Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Smějící se bestie

Takto označil zastupující říšský protektor Reinhard Heydrich Čechy za stovky černých vtipů kolujících v dobách protektorátu. Kdyby žil dnes, musel by takto pojmenovat i naši vládu, která si v době nouze dělá prču z živnostníků.

  • smejici-se-bestie
  • smejici-se-bestie
  • smejici-se-bestie

Živnostníci a celkově střední třída jsou živou páteří ekonomické společnosti. Tuhle základní poučku nabubřele utřeli komunisté a do pěti let přivedli celou státní měnu cugrunt. Babiš nemá z podstaty svého původu živnostníky rád. Podle něj jsou to jen buržuj příštipkáři, kteří kradou sice málo, za to však prý všichni, a tak si z nich udělal veřejný terč svých populistických šipek. V době krize se lámou charaktery. A vzhledem k tomu, že se v Andreji Babišovi fakt už nemá co zlomit, ukázal živnostníkům pravé výsměšné chucpe. K dokonalosti to dovedl pomocí navrhované ne/pomoci živnostníkům ve stylu chytrá a moc vyčůraná horákyně.

Tak v prvé řadě slíbil, že všem zaměstnancům v karanténě bude stát proplácet celých 60% mzdy (= skutečná nemocenská), opatrujícím malých děti doma do 13 let (místo do 16), tedy klasické OČR za 424kč/den, se rozšířilo z 9 dnů na neurčito a nově se bude proplácet i OSVČ na plný úvazek. Zaměstnancům, kteří pak nuceně zůstali doma kvůli státem nařízeným zavřeným provozovnám a podnikům potom stát uhradí 80% mzdy. A tím tak nějak tvoje Máňa končí.


Stát totiž nařizuje skrze zákoník práce vyplácel zaměstnancům při překážce na straně zaměstnavatele 100% průměrné mzdy, ale sám bude hradit v době nouze zpětně jen 80%. A to i přes to, že tuto překážku sám nařídil zákonem. Nevídaná matematika. Vychází mi z toho, že živnostník doplatí ze svého v době, kdy si kvůli nařízení vlády nesmí nic vydělávat, 20% a dále pak všechny odvody z oné mzdy zaměstnance. Pro vaši představu je to takto: servírka má průměrnou mzdu 25 000kč/hrubého. Majitel zavřené restaurace ji dá 5 000kč ze svého, stát přidá 20 000kč a majitel z toho ještě státu vrátí 8 500kč na odvodech. Ovšem státní moloch není nelida. Klidně mu na ty odvody vypíše splátkový kalendář a živnostník Krkovička to může celé zacálovat až třeba v létě místo courání se po vejletech. Stejný splátkový kalendář mu pak vystaví i banka na půjčku, kterou si OSVČ vezme aby na to vůbec měl, a za kterou se mu blahosklonně zaručí stát v rámci Antivirus pobídek. Do koblihy tohle tesat! A to že vládní inkousti budou doma za 100%, které zaplatí oni nevydělávající živnostníci na daních, je věc tak nějak k tomu.

Vyrojil se nám takový nešvar. Někteří šťouralové přišli s tím, že když stát stav nouze vyhlásil, je také za ztráty z podnikání takto omezeném finančně odpovědný. To předběžně potvrdili i právníci v oblasti náhrad. Premiér se na to jukl a postavil se k tomu jako chlap. Zrušil zákonný stav nouze a vyhlásil stav nouzového režimu podle zákona o ochraně zdraví, kde už nikdo nedostane ani vorla. A kdyby jen to. Ministryně financí už dopředu vyhlásila, že toho ani vorla nedostane nikdo, a to ani za těch pár dní před tím. Možná že kdyby živnostníci měli k dispozici ten pluk státem placených právníků jako pan Babiš ohledně svého střetu zájmů, že by uspěli. Nikdy neustoupíme, to si pamatujte, nikdy! Takhle mají jen prd s medem a dluhy. Anebo kdyby na druhé straně takto přísně hodnotil Babiš státní dotace pro Agrofert, který vůbec nezná, neví kdo ho vlastní a asi účelovka, nemuselo by k nám co chvíli pendlovat konzilium kontrolorů až odkudsi z Bruselova.

Nicméně když už jsme u těch velkých podniků, tam se pan premiér projevil jako velký státník. Prohlásil, že na zmírnění ztrát podniků je ochoten dát z našich peněženek klidně i 100 mld. jako přímou finanční injekci. Rozdělovat se to bude podle abecedy a podle tohoto klíče: A-Agrofert, B-Babišovy podniky, C-cákněte tam ještě drobet, D-docházejí peníze, E-eště trochu a F-fakt už nic nezbylo. Volte ANO, s námi bude líp. Seznam těch, kteří se mají líp už dneska je k nahlédnutí na recepci Agrofertu.

V tom ho podpořila i EU. Ta se ve víru viru motala první tři měsíce jako indián v kukuřici, ale po nezavírejte hranice o nic nejde, zavřete teda jen kousek a posledním nikam nevycházejte, nebo vás zavřeme všechny, našla konečně svůj azimut. Kecy o společných evropských hodnotách se rozpadly na atomy ve chvíli, kdy šly k zemi první desítky nakažených, Italové mezi nimi tančili Salsu a Němci na jejich zádech chlastali tupláky. Ještě minulé roky nám její mocipáni zpupně předepisovali jak má chutnat rum, jak daleko smrdět olomoucké tvarůžky a jak velký může být vysavač. A jen co v Bruselu na nádraží zachrchlal první Číňan, běželi si kolektivně vyměnit spodní prádlo a zatemnit okna. Teď se však oklepali a prohlašují, že dotovat, zadlužovat a rozhazovat se bude dál, jen už ne v programu Zelená míle, nýbrž v rámci akce Antivirus všude kam se podíváš. Tak aspoň k něčemu je to dobrý.

V tomhle je Babiš taky klikař non plus ultra. Zemi vzal zotavenou po realitní krizi, v době konjunktury se choval jak patnáctka poprvé na diskotéce, a když měl přijít čas účtování, dohodil mu šedý Gandalf z Hradu ten čínskej fujtajbl jako na zavolanou. Teď už ten jeho průšvih nikdo nikdy nespočítá. A delegace z EU prošetřující jeho střet se svědomím budou mít vítr vylézt i před vlastní barák ještě roky po karanténě. Prostě klikař, jak říkám. A onen říšský protektor by ho nazval ještě hůř. 

Autor: Petr Burian

Zdroj: https://petrpetrburian.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=748317

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře