Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Krkolomné tanečky nad jedním zvolením

  • bradacova
Byl začátek června a David Rath poukázal ve svém vystoupení na některé aspekty své údajné korupční aféry. „Shodou okolností v rozporu se všemi předpisy Nejvyšší státní zastupitelství to postupuje do Ústí nad Labem v rozporu se všemi platnými předpisy. Zase náhoda, vůbec ne manipulace. Náhoda. Víte, jak si tu náhodu vysvětluji?

Prostě se ví, že v Ústí nad Labem působí velmi ambiciózní, inteligentní mladá dáma, paní státní zástupkyně Bradáčová, o které se ví, že pro své ambice je ochotna udělat leccos. A co když je tady takový příslib charakteru: "Paní státní zástupkyně, když uděláte toho Ratha, my víme, že byste ráda třeba na Vrchní státní zastupitelství do Prahy, kde se možná uvolní pozice, když uděláte toho Ratha, dveře se otevřou a můžete pokračovat ve své kariéře na Vrchním státním zastupitelství"… Ale já vám tvrdím, a chci se i vsadit, že Rathem to začalo a Rathem to také skončí. Prostě největší zloduch a zločinec dopaden, lide, raduj se! Korupce vyřešena, velká ryba chycena a můžeme jít v klidu dál všechno řešit po staročesku, zvláště pokud se to bude týkat vládních politiků, vrcholných vládních politiků. No možná ještě tam smázneme nějakého opozičního nebo nějakého třetiřadého koaličníka, ale že by to šlo na ministry a jejich náměstky, že by se jejich náměstkům dávaly odposlechy do ložnic a obýváků a pracoven a sledovali se půl roku? Jsem zvědav! Myslím si, že příští měsíce a roky ukážou; ukážou, kdo má pravdu, že to Rathem začalo a Rathem to skončilo.“

Jmenovat v tomto emotivně nabitém ovzduší Lenku Bradáčovou na post vrchní státní zástupkyně v Praze mohlo vyvolat odpor veřejnosti – aspoň té, jež Rathův projev vnímala a která čeká až na rozhodnutí nezávislého soudu, než někoho definitivně odsoudí. Jiří Pospíšil jako by tuto atmosféru ani nebral v potaz. Sám se potom nestačil divit, jak rychle si pospíšili premiér s panem prezidentem a z postu ministra spravedlnosti ho odvolali. Údajně kvůli špatnému hospodaření. A rázem přepólovaná česká veřejnost div že neprohlásila pana Pospíšila za novodobého českého mučedníka a Lenku Bradáčovou chtěla rázem vidět tam, odkud by ji možná ještě den před tím vypískala. Vše zhoustlo spekulacemi o jméně nového ministra spravedlnosti. Že by mohlo jít o Marka Bendu, bylo pro mnoho lidí horším počinem než pro býka mávání červeným šátkem. Volba Pavla Blažka spojeného s Lesy ČR však nebyla o mnoho lepší variantou. Proč byl tento krok tak nezbytně nutným? Nehrozilo naopak, že již tak nepopulární vláda bude ještě před senátními a krajskými volbami ještě nepopulárnějšími? Co tedy bylo ve hře, že popularita šla naprosto stranou?
Vypadalo to, že hlavním motivem bude nezvolení Bradáčové a že zřejmě tato dáma někomu z vládní ODS velmi vadí, zatímco zastání bude mít u TOP09 a ministra Kalouska, který zase pro změnu podezírá policejního prezidenta Lessyho a potažmo policii jako takovou z podjatosti.

Vše je jinak. Bradáčová je jmenována (jenom pár dní poté, kdy se premiér Nečas pochvalně vyjádřil na adresu Blažka, že nepodléhá mediálním tlakům a rozhoduje o vrchním státním zástupci v Praze po svém). Pospíšil tedy padl, aby Bradáčová byla jmenována? To zní téměř jako sci-fi, ale zase tak nereálné to být nemusí. Veřejné mínění se od projevu D. Ratha výrazně posunulo – a to ve prospěch Bradáčové. Naivisté budou očekávat, jak teprve nyní se s tou odpornou korupcí zatočí. Janeček bude bojovat proti korupci s prezidentským kandidátem a velkou postavou privatizace v ČR, V. Dlouhým, Bradáčová s Blažkem a Fischer, bude-li zvolen na Hrad, jistě zahájí boj proti korupci s Chrenkovými milióny v zádech. A Bém s Janouškem se jistě potrhají smíchy.

Mnozí z nás stále čekají spasitele – a protože vědí, že moc jsou peníze, vzhlíží vzhůru k těm nejzazobanějším či aspoň těm, kteří již nějakou tu miliardu v kapse mají. To je ovšem začarovaný kruh, neboť tito lidé budou přirozeně hájit své zájmy – a budou-li vystupovat proti korupci, pak pochopitelně proti té, jež ohrožuje je samé a jejich zisky.
David Rath se může v cele smutně pousmát. Paradoxně možná jediný jeho kraj, Středočeský, nespadne po volbách do klína ČSSD. A možná právě tento kraj byl z hlediska korupce nejčistším. Nelze to ověřit, ale lze si to myslit.
Hlavní je, že právo v ČR opět zvítězilo a Cattani v sukních může začít stínat chapadla chobotnice. Kdo však skutečný osud Cattaniho zná, ví, že tudy se Bradáčová rozhodně ubírat nemíní. Odvolatelný je nakonec každý – a když bude rozumná, může se ve funkci udržet dlouho. Jde o jediné - zda M. Kalousek s V. Parkanovou mají důvod k obavám.
To se dozvíme ale až v nějakém dalším díle nekonečné dobrodružné ságy Zodpovědní a nepodplatitelní, jejíž díly hltáme ve zpravodajství každý den. Prozatím se musíme spokojit s tím, že i krkolomné tanečky mají svou logiku, jenom ji najít. V dlouhodobě otupělé společnosti je tento požadavek ovšem krajně nadstandardním.

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře