Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

My zhasnem a vy si nakraďte! Aneb pomoc živnostníkům dle Schillerové

Tohle je čistokrevné coronavirové DaDa, téměř ještě horší, než zakleknutý lihovarník, co místo chlastu vyráběl dezinfekci zdarma. V podstatě se tu chystá jedno velké "Hóří má panenko!!.

  • my-zhasnem-a-vy-si-nakradte-aneb-pomoc-zivnostnikum-dle-schillerove

Od začátku coronavirové krize se drobní podnikatelé a živnostníci pídili, jakjim stát pomůže v nastalé nelehké situaci. a ti prozíravější se dokonce veřejně ptali ještě dříve, nežli to celé opravdu vypuklo. Rakce státu , je snad jak ze špatné komedie.

Podnikatelům pozastavujeme povinnost evidovat tržby (EET) po dobu stavu nouze a následující tři měsíce. Nemusí tržby evidovat a nebudou nijak kontrolováni. Nově evidující podnikatele nemusí na FÚ pro registraci, stávající nemusí řešit technickou podporu či aktualizaci certifikátu

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/jednani-vlady-koronavirus-pomoc-podnikatelum-zakaz-pohybu-pendleri.A200323_051446_domaci_kop

Jediné rozumné na tom je to, že nebudou kontroly. Vlézt mi do květinovky v této situaci komntrola, vynesli by ji nohama napřed s fíkusem v zádech.

Ale... Vysvětlete mi kruci, jak pozastavení EET jakkoliv podnikatelům pomůže ? Z nulových tržeb zavřených obchodů je nulová DPH tak jako tak. A ti, co v omezené míře mohou cosi provozovat? Tím, že nemusí tržbu v EET evidovat, to jim pomůže jak? Sorry, jako, ale mě to připadá jako výzva

"Kraťte tržby a s toho DPH, co neodvedete, se zahojte. My teď zhasnem a nebudem se koukat!"

Za mě, tedy opravdu trapárna. Urážející. Rád bych obdržel pomoc OFICIÁLNÍ, ne defakto povolení, že si ji můžu sám od státu, takříkajíc svépomocí, nakrást.

Raději by měly být tržby sice evidované, ale DPH z nich odpouštěno (třeba určité procento podle velikosti daňové povinnosti či obratu ). To by byla pomoc skutečně pro všechny s těch malých ale ne uplně nejmenších firem (neplátce by to pak chtělo podpořit jinak).

Ale takhle ? Vyhraje to ten, kdo je větší vykuk a má plechovější žaludek.

Zrušení EET po dobu krize však může mít ještě jeden účel. EET bylo koncipováno "neprůstřelně" a slouží jako absolutní důkaz. Takže srovnáním loňských tržeb a letošních, by mohli živnostníci velice přesně (a velmi těžko zpochybnitelně) vyčíslit škodu, kterou kvůli coronaviru - s díky nouzovému stavu a krizovým opatřením, utrpěli. A o to tu není sebemenší politický záměr.... Nebude li EET, bude důkazní břemeno živnostníků, o tom, jaké utrpěli stráty, značně ztíženo. Nedivil bych se, kdyby přesně toto byl záměr.

 

Autor: Martin Prášek

Zdroj: https://prasek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=748018

 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře