Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

A co když dvakrát stejně…

 

Jednou jako tragedie, podruhé jako fraška, zní slavný slogan klasikův, který tak reagoval na (ne)opakování historie. Co když se ale dvakrát po sobě odehraje skutečně to samé, ať již v podobě tragédie či frašky - v některých situacích mají tyto pojmy k sobě nebezpečně blízko? K. Peake vyhrožuje odchodem z vlády, její ministři mají podat demise. Vypadá to, že konečně z politické scény mizí vytrvalec P. Dobeš (jen o něco malinko dříve než žena, která si přála jeho odvolání).

  • a-co-kdyz-dvakrat-stejne

Máme se snad radovat a tančit čardáš? Člověk již z principu nevěří, že ti, kteří mají na dosah moc i peníze, se o obojí dobrovolně připraví. V zájmu morálky či dodržování demokratických principů rozhodně ne – to jsme se již opakovaně přesvědčili. Pak je nutné se ptát – jen další divadýlko pro lid – nebo zástěrka? A pro co? Už snad hospodaření s evropskými penězi dosáhlo takových rozměrů, že se vláda musí pomalu dekovat? Nebo spíše rychleji? Nebo snad už není z čeho brát – a když byl stát totálně ohlodán, velí se taktika strategického ústupu? Co nám je to ale platné?

Tzv. zákon o církevních restitucích, který vydal církvi všanc státní majetek, kterým nikdy takto volně disponovat nemohla (a ještě bude brzy zbaven i daně), prošel, stejně jako tzv. penzijní reforma, která snad reformuje jedině zisky vybraných penzijních fondů. Jde toto ještě zvrátit? A je tu někdo, kdo se o to vůbec chce pokusit? Tyto otázky mi znějí naléhavěji, než jestli vláda konečně padne. Podtrhují totiž stav před několika měsíci, kdy se P. Dobeš dušoval, že „je třeba jednat odpovědně a vrátit důvěru v politiku, jinak hrozí krize“ (celé vládnutí P. Nečase lze přitom označit jako permanentní krizi, od uzavření koalice se subjektem spojeným s bezpečnostní agenturou ABL až po současné dny) a kdy K. Peake zradila etický kodex strany, který sepisovala, aby založila stranu jinou se zbrusu novým programem. Proč nepadla vláda již tehdy? Proč se ti, které nikdo z ohledů na zájmy občanů podezírat nemůže, tvářili tak státotvorně? Proč Kalousek hledal poslancům ODS na zimu teplá krmítka? Proč Nečas držel a držel, až se i po sjezdu udržel (na jak asi dlouho)? Neblíží se náhodou comeback V. Klause, který se do Peake tvrdě opřel? A nešlo právě o dva problematické zákony, kde jde opravdu o veliké majetky? Mohly být tyto zákony neschváleny? Předvánoční hrátky kabinetu P. Nečase k takovémuto zamyšlení rozhodně vybízejí.

Zatímco se většina z nás bude zabývat problémem, zda staří Mayové náhodou nepředpověděli aspoň konec jedné velmi, ale opravdu velmi nekompetentní a asociální vlády.

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře