu v Evropě. Společnost nepovažuje ceny plynu v Evropě ve výši kolem 1.000 dolarů za tisíc kubických metrů za stabilní, ale žádné znaky podstatného snížení v nejbližších měsících zatím nevidí.
 
31; Soud v Moskvě pokutoval Google ve výši tří milionů rublů za neodstranění zákonem zakázaného obsahu.
 
32; Gazprom zveřejnil cenu plynu pro vzdálené zahraničí ve čtvrtém kvartálu. Odhaduje ji na 550 dolarů za tisíc kubických metrů.
 
33; Předseda krymského parlamentu zveřejnil svou společnou fotografii se Zelenským. Podle jeho slov fotografie vznikla v době, kdy Zelenskij byl ještě šoumen a žil normální život.
 
34; Na Ukrajině nalezli zbraně, které jsou schopné „zastavit“ Rusko. Nejvíc pomohou podle ukrajinského vojenského experta Sergeje Zgurce protitankové Javeliny, protivzdušné Stringery a vrtulníky Mi-17.
 
35; Média zveřejnila záběry z údajného rozdávání peněz demonstrantům protestujícím na podporu Saakašviliho.
 
36; Ve věku 72 let zemřel tvůrce animovaného filmu o kocourovi Leopoldovi Konstantin Romaněnko.
 
37; Bylo zveřejněno video pádu britského stíhačky F-35 do Středozemního moře při pokusu o start. Pilot se katapultoval.
 
38; Výzkumné centrum Gamaleji zahájil adaptaci vakcín na koronavirový kmen omikron.
 
39; Gazprom očekává nejvyšší tržby za plyn za posledních šest let.
 
40; Vadim Rabinovič se zeptal stávajícího politického vedení země, jaké reformy ještě hodlá zavést, aby do deseti let Ukrajinu už definitivně pohřbili. Reagoval tak na hrozivý úbytek obyvatelstva.
 
41; Většina kybernetických útoků přichází z území USA, prohlásili na ruském ministerstvu zahraničí.
 
42; Ve Velké Británii komentovali efektivitu stávajících vakcín proti kmeni omikron. Mutace nového kmene vyvolávají obavy o efektivitu vakcín.
 
43; Americká farmaceutická společnost Johnson & Johnson oznámila začátek prací na nové vakcíně proti kmeni koronaviru omikron a na testování efektivity své stávající vakcíny.
 
44; Rusko poskytlo vyčerpávající odpovědi ohledně Navalného, prohlásil stálý zástupce Ruské federace při Organizaci pro zákaz chemických zbraní. Vyslechnuto bylo 230 svědků, provedeno 64 expertiz.
 
45; Naftogaz se chce v případě úspěšné certifikace „Severního proudu – 2“ soudit.
 
46; Téměř 40 tisíc lidí zůstalo bez elektřiny kvůli nepřízni počasí.
 
47; Izrael a Anglie se spojují proti Íránu. Izrael formuje koalici pro vyřešení otázky jaderného programu Íránu nediplomatickými metodami.
 
48; Za odmítnutí vakcinace budou v Rakousku pokutovat a zavírat do vězení. Výjimky se budou týkat lidí, u kterých bude prokázáno riziko ohrožení života či zdraví kvůli vakcinaci.
 
49; Nizozemsko chystá „velmi slibnou proceduru“ proti Rusku v případu MH17. Anonymní zdroje označily novou proceduru pro Nizozemsko za „mnohoslibnou“.
 
50; Zelenskij odvolal náčelníka kontrarozvědky SBU.
 
51; Státní department komentoval situaci s ruskými diplomaty v USA. Spojené státy stále projednávají s Ruskem otázku délky pobytu diplomatů.
 
52; Nižněgorodský Rospotrebnadzor vysvětlil skandální větu o „vyčištění populace“ z úst hlavního hygienika. Prý tím byla míněna práce na zjišťování nemocných pomocí testování.
 
53; Biden označil vakcinaci za nejlepší ochranu proti novému kmeni koronaviru.
 
54; To, co teď vidíme, je velmi vážné. Kuleba informoval o ruských vojskách poblíž ukrajinských hranic.
 
57; V Berlíně odpověděli na požadavek Ukrajiny ohledně reparací. Po mnoho desetiletí Německo platilo miliardy německých marek jako reparace Sovětskému svazu.
 
58; Skotsko v blízké době provede nové referendum o odchodu ze svazku Velké Británie.
 
59; Generální tajemník NATO hrozí Rusku následky v případě jakékoli agrese proti Ukrajině.
 
60; Moskva najde odpověď na útoky ze strany Washingtonu, zaznělo z ruského ministerstva zahraničí v souvislosti s konáním „Summitu za demokracii“ 9. až
10. prosince 2021 ve Washingtonu.
 
61; Kuleba popsal nejhorší možný scénář invaze Ruska. Prohlášení učinil během online tiskové konference s novináři.
 
62; Pokud omikron dorazí do Ruska, pandemie skončí. Anatolij Altštejn vyjádřil naději, že nová mutace bude podstatně neškodnější.
 
63; Na Ukrajině se prodávají obrazy s hořícím Kremlem. A lidé to kupují.
 
64; Rusku dochází lidem trpělivost. Kyjev se nechystá přestat. Nač ještě čekáme. Na válce není nic pěkného, ale jsou situace, kdy to prostě jinak nejde. Reportér VGTRK Andrej Ruděnko popisuje své vidění dalšího vývoje události v bezprostřední blízkosti ruských hranice . v Doněcké a Luganské lidové republice.
 
65; Strašlivý uragán v Istanbulu strhával střechy a převracel auta. Umírají lidé. Kvůli silnému větru byla zastavena i lodní doprava přes průliv Bospor.
 
66; Lukašenko: Pokud začne v Donbasu válka, Bělorusko nezůstane stranou. A je jasné, na čí straně bude.
 
67; Na Ukrajině mi dvakrát nabízeli post předsedy vlády, prohlásil Michail Saakašvili .Podle Saakašviliho Gruzie ztrácí svou nezávislost a postupně se dostává pod kontrolu Ruska.
 
68; Specialista varoval lidstvo před hrozbou internetové apokalypsy kvůli mohutné explozi na Slunci. Servery lze ochránit, ale ohroženy mohou být podmořské kabely, které jsou páteří internetu.
 
69; Vojenský expert označil ukrajinské vojáky za podlé lidi srovnatelné s těmi, kdo bojovali na straně fašistů ve Velké vlastenecké válce.
 
70; Srážky demonstrantů s policií před budovou soudu v Tbilisi. V rukách Saakašviliho příznivců byly i vlajky USA a Ukrajiny.
 
71; V Rusku se zrychlil pokles denního počtu úmrtí s koronavirem. Dnes bylo evidováno 1.209 takových případů.
 
72; Ukrajinský důstojník prohlásil, že ukrajinská armáda zažene ruskou armádu na útěk.
 
73; V ukrajinském Chersonu došlo k explozi tlakové kanalizaci. Několik domů bylo totálně pokryto fekáliemi.
 
74; Ruské vojenské letectvo dostane špičkové nadzvukové zbraně už v roce 2022. Už dnes má ruská armáda nadzvukový letecký komplex MiG-31-K s raketou Kinžal.
 
75; Generální prokuratura zveřejnila děsivé výsledky prověrky šachet v Kuzbasu. Vedení dolu Listvjažnaja slibuje vyplatit rodinám obětí přes 300 milionů rublů.
 
76; Rubl významně zpevňuje vůči dolaru i euru. Experti vysvětlují, že příčinou jsou rostoucí prodeje ropy.
 
77; Dojemný příběh: Británií otřásla předsmrtná slova vegana-antivaxera. Očkování pětapadesátiletý Brit odmítl kvůli právům zvířat. Na smrtelné posteli zoufale žádal o očkování, ale lékaři už jen krčili rameny...
 
78; V Petrohradě odhalili velkoplošné graffiti s Alexandrem Zacharčenkem a Romanem Filipovem.
 
79; V důsledku vzniku nového kmene koronaviru šly nahoru ceny ropy.
 
80; Ukrajinci se vztekají kvůli výzvě Německa ohledně „Severního proudu – 2“. Velvyslankyně Velké Británie v Kyjevě vyzvala k úplnému odmítnutí ruského plynu a k rozvoji alternativních zdrojů energie.
 
81; Z Moskvy se pokoušeli vydat na Ukrajinu obránce Donbasu. Do případu zasáhli dobrovolníci. Ve vlasti by mu hrozilo pět až deset let vezení za „žoldáctví“.
 
82; Mateřství v ohrožení. V našem šíleném světě je nesmírně důležité chránit si kvalitní rodinu a hodnou mámu.
 
83; Proč nejsou léky proti COVID-19? Antivirotika a imunita. Nejefektivněji viry likviduje náš přirozený imunitní systém.
 
84; V Izraeli budou tajné služby sledovat geolokaci každého nakaženého s novým kmenem koronaviru. Jsou i tací,kteří se proti tomu ozvali.
 
85; Ukrajinský velvyslanec Melnik požaduje od Berlína reparace. Německo odpovídá, že platilo už Sovětskému svazu.
 
86; Tohle už je nefalšovaná hysterie. Bělorusko obvinilo Kyjev ze zveličování tématu nelegální migrace. Ne samotný problém, ale to, co se děje za naší jižní hranicí, se vymyká zdravému rozumu, prohlašují v Bělorusku.
 
87; V Austrálii chtějí soudit uživatele sociálních sítí za trolling na internetu. Půjde asi o nejpřísnější zákon na světě o trollingu.
 
Zdroj: rusnext.ru, rusvesna.su

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře