Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Nepodmíněný příjem-právo na lenost

Nepodmíněný, neboli základní garantovaný příjem, je státní dávka, která by náležela každému občanu bez rozdílu pohlaví, rasy, věku, tvaru hlavy a stylu oblečení. Jak už sám její název napovídá není žádné podmínky pro její získání.
Název blogu jsem si vypůjčil z knihy Parijs, Hrubec, Brabec: Všeobecný základní příjem. Právo na lenost, nebo na přežití?

  • nepodmineny-prijem-pravo-na-lenost

Nepodmíněný příjem (NP) je levicovo-sociální chiméra, kterou čas od času její projektanti lepších zítřků imaginárně zalepí své krkolomné sociální hokuspokusy. Jsou sociální dávky zneužívány těmi kdo je nepotřebují a na potřebné se nedostává? Dejme všem stejně a zadara! Zdaníme práci robotů...a rozdáme to lidem ve formě NP. Nízké důchody? Plác tam jeden plošný NP. Bolí vás záda? Obklad z NP. Zahýbá vám stará? Dejme jí NP a ona se umravní. Vskutku univerzální kámen mudrců.

Nepodmíněný příjem stojí na myšlence, že by se všem lidem bez ohledu na to, kolik si vydělávají, v jakém zabezpečení žijí a kolik potřebují, rozdávala každý měsíc plošně určitá fixní částka. Řekněme třeba všem bez ohledu na to, zda pracují či nikoliv, přistane každého 15. v měsíci na účtu 10 000kč. Jako od všeho bezuzdného levicového rozhazování od těch, co tvoří, směrem k těm, kteří se o to nezasloužili, i zde si levice slibuje rychlé a univerzální řešení celé řady problémů, které mívají základ zpravidla úplně někde jinde.

BUDE TO SPRAVEDLIVÉ, vždyť všichni dostanou stejně. Místo toho, aby výše socdávek byla určována podle koeficientu zásluhovosti, tedy objemem soc. pojištění, které žadatel kdy odvedl státu.

LIDI TO BUDE MOTIVOVAT K PRÁCI, když dávka bude automatická, tedy o ni nepřijdou, když půjdou do práce aby si tak ještě více přivydělali. Místo toho, aby socdávky byly časově omezené a po půl roce klesaly až k existenčnímu minimu. Nedostatek je motivací, nikoliv přebytek.

ZRUŠÍ SE TÍM VYPLÁCENÍ OSTATNÍCH SOCDÁVEK, čímž se vykompenzuje jejich mnohdy nespravedlivé vyplácení a tím se získají zároveň prostředky pro plošný NP. Místo jejich adresného, zásluhového, nebo časově omezeného vyplácení.

ZRUŠÍ SE TÍM ÚŘADY VYŘIZUJÍCÍ DÁVKY, tedy citelná úspora. Místo zefektivnění práce úředníků a zjednodušení systému socdávek.

Což o to, řeknete si, oponent je hnidopich a přes všechny jeho výhrady ty zářné klady musí přeci jasně převážit. To jistě, až na to...až na to, že i student páté třídy pomocné školy se logicky optá: a kolik to bude celé dohromady stát? A jsme u toho! Systém NP by měl totiž v zásadě dva dopady:

1) zruinování státního rozpočtu do roka, ta upřímná a dostačující verze.

2) zruinování všech lidí na sociálních dávkách do tří měsíců, ta úsporná, soft verze.

Zatímco s prvním bodem by kormidelníci levice neměli asi zas až tak velký problém (Venezuela, Kuba aj.), druhý by zase vyhovoval mnohým poctivě pracujícím.

Trocha čísel: na sociálních dávkách se u nás vyplácí cca 513 mld. ročně (zhruba polovina výdajů státního rozpočtu), z čehož jde cca 380 mld. na důchody (příští rok 410mld.) a 135 mld. na socdávky. Při zavedení NP musíme mít na paměti, že by měl pokrýt alespoň základní nutné výdaje na skromné živobytí, hlavně těm, co ne vlastní vinou už nepracují (nemoc, pokročilý věk, životní vyhoření, kombinace všeho) a jsou na stávajících socdávkách závislí. Tedy řekněme právě těch 10 000kč na hlavu by mohlo být akorát. Jenže tady se jednoduchými počty 10 milionů lidí krát deset tisíc NP krát dvanáct měsíců dostáváme na částku 1,2 bilionu korun našich hezkých českých, což je zhruba státní rozpočet ČR pro letošní rok. Takže varianta č.1 popsaná výše. A navíc by to mělo takové vedlejší efekty, jako že rodina s pěti dětmi by pobírala 70 000kč/měs., kdežto jednotlivec na ubytovně by měl 4000kč na jídlo a osobní výdaje. Tedy tudy ne. Musíme to snížit, ořezat.

A co takhle NP jen na dospělce? Tady máme nějakých 8 milionů dospělých, tedy výdaje na NP jsou 800 miliard., tedy dvě třetiny rozpočtu a ještě musíme započítat důchody, které penzistům právem náleží, a jsme zpátky přes 1,2 bilionů, onen celý státní rozpočet. Tedy bez důchodů. Mimo toho, že jsme právě 2/3 důchodcům ukradli peníze, prům. důchod je 12 000kč, a vykopli je s fanfárami pod most, stále jsme na dvou třetinách státního rozpočtu. Tedy částku snížit.

Při 5000kč NP pro dospělce jsme na 400 mld. NP + 400mld. důchody opět 800mld. dvě třetiny SR. Co tedy s tím? Zkusme jít ještě níže. 3000kč NP = 240 + 400 = 640mld. což je už blízko současných 513mld. na soc výdaje, ale...ale za 6000kč měsíčně likvidujeme ty rodiny s dětmi, které dnes na dávkách pobírají minimálně přes 12 000kč a upřímně, za šestku nepřežijí ani měsíc. Koneckonců když rozpočteme onu cifru 135mld. určenou na socdávky ročně na NP všem, jsme na částce 1500kč/měs. každému. Tady platí tedy verze č.2 likvidace pobíračů dávek.

Sociální inženýři se snaží pomatenost NP různě zakamuflovat a to nejčastěji tak, že vymýšlí pilotní projekty, tedy skupiny pokusných lidí, na kterých NP zkouší, aby tak dali svému bláznovství nějakou formu uskutečnitelnosti. Pokusnými objekty jsou potom předem "vytipované" rodiny, které pobírají NP na omezeném prostoru (malé městečko) a v omezený čas (třeba jen dva roky). Účelem projektů je zjistit, tedy sociologicky vylhat, zda to podnítilo určité skupiny ke změně svého životního stylu a mají chuť si najít byť jen zkrácený úvazek, či upadnou ještě do větší letargie stylem: Vyližte mi všichni řiť za šestku měsíčně.

Co znamená "předem vytipované" nemusím nikomu zdůrazňovat. Jedná se o křečovitou snahu ve stylu: zkonstruoval jsem hliníkový hranatý bazmek o kterém nevím k čemu a jak by měl sloužit, a teď hledám stroj, kam bych ho napasoval a dokázal tak všem, že jsem měl pravdu.

Řekněme si na rovinu, a z uvedeného jasně plyne, že nepodmíněný příjem nemůže nikde celospolečensky fungovat. Alespoň ne ku prospěchu věci. A mnozí sociální laboranti to ví. A kvůli tomu, anebo právě proto oponují: ještě nenastal ten správný čas technologií a pokročilé výroby, který by celý geniální projekt NP byl schopen pokrýt.

Přeložím do češtiny: ještě se holenkové kapitalistický málo snažíte. Ale až si dokážete vydělat třikrát víc, potom jsme připraveni vám to zabavit a rozfrcat přes noc!

P.S. Pro oponenty: O tom, že lidé na Aljašce pobírají NP vím, je to na omezeném území, z peněz z ropy a za výjimečných okolností.

Autor: Petr Burian

Zdroj: http://petrpetrburian.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=625546

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře