Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Dvě tváře Miroslavy Němcové, aneb Co (ne)vypadá životaschopně

Otázka, která visí již několik dní ve vzduchu a která ještě do úterka v éteru viset bude, zní: Je možné, aby pokračovala silně nedůvěryhodná a nekompetentní vláda s malou kosmetickou úpravou, totiž s jiným premiérem? Kdo má tímto premiérem být? Má vůbec ODS na čelných místech někoho, kdo by nebyl spojován s nějakou podezřelou osobou, s klientelistickým jednáním či přímo s podezřením na korupční jednání?

  • dve-tvare-miroslavy-nemcove-aneb-co-ne-vypada-zivotaschopne

ODS přišla se jménem Miroslavy Němcové. Ta s žádnou korupční kauzou dohromady dávána není. Ale stačí to? Jaké ministerstvo již vedla? Jaký je její dlouhodobý politický program? Jak je profilovaná? Za co se bije a jaké má výsledky?

To jsou otázky při výběru premiéra země jistě relevantní. Stejně tak ale je důležité, aby budoucí premiér/ premiérka neměřili nikomu pověstným dvojím metrem.

Jak si v tomto ohledu stojí Miroslava Němcová?

Není to tak dávno, kdy jsme mohli sledovat zásadovou neústupnou rozhodnou ženu, která trvá na vydání politika podezřelého z korupce za každou cenu co nejdříve (možná za půl hodiny od oznámení, možná ani to ne), a která kárá jistý politický subjekt, že ho kromě hejtmanství nedonutil ke zbavení se poslaneckého mandátu.

Rath jí už zkrátka nesmí přes práh Sněmovny ČR. Dne 15. 5. 2012 dala Němcová souhlas s vydáním Ratha policii. "Vyzývám poslance ČSSD, aby svým tlakem přiměli Davida Ratha vzdát se poslaneckého mandátu.“ (Parlamentní listy, 16. 5. 2012) Člověk by čekal, že podobný postup zvolí i v případě Petra Nečase. Zle by se ale přepočítal. „Ten, kdo vstoupil do Úřadu vlády, to musí doložit OKAMŽITĚ, opakuji OKAMŽITĚ, jinak nemá právo tam vstoupit.“ (Česká Pozice.CZ, 13. 6. 2013)

ODS má potom jasno: Všichni za jednoho, jeden za všechny. „Toto není korupční jednání a takovým způsobem bych se samozřejmě já sám i všichni moji kolegové posléze chovali ve sněmovně,“ vyjádřil se předseda poslanců ODS Marek Benda k možnému vydání Petra Nečase policii. Ještě že máme poslance Bendu. Stačí se ho zeptat: Je toto korupce, nebo ne? A ušetříme náklady za policii a státní zastupitelství. Pamatujme si to.

Najednou zde máme úplně jinou ženu. Ženu, která se staví za obviněného, nepožaduje jeho vydání, naopak, chce prošetřovat postup policie.

Vhodná kandidátka na předsedkyni vlády?

Prezident Miloš Zeman rozhodne o svém postupu v úterý. Přesto se v médiích objevila zpráva, že Němcová se patrně premiérkou nestane – a že dá pan prezident Zeman přednost úřednické vládě. Exministr spravedlnosti Pospíšil tuto informaci glosoval následovně: „Počkám si na jeho (prezidentovo) reálné rozhodnutí. Ale musím říci, že buď zvolí řešení, které je bližší jeho srdci, nebo řešení, které je životaschopné. Středopravicová vláda má dnes důvěru 101 poslanců, kdežto úřednickou vládu dnes žádná z parlamentních stran nechce.”

Skutečně? A to mezi poslance ODS počítá podezřelého Petra Nečase a Martina Kubu, o jehož možném obvinění se také spekuluje? Nemluvě o roli M. Kalouska či P. Blažka, kteří soustavně zpochybňují práci policie a o nichž se též spekuluje, že by mohli být mezi obviněnými. A kde bere pan Pospíšil jistotu, že se 100 či 101 hlasů najde? Pokud něco česká společnost potřebuje, potom nějaké smysluplné řešení, ne agónii na pokračování. Ta by znamenala pouze ruletu s trpělivostí a důvěrou občanů České republiky.

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře