Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Dva kozlové v jeden den

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch včera rezignoval. Domluvené to ale měl ještě před nedělí (i před otázkami Václava Moravce), takže byl na jeho místo promtně dosazen Roman Prymula, který se od dnešního rána ujímá funkce.

  • dva-kozlove-v-jeden-den

Vidlácky bych řekl, že oba dva nyní naplní celý smysl své funkce i osobnosti. Adam Vojtěch byl od začátku dosazen na nepopulární ministerstvo, kde nikdo dlouho nevydržel, ne proto aby byl dobrým ministrem, protože to v našem zdravotnickém systému ani dost dobře nejde, ale jednoduše proto, aby se v pravý čas stal obětním kozlem na jehož záda budou naloženy všechny skutečné i domnělé hříchy a bude vyhnán do pouště.

Když jsem sledoval, kolikrát si Vojtěcha všichni podávali (včetně Babiše), ale ten přesto nikdy neodstoupil, nevzepřel se a vlastně plnil dál svůj zadaný úkol, tak jsem si nedovedl představit jiný důvod jeho ministerské existence. A vydržel kurňa dlouho. Vzhledem k tomu, jak dojemně se s ním Babiš včera loučil, řekl bych že nejsem daleko od pravdy, když řeknu, že Vojtěch je už jednou nohou na cestě do brzkého, ale dobře placeného důchodu někde hodně daleko od naší zemičky, kde bude ve svém domě na pláži popíjet cuba libre a mít všechno u zádele. Babiš mu to s chutí zacáluje, protože nikdo za něj nevytahal z ohně víc kaštanů než on.  

Navíc Vojtěch byl opravdu za slušňáka co na sobě nechá dříví štípat. Václav Moravec vedle něj ve svém pořadu vypadal jako největší hajzl a nejpodlejší gauner  a vsadím se, že po posledních nedělní Otázkách VM dostalo hodně lidí obrovskou chuť volit Babiše i když k němu doteď měli velmi vlažný vztah. Já jsem jeden z nich. 

Tož obětního kozla bychom měli a dokonce to i zafunguje. Za všechno nepovedené může Vojtěch, protože byl slabý, protože byl slušňák, protože byl blbec, protože... dosaďte si sami. Pro každého se něco najde a na každou lidskou vlastnost najdete na youtube příslušné video s naším kinderministrem.
 
Čímž se dostáváme k druhé navýsost zajímavé figuře. Velekněz svědků Covidových, plukovník Prymula, vojenský doktor, zupák, kaprál, a epidemiologický alarmista v jedné osobě. Postavte ho vedle Vojtěcha a ještě více vynikne rozdíl mezi nimi. 

Ten chlap neměl problém od začátku tvrdit, že se mají hranice na rok zavřít. Tvrdě prosazoval tvrdá opatření. Čerta starého se staral, co o něm řeknou média. Měl nějaký názor a toho se držel i když byl krajně nepopulární a vlastně neustále až dodnes zastává tvrdou linii, kterou obhajoval mnohem přímočařeji než Rastislav Maďar, který přece jenom jako civilista nezná tolik vojenskou šikanu i nepsaná pravidla díky kterým se z vojcla stane plukovník. Prymula se prostě z nějakého redaktůrka neposere. 

Kozel zahradníkem... Toto přísloví je ještě mnohem trefnější, než to vypadá. Bude z něj plukovník-ministr, nebo ministr-plukovník? Tvrdý alarmista teď bude nejen poradce, ale bude mít i odpovědnost. A vlastně se na to docela těšil. Podle mě bylo domluveno už dlouho, že se toho Prymula ujme, až se ukáže, že měl pravdu. A už proto, že se ministrem stal právě Prymula, řekl bych, že nesdílená a neveřejná data jim tam signalizují opravdu vážný průser. Když dosadí člověka, který je symbolem přísných opatření, tak už z toho mají opravdu hodně stažené půlky. 

Jako by si Babiš přečetl včerejší Kydy a pustil se do aktivace starých mobilizačních plánů a do čela příslušného rezortu postavil vojáka. Se všemi pozitivy i negativy. Teď už jen spustit nouzový stav a řečeno slovy Járy Cimrmana... přijde novej, to bude sekáč. Ten se nezakecá. 

Dále si troufám tvrdit, že Prymula je nikoliv ministr zdravotnictví, ale ministr Covidu. Koronavirus bude jeho první a jediný opravdovský úkol a všechno ostatní se teprve uvidí. Stejně tak si myslím, že nebude tak tvrdý, jak mluvil.  Jednoduše proto, že teď už má tu odpovědnost a každé opatření bude přepočítávat na peníze. Myslím, že bude dále mluvit o tom, jak je třeba všechno zavřít, ale v reálu se opatření příliš nezmění. Budeme hodinku po hodince posouvat večerní zavíračku, omezí se hromadné akce, ale to bude tak všechno.
Na druhou stranu, jsem přesvědčený, že ještě tento týden přijde s návrhem na vyhlášení nouzového stavu (pokud se tak už nestalo) a že to má také domluvené. V rámci platných zákonů, kterých je víc než si může pamatovat celé hejno ministerských právníků, se nic dělat nedá. Jen oponovat Moravcovi, kterého žádné zákony nesvazují. 

Mimochodem... Prymula byl ten, který zjara Babiše přesvědčil, aby začal konat. To byl první čin, který z naší země udělal premianta Evropy, ať si říká kdo chce co chce. Neměli jsme ekonomiku postiženou o nic hůře než ostatní (včetně Švédska), zároveň jsme měli opatření celkem směšná oproti takové Itálii, Španělsku nebo Řecku  a měli jsme směšné množství mrtvých a směšně málo zasažené zdravotnictví. 

A teď... Představte si, že Prymula vykoná zázrak podruhé. Zařídí, aby zdravotnictví nezkolabovalo ani při náporu, který ho čeká za tři týdny. Pak už si může rovnou nechat vytesat sochu, kde bude napsáno: "Já vám to říkal".
Každopádně... chřipečkáři teď mají rovnocenného soupeře. Ten se nebude vytáčet a rovnou řekne, co si myslí i když se to nikomu líbit nebude. Ten se nebude ohlížet ani na Žaloudíka ani na Šmuclera, ba ani na Babiše. Říkává se, že když je zle, je třeba za generála dosadit největšího bastarda. A Prymula se do funkce dostal právě proto, že cokoliv co Vojtěch udělal, nebylo někomu recht. Poddajný ministr vadil a nechal se otloukat... tak teď přišel jinej řízek.

zdroj: https://www.vidlakovykydy.cz/clanky/dva-kozlove-v-jeden-den

 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře