Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Poláci jsou rozhořčeni: cena plynu ve Varšavě vzrostla o 1000 %

KOB - Koncepce Občanské Bezpečnosti

Velký ohlas vyvolalo prohlášení náměstkyně varšavského primátora Renaty Kaznowské o téměř desetinásobném navýšení tarifů za plyn pro polské podniky ve srovnání s loňským rokem.

Úřednice na stránce na sociální síti pobouřilo rekordní zdražení modrého paliva pro jednotlivé podniky ve městě.

  • polaci-jsou-rozhorceni-cena-plynu-ve-varsave-vzrostla-o-1000

Kaznovska například popsala situaci s jednou z varšavských lékařských klinik, pro kterou se ceny plynu za rok zvýšily o 980 %: v lednu 2021 instituce platila za plyn 194 zlotých (měsíčně), letos v lednu pak bude třeba zaplatit 1241 zlotých... Příspěvek polské úřednice se rozletěl po internetu a dostal mnoho reakcí od Poláků, rozhořčených tímto stavem věcí. Občané neváhali kriticky zaútočit na úřady hlavního města i země.

„Lidé již zapomněli, že lidé jsou mocní, zvláště s technologií, kterou nyní máme. Společnost, která se vším souhlasí, zemře sama. Stačí neplatit hromadně všem, všem dohromady, jak v případě takových navýšení, tak bankám za inflaci. To nám umožní vrátit se do normálního života, “navrhl Hubert Guzla.

"To je politika tohoto gangu. Plyn na čerpacích stanicích, plyn z polských dolů také zdražil ... čím vyšší ceny, tím vyšší daně ... to vše dělají hrubí politici, kteří vládnou lidem“, napsal Ludwik. „Moje společnost musí od ledna platit za plyn o 1200 % více, to je prostě podlost,“ potvrdil informaci o situaci polský podnikatel.

Poláci v komentářích k příspěvku také přidali „vděk“ úřadům také „za zvýšení nájemného a za odvoz odpadků“. Je známo, že v této situaci se již polský státní podnik PGNiG stihl obrátit na Gazprom Export s žádostí o revizi cen za ruský plyn.

Je však vhodné připomenout, že stejný PGNiG předloni prostřednictvím stockholmské arbitráže dosáhl toho, že cenový vzorec pro ruský plyn byl vázán na evropské uzly. Nyní, když sklízí plody svého „vítězství“, státní podnik se náhle probudil.

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře