Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Komu potečou zisky z nové čističky odpadních vod?

  • bem-x
V Otázkách Václava Moravce byl rozebírán stav Pražských vodovodů a kanalizací (PVK), což se týká nejen občanů Hl.města Prahy, ale celé ČR. Navíc je situace v PVK obdobně nastavena v dalších okresech a regionech. Kladno, Mělník, H.Králové, Brno, České Budějovice, Plzeň, severní Čechy, severní Morava a Zlín atd.

Hl.město Praha nabylo v roce 2002 od státu ČR bezúplatně 34% akcií PVK. 21.5.2002 souhlasí RMP s nabytím 34% akcií PVK. (více zde). Ovšem již 3 dny předtím (!!), dne 18.5.2002, se sešel pan Paroubek a pan Guitard (Veolia) a advokátní kancelář Váňa, Pergl a partneři, zaslala Hl. městu Praha nabídku na odkoupení 34% akcií PVK.

3.10.2002 Hl. město Praha prodává 34% akcií PVK bez výběrového řízení Veolii. Prodejní cena byla zastupitelům doložena třemi znaleckými posudky. Ani jeden „posudek" nezahrnoval v ocenění zásadní cenotvornou záležitost, tj. prodloužení stávající provozní smlouvy s Veolií  o dalších 15 let, tj. do roku 2028. Více zde.

Hl.město Praha dostalo za akcie PVK cca 880 milionů Kč, ale cena stanovená znalci nezohledňuje prodloužení Smlouvy o provozování monopolu do roku 2028. Z posudků, které si zadala Praha vypracovat, plyne, že znalci ocenili 34% podíl akcií PVK od Hl.m.Praha maximálně na hodnotu 880 mil.Kč, při délce trvání provozní smlouvy do roku 2013.

Od roku 2004 vytvořila Veolia provozováním infrastruktury přes PVK zisk téměř 3 miliardy Kč. Pokud by si Hl. město Praha nechalo 34% podíl v PVK, získalo by za 5 let do svého rozpočtu více než co dostalo za jednorázový prodej 34% podílu akcií PVK.

Vzhledem k výše doložené ziskovosti provozování vodárenské infrastruktury v Hl.městě Praha je důležité se ptát: Kdo zaplatí novou čističku odpadních vod (ČOV)? Komu potečou zisky z provozování nové ČOV vybudované za 10 miliard Kč? PVK jakožto soukromá společnost není v postavení oprávněného žadatele o dotace z fondů EU. Pokud by zůstala státní (nebo pod kontrolu veřejného sektoru), mohla by financovat výstavbu ČOV z dotací a peníze na spoluúčast k dotaci z EU by financoval PVK ze svých zisků. Dnes je PVK soukromou společností, bez práva žádat o dotace z EU a ČOV se má financovat z veřejných rozpočtů.

Pokud bude ČOV financovat Hl.město Praha, tak spoluúčast zaplatí občané ČR. Opět stejné otázky: Kdo zaplatí novou ČOV? Zisky z provozování nové ČOV potečou KOMU? Provozovateli nebo Hl.městu Praha?

Více na vodarenstvi.com

 

Koláž ateo.cz

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře