Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Měsíc multikulturalismu ve Španělsku: červenec 2018

OSN oznámila, že z hlediska ilegální migrace do Španělska byl červenec 2018 rekordní měsíc. Během prvních šesti měsíců roku 2018 přijelo do Španělska celkem 17 781 ilegálních migrantů, to je téměř dvojnásobek proti 9 581 migrantům, kteří přijeli do Španělska během stejného období roku 2017.

Španělská islámská komise, skupina zaštiťující muslimy, pohrozila regionální vládě ve Valencii žalobou, pokud odmítne nabídnout výuku islámu na základních školách.

"Není možné, poskytovat trvalý pobyt každému, ani není pro sociální systém udržitelné absorbovat miliony Afričanů, kteří chtějí přijít do Evropy. Musíme to říci, i když to je politicky nekorektní. Buďme k sobě v této otázce upřímní a zodpovědní." — Pablo Casado, předseda středopravé Lidové strany.

  • mesic-multikulturalismu-ve-spanelsku-cervenec-2018
  • mesic-multikulturalismu-ve-spanelsku-cervenec-2018

1. července. OSN oznámila, že z hlediska ilegální migrace do Španělska byl červenec 2018 rekordní měsíc. Během tohoto měsíce přijelo do Španělska nejméně 7 142 ilegálních migrantů, to je více než dvakrát tolik, než jich přijelo do Itálie (3 101) a třikrát tolik než do Řecka (2 157). Porovnáním zjistíme, že v červenci 2017 přijelo do Španělska 2 682 ilegálních migrantů. Během prvních šesti měsíců roku 2018 přijelo do Španělska celkem 17 781 ilegálních migrantů, to je téměř dvojnásobek proti 9 581 migrantům, kteří přijeli do Španělska během stejného období roku 2017.

2. července. Evropská komise poskytla Španělsku 25,6 miliónu eur, aby pomohla v zemi zlepšit kapacity na přijímání migrantů. Peníze budou použity k zajištění stravy a přístřeší pro lidi, kteří přijeli tak zvanou západní středomořskou cestou. Včetně tohoto převodu peněz Evropská unie poskytla Španělsku od roku 2014 celkem 692 milionů eur na pomoc zvládnutí migračního proudu.

3. července. Námořní záchranná služba (Salvamento Marítimo), španělská vládní pátrací a záchranná agentura, oznámila, že během prvních šesti měsíců roku 2018 zachránila v Gibraltarské úžině a v nejzápadnější části Středozemního moře, známé také jako Alboránské moře, celkem 13 394 většinou afrických migrantů.

3. července. Baskická univerzita oznámila, že od letošního podzimu budou moci "uprchlíci" a "osoby bez státní příslušnosti" studovat na této univerzitě zdarma.

4. července. Loď pojmenovaná Open Arms (Otevřená náruč) vezoucí 60 migrantů zachráněných u libyjského pobřeží, připlula do Barcelony poté, co byla odmítnuta v Itálii i na Maltě. Primátorka Barcelony Ada Colau řekla, že příjezdem této lodi se splnil její sen učinit z Barcelony "město uprchlíků". Za slavnostních fanfár a s velkým transparentem "Barcelona - bezpečný přístav", Colau tvrdě odsoudila "politiku smrti a krutosti evropských států", které odmítají přijímat migranty:

"Vítejte, čekali jsme na vás. Je to tak vzrušující moci vám říci vítejte, vítejte doma."

6. července. Ombudsman jmenovaný autonomní vládou Katalánska, aby rozhodl spory ohledně oblečení na veřejných koupalištích, doporučil, že v zájmu vyloučení diskriminace by mělo být povoleno jak koupání nahoře bez, tak v burkinách. Ombudsman řekl, že "všechny radnice s veřejným koupalištěm by měly změnit pravidla z pohledu genderu a z respektu ke svobodě vyjádření žen." Řekl, že toto řešení "zdůrazní ikonickou hodnotu požadavků jak žen nahoře bez, tak žen v burkinách."

6. - 10. července. Námořní záchranná služba vyzvedla během pěti dnů v Gibraltarské úžině a v Alboránském moři 975 migrantů (344150231116134), většinou z Afriky. Tito migranti byli přemístěni do přijímacích center v jižním Španělsku.

10. července. Policie ve městě Algeciras oznámila, že z migranta z Maroka, zachráněného v Gibraltarské úžině, se vyklubal jeden z nejhledanějších zločinců ve Španělsku. Je znám jen pod jménem Sbahi, je obviněn z vraždy staršího muže v Ceutě během vloupání v roce 2016.

11. července. Španělský Nejvyšší soud nařídil vládě, aby splnila svůj závazek a přijala 19 449 uprchlíků z ostatních zemí EU. V roce 2015 se Španělsko zavázalo k přijmutí 13 086 migrantů z Řecka a 6 363 z Itálie, jako součást plánu Evropské rady redistribuovat migranty po celé Evropské unii. Dosud Španělsko přijalo méně než 2 500 migrantů, to je méně než 13 % z celkového počtu migrantů, které se zavázalo přijmout.

11. července. Ministryně školství Isabel Celaá oznámila, že hodiny náboženství se již nebudou započítávat do studijního kreditu. Neřekla, jestli se toto opatření vztahuje jenom na hodiny římského katolicismu nebo i na islám. Řekla také, že žáci budou muset navštěvovat povinné kurzy "občanských a etických hodnot", které zdůrazňují lidská práva, občanská práva, toleranci a nediskriminaci. Kritici řekli, že toto opatření je pokusem státu uzurpovat rodičovskou autoritu nad morální výchovou jejich dětí.

12. července. Městští radní v andaluském městě Lucena jednohlasně odsouhlasilistavbu muslimského hřbitova. Projekt, který bude stát 120 000 eur, začne v září. Zástupce Islámské komunity v Luceně řekl, že rozhodnutí "uspokojuje naše dlouhodobé požadavky" a "je v souladu s našimi ústavními právy". Předseda muslimské komunity Hamid Abqari dodal"Nyní se stane Lucena městem tří kultur, protože bude mít muslimský, židovský a křesťanský hřbitov."

12. - 13. července. Záchranná námořní služba vyzvedla během dvou dnů v Gibraltarské úžině a v Alboránském moři 463 (212251) většinou afrických uprchlíků. Migranti byli přemístěni do přijímacích středisek v jižním Španělsku.

14. července. Španělská policie uzavřela hraniční přechod Farhana do Melilly poté, co Maročan nožem zaútočil na strážce španělské hranice, který mu odmítal povolit vstup na španělské území. Zástupce Federálního svazu policistů (UFP) v Melille Antonio García řekl, že agresivní útoky tohoto typu jsou na hraničních přechodech "běžné".

14. července. Záchranná námořní služba a španělská Civilní garda vyzvedly v Gibraltarské úžině a v Alboránském moři 340 migrantů. Migranti byli přepraveni na španělskou pevninu.

15. července. Podle informačního serveru OK Diario, primátorka Barcelony Ada Colau utratila více než 6 000 eur daňových poplatníků na letošní oslavy Ramadánu. V kontrastu s tím, se úmyslně vyhnula použití slova "Vánoce", tak, že je označila jako "zimní slunovrat". Paní Colau také vyslala vedení města na slavnostní otevření islámské modlitebny v okrsku Sants, ale odmítla se zúčastnittradiční římskokatolické mše při příležitosti největší každoroční slavnosti v Barceloně, známé jako La Mercè.

15. července. Volební průzkum agentury A Sigma Dos zveřejněný novinami El Mundo zjistil, že 40 % Španělů věří, že masová migrace je pro zemi "vážný problém". Dalších 37 % říká, že masová migrace je "problém, ale ne vážný".Průzkum také zjistil, že 66 % Španělů se nelíbí tvrdý italský přístup k masové migraci.

16. července. Federace asociací rodičů a studentů provincie Castellón (FAMPA) prohlásila, že obdržela stížnosti od rodičů, kteří nesouhlasí s vládním plánem vyučovat islám na veřejných školách:

"Poukazují na to, že se cítí podvedeni veřejnou školou a nerozumí, jak může progresivní úřad, jako Ministerstvo školství podporovat výuku islámského náboženství, které hanobí ženy a nařizuje pro ně druhořadé právní postavení."

Další skupina, Konfederace Gonzala Anaya, také sdělila, že je s ohledem na sekularismus proti výuce islámu:

"Jsme v sekulárním státě a většina regionálních a státních vlád je zavázána k úplně sekularizovanému školskému systému, a proto nerozumíme tomu, jak je možné v jeho rámci pokračovat v propagaci výuky náboženství. Nebyla by to podpora indoktrinace ve veřejné sféře?"

17. července. Podle plánu vlády, který unikl do deníku El País, budou mít ilegální migranti zajištěný plný přístup k veřejnému zdravotnictví od chvíle, kdy vkročí na půdu Španělska: "Náklady na rozšíření všeobecné zdravotní péče migrantům bez dokumentů jsou nejasné."

17. července. Námořní záchranná služba vyzvedla v Gibraltarské úžině a v Alboránském moři 328 migrantů. Migranti byli přepraveni na španělskou pevninu.

18. července. Město Valencie sdělilo, že zkoumá možnosti zlegalizování ilegálních migrantů, kteří prodávají padělané zboží na ulicích. Iniciativa byla navržena paní Neus Fábregas, levicovou radní, která je ironicky hlavní postavou snahy města bojkotovat Izrael. Plán předpokládá, že ilegální migranti odejdou z ulic díky tomu, že jim bude umožněno prodávat své zboží na městských trzích.

18. července. Vstoupil v platnost nový zákon, který vyžaduje, aby španělské veřejné školy nabízely výuku arabštiny stejně tak jako hodiny marocké kultury a historie.

20. července. Expert na terorismus Fernando Reinares v rozhovoru s novinami La Rioja odhadl, že počet islamistů ve Španělsku přesahuje 5 000. Většina z nich jsou muslimové, kteří se narodili a vyrostli ve Španělsku:

"Už se nebavíme o džihádismu spojeném s cizinci přicházejícími k nám ze zahraničí, ale s džihádismem blízce spojeným s jedinci, kteří se narodili a vyrostli ve Španělsku. V celé západní Evropě a také ve Španělsku, džihádismus je fenomén spojený s takzvanou druhou generací, lidmi narozenými a vyrostlými v Evropě, ale kteří jsou potomky imigrantů většinou z muslimských zemí."

"Složení džihádismu ve Španělsku nám říká, že to je fenomén, který je projektovaný ze zahraničí, ale většinou vychází zevnitř – špatné přizpůsobení se naší společnosti potomky imigrantů, špatná adaptace, která má mnohem víc co dočinění s kulturním pozadím než socioekonomickými jevy: nejsou to lidé, kteří jsou marginalizováni nebo sociálně vyloučeni. Tyto situace vyloučení nejsou ani tak výsledkem nedostatečné místní, regionální či národní politiky v sociálních, zdravotních a vzdělávacích záležitostech, ale výsledkem dynamiky tkvící v samotném muslimském společenství. Fundamentalistický proud je zřejmý, zejména pokud jsou tam přítomni salafisté."

20. července. Námořní záchranná služba vyzvedla v Gibraltarské úžině a Alboránském moři 450 migrantů. Migranti byli přepraveni do přijímacích středisek v jižním Španělsku.

21. července. Španělská islámská komise, skupina zaštiťující muslimy, pohrozilaregionální vládě ve Valencii žalobou, pokud odmítne nabídnout výuku islámu na základních školách.

"Půjdeme k soudu, abychom přinutili vládu Valencie uplatňovat zákon. Nerozumíme, v čem je problém, my jenom chceme, aby byl naplněn zákon na základě smlouvy platné od roku 1996."

Islámská komise dosáhla dohody s vládou Valencie v roce 2017, že bude nabízet výuku islámu na pěti vybraných školách, jako pilotní projekt. Avšak tento projekt narazil na odpor rodičů.

21. - 25. července. Námořní záchranná služba vyzvedla v Gibraltarské úžině a v Alboránském moři 2 147 (329465470484399) většinou afrických migrantů. Později se ukázalo, že 25 migrantů bylo z Bangladéše, což je známkou toho, že migranti z Asie nyní používají západní středomořskou cestu k cestě do Evropy.

26. července. Více než 600 subsaharských Afričanů, někteří za použití aerosolů jako plamenometů, překonalo šest metrů vysoký hraniční plot mezi Marokem a španělskou Ceutou. Policie sdělila, že útok začal v 6:30 hodin a migranti při něm stříkali na policisty výkaly a moč. Byl to ten nejnásilnější útok na hranici za mnoho let. Jakmile se migranti ocitnou v Ceutě, španělské enklávě v severní Africe, jsou na území EU. Lidskoprávní právníci Evropské unie se již postarají o to, aby nebyli deportováni do zemí svého původu.

26. července. Noviny Heraldo de Aragón napsaly, že městští úředníci v Zaragoze schválili nošení burkin (které zakrývají celé tělo) v městském bazénu, ale zakázali nošení triček a ostatního oblečení, které zakrývá tělo. Tento krok roznítil vášnivou debatu o multikulturalismu a aplikaci dvojích standardů.

26. - 27. července. Námořní záchranná služba vyzvedla během dvou dnů v Gibraltarské úžině a v Alboránském moři 1 302 (414774+114) převážně afrických migrantů. Migranti byli přepraveni do přijímacích středisek v jižním Španělsku.

27. července. Noviny El Mundo napsaly, že v Maroku nyní na příležitost překročit hranice do Španělska čeká 50 000 subsaharských Afričanů. Zpráva říká, že migranti se po zaplacení převaděčům dostanou přes Sahel a následně překročením jižní hranice do Maroka.

27. července. Španělská vláda formálně schválila plán zajistit všeobecnou lékařskou péči ilegálním migrantům od chvíle, kdy vstoupí do země.

28 - 29. července. Námořní záchranná služba vyzvedla během dvou dnů v Gibraltarské úžině a v Alboránském moři 581 (334247) převážně afrických migrantů v 39 člunech. Desítky dalších migrantů přistály na nudistické pláži v Tarifě, zatímco 50 dalších migrantů připlulo k pobřeží u Cartageny.

29. července. Nový předseda středopravé Lidové strany Pablo Casado varoval, že masová migrace do Španělska je neudržitelná:

"Není možné, poskytovat trvalý pobyt každému, ani není pro sociální systém udržitelné absorbovat miliony Afričanů, kteří chtějí přijít do Evropy. Musíme to říci, i když to je politicky nekorektní. Buďme k sobě v této otázce upřímní a zodpovědní."

Španělská levice byla z Casadových poznámek vzteky bez sebe. Mluvčí vládnoucí Socialistické strany Oscar Puente obvinil Casada z "xenofobie" a řekl, že bude "litovat" přejímání slovníku "extrémní pravice". Primátorka Barcelony Ada Colau obvinila Casada z "rasismu" a "fašismu".

30. července. Deník El País napsal, že španělská vláda zaplatila tisíce eur, aby repatriovala rodinné členy džihádistů, kteří odcestovali do Sýrie a Iráku, aby se připojili k Islámskému státu. V některých případech byly peníze použity k zaplacení převaděčů, aby se rodiny dostaly z konfliktních zón k turecké hranici a k zaplacení letenek do Španělska. Nejméně 14 rodin, většinou marockého původu, odcestovalo na Blízký Východ, aby se připojilo k Islámskému státu a al-Káidě. Zástupce policie řekl:

" Vytáhli jsme z pekla mnoho rodin. Nemají zdroje, peníze, ani kontakty, někteří z nich neumí psát, ale jejich příbuzní zde nás požádali o pomoc a my jim ji zajišťujeme z humanitárních důvodů."

31. července. Policie zjistila, že útoky v Barceloně 17. srpna 2017 byly původně plánovány na katedrálu Sagrada Familia, jednu z hlavních turistických atrakcí ve městě a na fotbalový stadion Nou Camp během zápasu s madridským týmem. Policie sdělila, že kdyby se útok plánovaný na 20. srpna 2017 uskutečnil, byl by to nejsmrtonosnější útok v moderní historii Evropy. Plán se zhroutil poté, co 16. srpna nedopatřením explodovaly výbušniny určené pro tento útok v domě, který teroristé používali jako svůj úkryt. To donutilo teroristickou buňku ke změně plánu na méně vražedný.

31. července. Španělský ministr zahraničí Josep Borrell řekl, že Evropa potřebuje masovou migraci, aby vykompenzovala svoji nízkou porodnost: "Demografický vývoj v Evropě ukazuje, že pokud se nechceme stát kontinentem starých lidí, potřebujeme novou mízu a nezdá se, že nová míza vyvstane z naší schopnosti se rozmnožovat."

Soeren Kern je vedoucí spolupracovník Gatestone Institute se sídlem v New Yorku.

------------------------------

Překlad původního textu: A Month of Multiculturalism in Spain: July 2018
Překlad: René David

-----------------------------

zdroj: https://cs.gatestoneinstitute.org/13703/multikulturalismu-spanelsku-cervenec

 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře