Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Brusel nás neodzbrojí. Novela zákona o zbraních se snaží minimalizovat dopady z ,,dílny" EU na střelce

Začátkem června poslanci podpořili mininovelu zákona o zbraních, aby Česko neplatilo pokutu Evropské unii. Asi nejhlasitěji proti této novele se u řečnického pultíku předváděl pan Okamura, který ovšem v hlasování stejně byl pro, takže se jednalo pouze o rétorické cvičení pro voliče SPD.

  • brusel-nas-neodzbroji-novela-zakona-o-zbranich-se-snazi-minimalizovat-dopady-z-dilny-eu-na-strelce

Tato mininovela rozbouřila nejenom vlny v „poklidných vodách“ parlamentu, ale zároveň vzbudila i velký zájem střelecké veřejnosti. Když pomineme ten fakt, že opět ustupujeme diktátu EU, zkusme se zamyslet nad tím, jestli tato mininovela je opravdu tak tragická, jak se nám někteří lidé snaží naznačit. Podle mého názoru ne. Co nám vlastně tato změna zákona přináší?

Asi nejdůležitější změna je změna kategorizace zbraní, zkrácení doby platnosti zbrojního průkazu z deseti na pět let, ruší papírové doklady. Další významnější změnou je to, že pokud by lékaři získali podezření, že jejich pacient trpí nemocí nebo vadou, které vylučují nebo omezují jeho zdravotní způsobilost, nemuseli by podle novely ověřovat, zda je držitelem zbrojního průkazu přes policii, ale přímo by se mohli podívat do registru.

Bezúhonnost nově doživotně pozbude i člověk, který byl pravomocně odsouzen za trestný čin, u něhož trestní zákoník umožňuje uložení výjimečného trestu. V případech, kdy byl pachatel odsouzen za úmyslný trestný čin spáchaný násilím nebo ve spojitosti se zbraní, zákon nově prodlužuje o třetinu dobu, po kterou není odsouzený považován za bezúhonného, respektive stanovuje ve všech případech její minimální výměru na deset let.

Tato mininovela nevyšla z per politiků ani političek, ale je dílem skupiny odborníků, která se dlouhodobě snaží eliminovat dopad směrnice EU na držitele zbraní. Mnoho z těch, kteří se podíleli na tvorbě této mininovely osobně znám a jsem si jistý, že udělali vše proto, aby dopad tohoto Bruselského diktátu na komunitu střelců, byl minimální. Pokud již máme tak bezzubé vlády, které nejsou schopny se vzepřít Bruselským diktátům, jsem rád, že se našla napříč politickým spektrem taková vůle, která se alespoň snaží minimalizovat dopad tohoto nesmyslu Evropské komise na komunitu střelců.

Dobrou zprávou je, že Senát schválil návrh na ústavní zakotvení práva bránit se zbraní. Pokud tento zákon projde i parlamentem, kde je i v tomto případě shoda, tak změna bude zakotvena v Ústavě. A co z toho pro nás vyplývá? Pokud bude EK i nadále tlačit na další omezování práv legálních držitelů zbraní, tak se její šance výrazně snižují.

Autor: Lumír Němec

zdroj: https://www.securitymagazin.cz/security/brusel-nas-neodzbroji-novela-zakona-o-zbranich-se-snazi-minimalizovat-dopady-z-dilny-eu-na-strelce-komentar-lumira-nemce-1404065420.html

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře