Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Svět kolem nás (05.12.2021)

Božena Weitingerová

Neděle, 5.12.2021:

1; V kmeni omikron byl objeven fragment „lidského“ genomu. Taková mutace mu umožňuje rychleji se šířit.

2; Počet zraněných při události v dole Listvjažka vzrostl na 106 osob. Dříve se psalo o 99 osobách. Zahynulo 51 lidí.

3; Ruská občanka Sofja Sapega může v Bělorusku skončit ve vězení až na šest let. Případ míří k osudu.

4; Americký ministr obrany Lloyd Austin na konferenci ve Fondu Ronalda Reagana v Kalifornii prohlásil, že země bude nadále poskytovat pomoc Taiwanu.

5; V Kyjevě označili rozhodnutí Německa ohledně „Severního proudu – 2“ za výsměch. Šéfa ukrajinského Naftogazu Jurije Vitrenka naštvalo rozhodnutí Německa povolit operátorovi „Severního Proudu – 2“ Nord Stream 2 AG vytvořit německou dceřinou společnost.

  • svet-kolem-nas-05-12-2021
 
6; Americký velvyslanec komentoval zastavení vydávání víz občanům Ruska. Podle jeho slov nyní v konzulárním oddělení nejsou lidi, kteří by se této práci věnovali.
7; Jak Čína potrestá Kyjeva za „africké“ znárodnění společnosti „Motor Sič“? Peking je připraven soudní cestou vymoci od Kyjeva několik miliard dolarů. Koncem listopadu byla podána žaloba do Haagu pod názvem Podvedení čínských investorů.
8; V Indii omylem během armádní speciální operace zahynulo čtrnáct lidí, z toho 13 civilistů, kteří byli mylně považováni za bandity.
9; Předseda Státní dumy Vjačeslav Volodin spustil na sociální síti dotazníkový průzkum o příčinách rozpadu SSSR.
10; Polští pohraničníci zadrželi ruskou nákladní loď Ruslana pro podezření, že posádka je opilá.
11; Rodina Konstantina Jarošenka vězněného v USA doufá, že se Putin s Bidenem dokáží domluvit na otázce propuštění vězněných Rusů a Američanů.
12; Nejvyšší představitel Doněcké lidové republiky Denis Pušilin připustil, že Kyjev obnoví boje v Donbasu. Tato perspektiva je zcela reálná.
13; Rogozin poprvé předvedl „dvoustrannou“ verzi nosné rakety Sojuz. Zrcadlový odraz působil dojmem, jako kdyby raketa mířila i do hlubin země.
14; Trumpova společnost přilákala jednu miliardu investic do sociální sítě Truth Social, která má zahájit plnohodnotnou činnost už počátkem příštího roku.
15; Poslední předseda Nejvyššího sovětu Ruské federace Ruslan Chazbulatov prohlásil, že Sovětský svaz rozložili nezodpovědní a neschopní lidé, kteří se dostali k moci.
16; Saúdská Arábie povolila očkovaným Rusům přijet na pouť do Mekky.
17; Ruské ministerstvo zahraničí komentovalo incident s americkým letadlem nad Černým mořem. Akce amerického válečného letectva a jejich spojenců v NATO nad Černým mořem vytvářejí hrozbu pro civilní leteckou dopravu,prohlásila Marija Zacharova.
18; Senátor Alexej Puškov reagoval na prohlášení bývalého velvyslance USA v Rusku Micheala McFaula o tom, že Moskva neustále mluví o připojení Ukrajiny k NATO. Pláčete na špatném hrobě, obraťte se na generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga, který každý týdne ujišťuje celý svět, že Ukrajina se určitě stane členem NATO.
19; Na zahradě rekreačního domu na Kypru byla nalezena těla dvou zavražděných ruských turistek. K místu policii přivedl sám vrah.
20; V Bajkonuru chystají raketu pro let k Mezinárodní kosmické stanici s japonským miliardářem.
21; Generál ukrajinské armády Viktor Muženko zalitoval, že ukrajinská armáda nepočítá s varovným úderem proti Rusku.
22; Vědci přišli s novou verzí, jak se objevil kmen omikron. Prý se nejdřív přenesl z člověka na zvíře a pak ve změněné podobě zpět.
23; V Rusku nadále v souvislosti s koronavirem umírá zhruba 1.200 osob denně. To zhruba odpovídá 89 denním úmrtím v ČR.
24; Trump označil hlavního generála a předsedu Výboru náčelníků štábů USA Marka Milleyho za idiota.
25; Lavrov: Ukrajina nebude Minského dohody nikdy plnit dobrovolně. Je třeba ji k tomu donutit.
26; Denis Pušilin prohlásil, že je nulová pravděpodobnost, že by se Kyjev oficiálně obrátil na Doněckou lidovou republiku se žádostí o dodávky uhlí.
27; „Sanitární štít“ Ruska bude posílen o systém hygienicko.epidemiologických informací. Díky informačnímu systému pro operativní sledování šíření nebezpečných infekcí bude možné rychleji zjišťovat hrozby a schvalovat potřebná opatření.
28; Denis Pušilin nevyloučil spojení Doněcké a Luganské lidové republiky v jeden celek v budoucnu. Za důvod, proč se prozatím nemohou sjednotit, označil Minské dohody.
29; Čína jedná s Táliby o přístupu k nalezištím mědi a lithia.
30; Římský papež se studem přiznal chyby katolíků a omluvil se za ně pravoslavným. Zmínil také společné kořeny katolíků a pravoslavných a připomněl pozdější neshody.
31; Evropské skleníky jsou v ohrožení kvůli energetické krizi. Některé skleníkové farmy v Evropě mohou přestat pěstovat plodiny přes zimu kvůli vysoké ceně plynu.
32; Vladimir Putin poblahopřál dobrovolníky k jejich svátku. Dobrovolníci na sebe vzali značné břemeno během pandemie a riskovali přitom své zdraví i životy.
33; Ukrajinské blouznění pokračuje. Kyjevský spisovatel a filosof Pjotr Kraljuk v článku pro list „Den“ píše o právu Ukrajiny na Sibiř, Dálný Východ a sever Kazachstánu.
34; Turecko chce spolupracovat s Ruskem při výrobě vlastních stíhaček.
35; Bělorusko pohrozilo Kyjevu tvrdou akcí v případě narušení hranice. Běloruští pohraničníci po incidentu s narušením hranice ze strany Ukrajiny budou postupovat s velkou rozhodností při vzniku podobných případů v budoucnosti.
36; Duchovní správa Muslimů v Rusku prozatím nepotvrdila možnost pouti do Mekky s očkováním „Sputnikem V“ počátkem roku 2022.
37; Poslanec Státní dumy za Krymský region Michail Šeremet označil Bidenovo odmítnutí dodržovat červené linie za nerozumné.
38; V Izraeli byl dnes muž obviněn ze sexuálního obtěžování manželky expremiéra Netanjahua.
39; V Kyjevě prohlásili, že SSSR rozbourali mstiví Ukrajinci. Bývalý místopředseda Národní banky Ukrajiny Alexandr Savčenko v televizi prohlásil, že Rozložení Sovětského svazu byl akt msty.
40; Ruské ministerstvo zahraničí poznamenalo, že se Ukrajina snaží ukrýt pod vnější řízení, aby „velcí kurátoři“ nesli odpovědnost za neplnění závazků. Autorem výroku je náměstek ruského ministra zahraničí Alexandr Gruško.
41; V Kyjevě vyzvali „anglosaské spojence“ (USA, Kanadu a Velkou Británii), aby rozmístili svá vojska na jihu a východě Ukrajiny,které jsou ohroženy vpádem z Ruska.
42; Sergej Šojgu přijel do Indie na oficiální návštěvu. Zúčastní se setkání „2+2“ (ministři zahraničí a obrany obou zemí).
43; Proč se maloměstští nacisté bojí proměny Ukrajiny ve Finsko? Každého skutečného patriota Ukrajiny děsí představa strašlivého osudu Finska. Finlandizace je přeměna země na neutrální stát bez členství v jakýchkoli vojenských uskupeních.
44; Byla zveřejněna jedna z variant hymny ukrajinských nacistů. Poprvé byla navržena přesně před 80 lety 2. prosince 1941... V textu se to hemží oslavami Němců, nenávistí k židům, hrozbami na Stalinovu adresu.
45; Další fiasko SBU. Ukrajinská vojenská rozvědka se opakovaně a stále marně snaží zahájit diverzní a teroristickou činnost na území Ruské federace.
46; Jak Čína vytrestala Litvu. Dnes není možné poslat sebemenší náklad z Litvy do Číny ani z Číny do Litvy. Litva, která je počtem obyvatel 500-krát menší než Čína, žádá o pomoc EU.
47; V Německu byla zveřejněna mapka útoku Ruska na Ukrajinu. V Rusku to berou s humorem, Ukrajina šílí. Mně se ta mapka líbí, je moc pěkná, prohlásil místopředseda Moskevské městské dumy.
48; Jak se změní obchod po zavedení QR kódů? Expert na obchodní nemovitosti Michail Petrov se zamýšlí nad tím, jak se budou transformoval obchodní centra po zavedení QR kódů.
49; Změní se Ukrajina v bojiště války mezi Ruskem a Západem. Američané neustále spekulují o jakési domnělé přípravě vpádu Ruska na Ukrajinu.
50; Obyvatel Chmelnické oblasti na Ukrajině byl odsouzen ke čtyřem letům vězení za „výchovu“ dětí rozpáleným pohrabáčem.
51; Bývalý generální prokurátor Ukrajiny Jurij Lucenko prohlásil, že kvůli setkání s Putinem by Zelenskij měl zavřít Porošenka do vězení.
52; Společnost Apple zažalovala Federální antimonopolní službu u Moskevského arbitrážního soudu.
53; Marija Zacharova komentovala mapku útoku Ruska na Ukrajinu: V Německu si vzpomněli na své fašistické dědečky. Cokoli nového je vlastně jen důkladně zapomenuté staré...
54; Ukrajinský ministr obrany vyjmenoval důsledky „vpádu“ Ruska pro Evropu.
55; V USA oznámili, že jedním z témat Bidenova setkání s Putinem bude vyjádření znepokojení nad „vojenskou aktivitou Moskvy na hranicích s Ukrajinou.
56; Pentagon slíbil, že v případě útoku ze strany Ruska, zásobí Ukrajinu vším potřebným. Vzniká dojem, jako by vpád na Ukrajinu očekávali doslova na každém kroku.
57; Ukrajinské elity mají největší zájem na válce s Ruskem a velmi rychlé prohře. Právě proto je válka možná. Zdroj uvádí jeden z možných důvodů: Extrémně nízké kapitálové investice. V roce 2020 byla Ukrajina v tomto parametru třetí nejhorší na světě (před Súdánem a Rovníkovou Guineou). Rusko bylo v tomto ohledu na úrovni Francie nebo Finska.
58; Kdo by to byl řekl... V USA odhalili hlavní zdroj lží o spojeních Donalda Trumpa s Ruskem. Časopis The Nation našel consultingovou firmu financovanou předvolebním štábem Hillary Clinton, odkud se tyto lži šířily.
59; Mariupol připravili na Putinův vpád. Na mořských plážích v Mariupolu byly instalovány zábrany.
60; Jakmile Putin použije zbraně, bude to konec „Severního proudu – 2“, vyhrožují v Evropském parlamentu. A Ukrajina mezitím čeká, až ji napadnou...
61; Ve Stockholmu se Lavrov a Blinken pohádali kvůli Majdanu, píše agentura Bloombereg. Lavrov připomněl Blinkenovi, že události v Kyjevě v roce 214 nebyly ničím jiným než státním převratem.
62; Pušilin při své návštěvě Moskvy odpovídal na otázky novinářů o válce, Bayraktarech a o budoucnosti.
63; U devíti Rusů, kteří se vrátili z ohniska omikronu, byl zjištěn koronavirus.
64; Velké vítězství: Z USA na Ukrajinu připlula už druhá loď s uhlím. Na té první bylo 60,5 tuny uhlí.
65; V USA odhalily dva směry útoku NATO na Rusko. A mezitím ve Stockholmu Blinken ujišťoval Lavrova, že NATO je ryze obranné souručenství.
66; Všichni čekají krvavou lázeň jako při první čečenské válce, ale bude to spíše jako v Sýrii. A Lvov si zopakuje osud Děbalceva nebo Aleppa.
67; Nejvyšší představitel Doněcké lidové republiky promluvil o plánování osobní železniční dopravy mezi Doněckou republikou a Ruskem. Organizace dopravy z Doněcka je takřka nemožná kvůli blízkosti ukrajinských pozic.
68; Bastrykin na základě výzvy „skupiny patriotů“ přikázal Vyšetřovacímu výboru, aby prověřil činnost dvou ruských muzikantů – Ivana Alexejeva (Noize MC) a Mirona Fjodorva (OXXXymiron). Hudebníci prý ve své tvorbě propagují negativní vztah k pracovníkům policejních orgánů, vidíme i pokusy o rehabilitaci nacismu a extremistické činnosti.
69; V nemocnici na Tagance zemřel producent Mark Rudinštejn.
70; Kde se nejvíc chlastá? Není to Rusko, nýbrž Austrálie. Následuje Dánsko a Finsko.
71; Pušilin prohlásil, že lidé žijící v Novorusku ovládaném Ukrajinou čekají na příchod Ruského světa.
72; Sýrii hrozí nová katastrofa. USA brání Kurdům, aby se dohodli na dodávkách vody a elektřiny z Turecka. Američané sabotují i ruské návrhy na řešení humanitární situace.
73; Ukrajinský ministr obrany Alexej Reznikov prohlásil, že Ruské ozbrojené síly nadále zvyšují svou přítomnost na hranicích s Ukrajinou.
74; V USA navrhli stáhnout velkou armádu k hranicím Ruska. Bezpečnostní expert Daniel Goor zveřejnil článek pro 19Fortyfive.
75; Šéf resortu obranného průmyslu Turecka Ismail Demir prohlásil, že dodávky útočných dronů na Ukrajinu nejsou nijak spojeny s napětím mezi Moskvou a Kyjevem.
76; V Německu prohlásili, že na zastavení „Severního proudu – 2“ je už pozdě. Podle slov německého diplomata Kongres USA nechápe, proč Německo bude méně závislé na ruském plynu.
 
Zdroj: rusnext.ru, rusvesna.su

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře