Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Z voleb rovnou do politické krize?

Máme po volbách, výsledek můžeme hodnotit mnoha způsoby - osobně jsem z něj velmi zklamán... Přesto přese všechno si dovolím překvapivou myšlenku - předčasné volby mohou být za rohem!

Ještě odpoledne komentátoři ve studiu popisovali hnutí ANO (očekávaného vítěze voleb) jako lákavou nevěstu, o kterou se budou ostatní ucházet a podbízet se jí, aby se mohli účastnit na vládě, protože variant koalic, které ANO mohlo sestavit s jedinou menší stranou k pohodlné většině, bylo hned několik. K večeru však přišel zlom - a nabízí se doslova a do písmene Babišovo klišé "může za to Kalousek"!

  • z-voleb-rovnou-do-politicke-krize

Proč? Vstup deváté strany (což se týká právě TOP, která posléze předběhla STAN) do sněmovny výrazně pozměnil propočet mandátů pro všechny strany nad pěti procenty a koaliční potenciál hnutí ANO výrazně oslabil - oslabil do té míry, že se sestavování nové vlády může stát nesplnitelným úkolem obdobně, jako kdysi pro "vítězného" Paroubka po volbách v roce 2010 (byť 22% se zdá být něco jiného, než 29%). Situace je však dnes ještě komplikovanější - nelze reálně sestavit vládu bez ANO, ale také naopak - je tu velmi reálná možnost, že nikdo do vlády s ANO nepůjde! Je tu prazvláštní pat, kdy tím jazýčkem na vahách (který to překlápí na 101čku jedním /ANO + ..../ či druhým směrem /všichni proti ANO/), se kterým ovšem nikdo nechce mít nic moc společného (dle prvních povolebních vyjádření ani sám Babiš), jsou extrémisté - totiž KSČM a Okamurova SPD. Osobní komentář - jestli mě něco z dnešního volebního vysílání upřímně zděsilo, tak to byla volba 18% občanů v průzkumu, kteří si vládu v tomto děsivém složení přáli!

V první povolební diskuzi poněkud zklamal moderátor Moravec, když nepoložil klíčovou otázku pro budoucí jednání o vládě - strany by měly veřejně a co nejdříve deklarovat postoj k novému budoucímu hlasování o vydání poslanců Babiše a Faltýnka k trestnímu stíhání. Něco jiného bylo hlasování před volbami, kdy se takové hlasování o vydání náramně hodilo téměř všem (kromě A.B. a Faltýnka, kteří však poněkud zeslabili argumenty ostatních tím, že hlasovali pro vydání sebe sama) a něco jiného je hlasování nyní po volbách, kdy by mělo jít najednou o pravděpodobného premiéra (který získal čerstvý mandát ve volbách a určitě se bude operovat s argumentem, že čerstvý výsledek voleb je víc, než "nějaké pochybné" policejní vyšetřování v "účelové politické kauze") a horkými křesly budou nejen ministerstva vnitra a spravedlnosti (byť samozřejmě teoreticky by ministři do takových věcí vůbec neměli vidět, natožpak mluvit, ale kdo ví, jak to dneska je s finanční správou, že...), ale obecně se postoj k vydání / nevydání poslanců může stát předmětem politického jednání o vládě samotné Osobně si myslím, že pokud by všechny politické strany (kromě ANO) veřejně deklarovaly, že napevno budou hlasovat pro vydání obou a umožnily všem setrvat v pádném argumentu "s trestně stíhaným politikem do vlády nepůjdeme", může to být celkem účinná cesta, jak dovést zemi k tomu, že ANO nezbyde nic jiného, než sestavit menšinovou vládu, která vůbec nemusí uspět s důvěrou - a časem tedy možná i k předčasným volbám, které mohou být klidně příští jaro po těch prezidentských... Jsou tu však dvě zásadní hrozby - tou první může být obava z nově zvolených či těsně zvolených z předčasných voleb (klasické pořekadlo o tom, že kapři si vlastní rybník nevypustí) a tou druhou, že takové protiBabišovské tažení může posílit ještě víc ANO samotné.

Autor: Petr Čejka

Zdroj: https://petrcejka.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=629855

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Komentáře  

#2 damirr@volny.cz 2017-10-22 11:45
Zase bludy a vláda bude sestavena s podporou SPD i KSČM. To vyplývá už z toho, že ta ostatní sebranka která prolezla sítem voleb je už tak nedůvěryhodná, že by měla odejít z divadelní komedie. A Ani SPD, ani KSČM žádný program nezradí. To jen idioti pořád haraší strašidlem jménem Bureš, jenže fakta jsou na úplně jiné cestě. Otázka je proč spousta lidí volila ANO? Je to zcela logický důsledek vládnoucích idiotů.

"Matematicky nelze vládu sestavit,jen jako menšinovou,nebo odstoupením bureše,nebo musí některá strana svůj program zradit.jiná možnost není nebo předčasné volby." Takovou blbost může vyslovit jen idiot. A tak jen Bedřich Pavelka má zcela jasno a pravdu.
Citovat
#1 Bedrich Pavelka 2017-10-22 07:33
Nevïm co vás děsilo? Že komunisti budou ve vládě s SPD? Kdo zato může ? Všechny politické strany svým chovánīm a jednáním! Všeci jenom zrazují republiku, lžou občanům a paktují se němcama. Přesně tak se bude opakovat rok 1948!
Citovat

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře