Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Svět kolem nás (14.02.2022)

Božena Weitingerová

Pondělí, 14.2.2022

1; Poslanec Státní dumy Sergej Gavrilov prohlásil, že Britská ministryně zahraničí si evidentně pospíšila s rozčleňováním Ruska...
2; Oligarchové, podnikatelé a poslanci prchají z Ukrajiny a využívají k tomu charterové lety, píší média.
3; Zelenskij požádal Bidena, aby co nejdříve přiletěl na Ukrajinu.
4; Lotyšsko se chystá přijmout 10 tisíc ukrajinských běženců po případném ruském útoku na Ukrajinu.
5; Americké úřady mají v úmyslu přijmout opatření k tomu, aby všichni američtí státní zaměstnanci opustili Kyjev během dvou dnů.
6; Krasobruslařka Valijeva už opět začala trénovat na olympiádě v Pekingu. Připravuje se na nadcházející soutěž žen.

  • svet-kolem-nas-14-02-2022

7; Ukrajinský velvyslanec Vadim Pristajko připustil možnost vzdát se úmyslu vstoupit do NATO, aby se země vyhnula konfliktu s Ruskem.
8; Dmitrij Gordon: Všechny, kdo vstoupí na ukrajinskou půdu,. Budeme zabíjet. Známý ukrajinský propagandista a provokatér Dmitrij Gordon nahrál další video, ve kterém se obrací na prezidenty Ruska a Ukrajiny, ale také na matky ruských vojáků.
9; Kurs rublu opět prožívá turbulence kvůli geopolitické situaci. Během dnešního obchodování opět ztrácel rubl hodnotu proti dolaru.
10; V souvislosti s ukrajinskou krizí v Japonsku prudce stouply ceny ropy. Jsou nejvyšší od roku 2014.
11; Lukašenko prohlásil, že stažení ruských vojáků z Běloruska závisí pouze na jeho dohodě s Putinem.
12; Ruský prezident se setká s Lavrovem a Šojgu. Oznámil to tiskový mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov.
13; WADA je zklamána rozhodnutím Sportovního arbitrážního soudu (CAS) připustit krasobruslařku Kamilu Valijevovou k účasti na olympiádě v Pekingu.
14; Ceremoniál udílení medailí krasobruslařkám bude zrušen, pokud Valijevová získá některou z medailí, prohlašuje Mezinárodní olympijský výbor.
15; Do Litvy bude přesunut dodatečný kontingent sil NATO. Vojáci budou rozmístěni už tento týden. Oznámilo to litevské ministerstvo obrany.
16; V Generálním štábu Ruské federace vyslovili podmínku, při které Rusko zahájí palbu na zahraniční plavidla. Pokud bez povolení vplují do teritoriálních vod, mohou čekat adekvátní reakci. Taková rozhodnutí se přijímají na nejvyšší úrovni.
17; Na tiskové konferenci hovořil Dmitrij Peskov o situaci na Ukrajině a o Putinově setkání s Lukašenkem.
18; Ve Státní dumě podpořili dva návrhy zákona o uznání Doněcké a Luganské lidové republiky. Příslušný výbor Státní dumy pro záležitosti SNS podpořil dvě varianty výzvy k prezidentovi Rusko se žádostí uznat obě republiky Donbasu.
19; Jedna z největších ukrajinských leteckých společností (MAU) začala uklízet letadla do zahraničí. Na žádost leasingových společností začal hromadný přesun letadel za hranice Ukrajiny.
20; Polsko zatím odmítá stahovat své diplomaty ani pozorovatele Zvláštní monitorovací mise OBSE z Ukrajiny.
21; Nejvyšší Rada Ukrajiny chystá návrh ustanovení o statusu Republik Donbasu. Předseda ukrajinského parlamentu Ruslan Stefančuk prohlásil, že v reakci na projednávání otázky uznání obou republik se připravuje návrh ustanovení na vyhlášení Republik Donbasu za ukrajinské území.
22; Zelenskij vyzval poslance, kteří uprchli do zahraničí, aby se během 24 hodin vrátili na Ukrajinu.
23; Západ naznačuje Ukrajině, že je třeba se vzdát perspektivy členství v NATO, prohlásil Vladimir Zelenksij v reakci na slova ukrajinského velvyslance ve Velké Británii Vadima Pristajka.
24; Německo poskytne Ukrajině úvěr ve výši 150 milionů euro, prohlásil německý kancléř Olaf Scholz na tiskové konferenci v Kyjevě.
25; Světová banka dočasně stáhne své pracovníky z Ukrajiny.
26; Ruské ministerstvo vnitra navrhlo povinnost propuštěných vězňů na které se vztahuje přísný dohled (pachatelé nejtěžších zločinů) hledat si práci.
27; Zelenskij se nedověděl, jaké sankce hrozí Rusku v případě eskalace na Ukrajině.
28; Ukrajinský velvyslanec ve Velké Británii Vadim Pristajko prohlásil, že Ukrajinci se cítí zrazeni v důsledku výzev zahraničních států, aby co nejdříve opustili zemi.
29; Ruské ministerstvo spravedlnosti navrhlo vytvoření registru hledaných neplatičů alimentů.
30; Doba téhle šaškárny se chýlí ke konci. Kadyrov se obrátil s výzvou na Zelenského, aby začal plnit Minské dohody, pokud nechce riskovat nevratné následky. Vyzval všechny Ukrajince k věčnému míru s bratrským Ruskem.
31; Ruské ministerstvo zahraničí komentovalo blokování afghánských národních aktiv ze strany USA. Rusko považuje rezervování více než poloviny zmrazených aktiv afghánské centrální banky pro vyplacení kompenzací příbuzným obětí teroristických aktů z 11. září 2001 za absurdní.
32; RUSADA: Dopingový vzorek od Valijevové byl doručen do laboratoře ve Stockholmu natolik včas, aby mohla proběhnout jeho kontrola.
33; Ukrajinská policie přešla na zesílený režim své činnosti a zvýšila počet hlídek.
34; Antony Blinken telefonicky pohovořil s ukrajinským ministrem zahraničí. Během rozhovoru označil podporu úsilí o deeskalaci krize za prioritu pro USA.
35; Do Polska bylo v rámci mise NATOAirPolicing dopraveno osm amerických stíhaček F-15.
36; Velvyslanectví Velké Británie v Moskvě oznámilo zvýšenou poptávku po vízech a doporučuje, aby se žadatelé postarali o víza včas.
37; Kosačov zhodnotil návrh základů státní politiky o zachování a posílení tradičních ruských duchovních a mravních hodnot. Bude to vyžadovat důkladnou práci za účasti všech, kterých se to týká.
38; V Radě pro bezpečnost a obranu Ukrajiny prohlásili, že nevidí žádné předpoklady pro invazi Ruska na Ukrajinu.
39; Na internetu se vysmáli Zelenského pokusu promluvit s německým kancléřem anglicky. Zelenskij nesprávně pronesl frázi v angličtině při stisku rukou s německým kancléřem Olafem Scholzem.
40; Generální tajemník OSN pohovořil telefonicky s Lavrovem a Kulebou.
41; Pojďte si vespolek zazpívat ukrajinskou hymnu. Zelenskij se obrátil s výzvou k národu. Vyzval také všechny státní úředníky, kteří odjeli ze země nebo svůj odjezd plánují, aby se do 24 hodin vrátili, protože lid jim vyslovil svou důvěru a svěřil jim pravomoc řídit zemi a bránit ji proti nepříteli.
42; V Pentagonu prohlásili, že USA si zachovává vojenskou přítomnost na Ukrajině. Nevelké množství amerických vojáků zůstává na Ukrajině v zájmu zajištění diplomatické přítomnosti USA, prohlásil tiskový mluvčí Pentagonu John Kirby.
43; Itálie doporučila leteckým společnostem, aby se vyhýbaly ukrajinskému vzdušnému prostoru.
44; Na Ukrajině zatím ještě nezvažují uzavření vzdušného prostoru a přístavů. Tajemník Rady pro národní bezpečnost a obranu Ukrajiny vyzval média, aby nešířila paniku.
45; Ukrajina může být diskvalifikována z Eurovize 2022 kvůli politizaci nominace ukrajinského zástupce.
46; USA mají v úmyslu navrhnout Ukrajině úvěrové garance ve výši 1 miliardy dolarů za účelem posílení ukrajinské ekonomiky, která utrpěla škody kvůli panice vyvolané možným vpádem Ruska.
47; Zelenskij podepsal výnos o zvýšení patů vojáků, pohraničníků a příslušníků Národní gardy.
48; Pentagon zareagoval na Lavrovova prohlášení ohledně Ukrajiny. USA vítají prohlášení ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova a rovněž si myslí, že pro diplomatické urovnání krize kolem Ukrajiny zbývá dostatek času i prostoru.
49; V Nejvyšší radě chtějí zakázat státním úředníkům opouštět Ukrajinu za válečného stavu.
50; Je na čase změnit hlavní město. USA přesunuly své velvyslanectví na Ukrajině z Kyjeva do Lvova.
51; Poradce tří amerických prezidentů předpověděl rozpad Spojených států. Washington neustojí další test na pevnost z důvodu příliš velkého počtu politických oponentů, myslí si Patrik Buchanan, poradce Richarda Nixona, Geralda Forda a Ronalda Reagana.
52; USA z bezpečnostních důvodů zničí počítače a telefony na svém velvyslanectví na Ukrajině.
53; V Radě federace navrhli zakotvení nedotknutelnosti občanů stěžujících si u ombudsmana.
54; Cena ropy značky Brent již přesáhla hranicí 95 dolarů za barel.
55; Francouzský ministr zahraničí vyzval k pokračování dialogu s Ruskem v zájmu deeskalace krize na Ukrajině.
56; Americký ministr obrany poletí 15. února do Evropy. Navštíví Belgii, Polsko a Litvu.
57; Ukrajinský ministr obrany Alexej Reznikov prohlásil, že není důvod vyhlašovat v zemi válečný stav.

Zdroj: rusnext.ru

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře