Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Svět kolem nás (04.02.2022)

Božena Weitingerová

1; V Polsku spočítali, kolik „Karet Poláka“ bylo již vydáno Ukrajincům. Za poslední rok to bylo 9.602. Celkový počet (od roku 2008) činí 146.628.

2; Počet dluhů Ukrajinců vzrostl téměř o 30%. Nejrychleji rostou dluhy fyzických osob z úvěrů, velká zadluženost je v platbách za energie a dluhy z nejrůznějších pokut.

3; Ukrajina a Turecko uzavřely během prezidentské návštěvy osm klíčových dohod.

4; Chceme platit víc! Polská společnost PGNiG nebude prodlužovat dlouhodobý kontrakt s Gazpromem. Stávající vyprší koncem roku 2022.

5; Novináře Deutsche Welle bude zakázán vstup do Státní dumy. Jde o reakci na postup Německa vůči RT DE.

6; V Rusku bude vypracován seznam potravin,, kde obchodní přirážka nepřesáhne 5%.

  • svet-kolem-nas-04-01-2022

7; Ukrajinský dron, který narušil hranice Běloruska, udělal 228 snímků. Běloruského území, zvláště pak vojenského polygonu Brestskij.

8; Ministři zahraničí Číny a Ruské federace projednali aktuální situaci ve světě a řadu dalších otázek. Mluvilo se o strategické spolupráci a také o Olympijských hrách.
 
9; Ruští sportovci, kteří získají zlato na OH nebo na Paralympiádě v Číně, dostanou po 4 milionech rublů. 
 
10; Cena barelu ropy Urals poprvé za sedm let překročila 93 dolarů.
 
11; Ukrajinské úřady omezili vycestování občanů vojenského věku ze země, což svědčí o přípravě aktivní fáze bojů v Donbasu.
 
12; Pojďme se kamarádit. Brazilský prezident navštíví ve dnech 14. až 17. února Moskvu.
 
13; Na požadavek novinářů, aby byl předložen důkaz o přípravě fejkového videa z ukrajinského útoku Moskvou, odpověděl Matt Lee, že by měli věřit vládě.
 
14; Bývalý náměstek rozvědky NATO si postěžoval na „Putinovy lidi“ v Evropě. Kritizoval tak návštěvu maďarského premiéra v Moskvě.
 
15; USA uvalily sankce proti Bělorusku. USA zavádějí vízové restrikce vůči početným představitelům běloruských úřadů za exteritoriální pronásledování disidentů,
 
16; Dokážeme střílet do všech stran. Tu-160M se stane prvním letadlem s raketami, zasahujícími cíle nacházející se za letadlem.
 
17; Ve Venezuele odmítli prohlášení Kolumbie o vměšování Ruska a Íránu do situace na hranicích Venezuely a Kolumbie.
 
18; V USA vyloučili rozmístění stálých vojenských základen na Slovensku. Antony Blinken ujistil, že vojenská smlouva podepsaná se Slovenskem nepovede k budování stálých amerických základen a přítomnosti amerických sil.
 
19; Diplomat Poljanskij se vysmál prohlášením Státního departmentu o ruském fejkovém videu. V USA přece platí dvě pravidla: Oficiální představitelé nikdy nelžou. A pokud lžou, jako například se zbraněmi hromadného ničení v Iráku, pak je to ve jménu dobré věci.
 
20; Na Krymu zareagovali na výzvu ke stažení ruské armády z poloostrova: USA by se měly zamyslet nad stažením americké armády z Aljašky.
 
21; V Německu zazněla podmínka pro zastavení „Severního proudu – 2“: Plynovod může být zastaven, pokud se Spojeným státům podaří nabídnout namísto toho Rusku něco jiného, prohlásil bývalý vicekancléř Sigmar Gabriel.
 
22; V Polsku se lekli války s Ruskem. Polský historik Przemyslaw Piasta označil hypotetickou účast Varšavy na vojenském konfliktu s Moskvou za šílenství.
 
23; Specialisté sebrali z vod kolem přístavu Přímoří, kde se nedávno potopila loď Akvanavt zhruba 108 kubických metrů tekutiny obsahující ropu.
 
24; Po Putinově příjezdu do Číny proběhlo setkání s nejvyšším představitelem země. Byl podepsán balík společných dokumentů.
 
25; Alexandr Lukašenko pokračuje v rozdávání interview. Ruský novinář Alexandr Solovjov dorazil do Minska a nachází se v paláci nezávislosti.
 
26; Agent ukrajinské rozvědky byl v Rusku odsouzen k 12 letům vězení s přísným režimem.
 
27; Požadavky kyjevského režimu vůči Berlínu začaly být už hysterické, prohlásil poslanec Bundestagu Steffen Kotré (AfD). O nemožnosti dodávek zbraní na Ukrajinu se německý politik vyjádřil ještě kategoričtěji.
 
28; Luganská lidová republika: Příprava ukrajinské armády k útoku přešla do závěrečné fáze. V Lugansku vyzvali OBSE, aby si provedli vnitřní prověrku, protože v jejich zprávách se nijak neodráží přípravy ukrajinských vojsk.
 
29; Rusko připravilo návrhy pro dodávky minerálních paliv do Číny. Dříve v Kremlu prohlásili, že setkání prezidentů obou zemí bude mít informativní charakter. Hlavy států původně plánovaly projednání mezinárodní problematiky, včetně dialogu s USA a NATO.
 
30; Big Mac pomohl zhodnotit rubl. Je otázkou, kolik bude stát dolar v případě dalšího snižování geopolitických rizik.
 
31; KamAZ vyrobí čtyři bezpilotní nákladní automobily. V roce 2022 chce ruský výrobce KamAZ vyrobit čtyři prototypy nákladních bezpilotních automobilů na bázi modelu KamAZ Continent.
 
32; USA uvalily sankce na pět občanů Běloruska za pronásledování disidentů. V prohlášení se uvádí jmenovitě Kristina Timanovskaja.
 
33; Ukrajinský krasobruslař promluvil o právu sportovců hovořit rusky. Ukrajinští sportovci mohou komunikovat v libovolném jazyce včetně ruštiny, neboť jsou to svobodní lidé. 
 
34; Cena ropy Brent překročila 92 dolarů za barel. Poprvé od října 2014.
 
35; Japonsko zváží varianty dodávek plynu do EU. Japonský ministr hospodářství komentoval informace o rozhovorech mezi USA a EU na jedné straně a asijskými zeměmi na druhé straně o možnosti zvýšení dodávek plynu do Evropy.
 
36; Dodávky plynu do Číny a globální bezpečnost jsou hlavními výsledky setkání nejvyšších představitelů Ruska a Číny.
 
37; Rosněfť dodá do Číny 100 milionů tun ropy Dohody bylo dosaženo během návštěvy Vladimira Putina v Číně.
 
38; V Bělorusku chystají vlastní raketu středního doletu. Nedávno prezident přikázal urychlení modernizace běloruských ozbrojených sil. 
 
39; Ukrajina v únoru získá 13 milionů kubických metrů ruského plynu z Maďarska. Přímý nákup ruského plynu byl zastaven v roce 2015. Místo toho byl zaveden virtuální revers, který předpokládá nákup plynu od evropských společnost s faktickým mezi odběrem tranzitovaného paliva z Ruska.
 
40; Ukrajinští krasobruslaři se rozhodli komunikovat s médii v ruštině. 21. ledna ukrajinské ministerstvo sportu doporučilo sportovcům nepoužívat v interview ruštinu.
 
41; Ukrajinské ministerstvo zahraničí vyzvalo Západ, aby odhalil podstatu sankcí, které hrozí Rusku v případě eskalace kolem Ukrajiny.
 
42; Ruská vláda uzavřela kancelář Deutsche Welle v Moskvě a zrušila akreditace všech jejích pracovníků. Jedná se o odpověď na přerušení vysílání televizní stanice RT DE.
 
43; Místopředseda Rady federace Konstantin Kosačov připustil změnu rozhodnutí ohledně Deutsche Welle, pokud německé úřady změní svůj postoj vůči RT DE o zákazu vysílání v Německu. 

Zdroj: rusnext.ru

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře