Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Piráti a Starostové program 5.2021

Piráti a starostové rozjeli propagandu s trochu pozměněným programem. Tak se pojďme podívat, co slibuji.+ Bonus 

Zdroj: 1) https://www.piratiastarostove.cz/program/
https://www.piratiastarostove.cz/program/
Zdroj: 2) https://olk.piratistarostove.cz/wp-content/uploads/2020/07/20e40f4f.pdf

Co rozhodně musím ocenit je, že se učí rychle. Dokonce to tak propracovali, že si můžete naklikat kdo jste a uvidíte jen to co dostanete. Samozřejmě jako u každých socialistických slibu není vidět hned na úkor koho to dostáváte, nebo od koho. 

https://www.piratiastarostove.cz/program-pro-vas/

Text je dlouhý kdo správně spočítá všechny pravopisné chyby, tak dostane odměnu. 

Osobní hodnocení.
0x(0%) Extremně prospěšná věc pro společnost lidí
23x(27,7%) Dobrá věc pro společnost lidí
19x(22,9%) Neutrální – dobrá myšlenka, ale kvůli neznalosti ekonomie nefunkční.
12x(14,5%) Planý slib nevýhodný pro společnost.
19x(22,9%) Protichůdné jednání proti svým vizím, nebo neprospěšné věci pro společnost lidí.
10x(12%) Extremní neprospěšné věci pro společnost lidí.

 

  • pirati-a-starostove-program-5-2021


Pro ty co to nechtějí celé číst a zajímá je jen ty extrémy. (budování extremního socialismu) Níže krátce vysvětleno proč.

Chytrá válka s dezinformátory – vytvoříme podmínky pro kvalitní a důvěryhodnou práci institucí rozkrývajících dezinformace.

Dále také, provozovatelé sociálních sítí budou muset u příspěvků porušujících zákon uvádět ověřené informace.

Dezinformace budou eliminovat nestátní aktéři. Úkolem státu bude záruka férového projednání.

Ferové příležitosti pro lidi na okraji.

Deficit státního rozpočtu snížíme do roku 2025 pod 3 procenta HDP, aby čr plnila Maastrichtská kritéria.

Zrušení snížení daní provedené v roce 2020.

Zrušení výjimek v danění kapitálových příjmů 0% sazbou.

Zdanění digitálních gigantů, neekologické prvky, konopí

Postupně zvýšíme zdanění komerčních nemovitostí.

Zasadíme se o posílení společenské odolnosti včetně aktivních záloh a spolupráce se školami.

Mají hezky popsaný jak stát je neefektivní, ale proč se nezdokonaluje a stále zaostává jím unika.

Mohlo by to snížit náklady na fungování státu, to ano riziko zneužití je velké. Nikdy nevíš co ti piráti budou chtít sebrat.

Zastavení EET dobrý.

Revize úřadů, který se vyjadřují ke stavebnímu záměru je dobrý krok, ale lepší by bylo minimalizování práv úřadů. Vzor Skandinávie je dobrý zlepšení.

Občané a spolky budou mít právo smysluplně se vyjádřit. Ano snad ale jen když to bude narušovat jejich vlastnické práva.

Obce budou mít možnost zavést příspěvek developerů na infrastrukturu. To bude zdroj korupce a snížení efektivity státu.

Digitalizace zdravotnictví. Vytvoření standardů a znemožnění monopolu jednoho dodavatele. Vše dobrý až na to shromaždování dat občanu.

Digitalizace soudu. U zdravotnictví a soudnictví bud mohou státní služby se snažit zlepšovat, ale s jistotou, že časem se budou sami zhoršovat, kvůli nastaveným motivacím, nebo mohli přenechat tyto služby veřejnosti, kde tento problém není. Bohužel dnes je společnost nedostatečně vzdělaná aby šla provést druhá možnost, tak aspoň že chtějí tu první.

Kvalitně připravené stavby opravy a vedení. Tu bude vždy platit, že budou drahé a neefektivní.

Chytrá válka s dezinformátory – vytvoříme podmínky pro kvalitní a důvěryhodnou práci institucí rozkrývajících dezinformace. Čína hadr, nebo EU. Jinými slovy chtějí vytvořit něco jako ministerstvo pravdy. Tady platí stejné pravidla jako všude jinde. Čím více budete dělat za občany, tím více budou neschopní a neobejdou se bez vás. Přesně co potřebují, aby mohli vládnou, aby si člověk ani nedokázal představit, jak by to mohlo bez státu fungovat, jak bych se jen mohl sám rozhodnout.

Dále také, provozovatelé sociálních sítí budou muset u příspěvků porušujících zákon uvádět ověřené informace. Ověřené státem, jasně. Pak tedy označení je za komunisty není dezinformace. A samozřejmě za dezinformaci do vezení na převýchovu? Agenda boje proti dezinformacím se stane jednou z priorit v radě EU.Volební kodex o nešíření dezinformací.

Efektivní rozhodování blíže občanům - A co takhle přímo občanům?

Dezinformace budou eliminovat nestátní aktéři. Úkolem státu bude záruka férového projednání. -> Takže firma nebude státní, ale bude dělat, co jí stát regulacemi nařídí. Takže to vůbec nic nezajišťuje. Je to nový komunismus, kde špatný věci dělá soukromí sektor pod nátlakem regulace. Hezky to maskuji. Jak v roce 1946.

Posílíme český úřad pro ochranu osobních údajů. Posilování moci státu, vymáhat informace který obratem zneužije způsobem popsaným níže.
Snížení HDP pro kulturu. Dobrý, ale proč přestat brzdit jen kulturu?

Podpora venkova bude ještě více narušovat nerovnost a trh. Buď zjistí že je to tam ekonomicky nevýhodné pro pár lidí, a do ničeho zasahovat nebudou, nebo budou budovat něco co nemá na tom místě takové využití jako ve městě. Utopistický sen socialistů?

Investice a dotace do krajiny na podporu odolnosti a pestrosti, nebo kvůli retenci vody, jen problém zhorší. Kdo to bude dělat dobře, nebude mít problém a nedostane dotaci a podporu za minimální námahu. Také to je zdroj korupce.

Stanový dobu, za kterou se dostaneme do hlavního nebo krajského města. Krásná ukázka neekonomicky nevýhodného plánu. Kvůli pár lidem tedy malému celkovému užitku zainventují peníze, všech co využije jen těch pár.

Nové kapacity pro nákladní železniční dopravu -> Je to ekonomicky výhodné, dává to smysl? Pochybuji, že firmy chtějí naložit zboží na kamion a ten aby dojel do nejvyšší vlakové stanice a opět přendal náklad. Vagon pak vykládat v cizině a znova kamionem dopravit do místa určení.

Odstraníme „železnou oponu“ na hranicích s Německem a Rakouskem-> rušení umělých překážek je dobrá věc.

Navrhneme priority staveb podle společenské potřebnosti. Z více projektů se bude prioritizovat ten, který v analýze nákladů a přínosů (CBA) bude nejvýhodnější -> To je dobrá myšlenka, každý šubek na trhu se tak musí řídit, aby nezkrachoval. Úředníci se o to budou taky snažit, ale jejich motivace bude mizerná. Budou to dělat jen tak dobře, aby se jím dobře spalo a udrželi si pozici. Oproti trhu tu chybí zpětná vazba. Když to bude špatně analyzované, nepoznají to a ani nepocítí.

Na schválení plánu naváže zákon o zajištění jeho financování na dobu minimálně 10 let-> takže to lehce zkazíte na dlouhou dobu. Kdo by financoval dále i to co by nedávalo smysl i když to zjistil pozdě a má 1⁄4 postavenou. To není moc ekonomicky výhodné.

Chceme-li své mzdy přiblížit západu, musíme aktualizovat vlastní hospodářství. Zvyšme svoje cenu výzkumem, inovacemi a finálními výrobky.

Podpora podnikatelského vzdělání, podpora pro studenty, podpora inovativních firem, dotace pro firmy s moderní technologii, podpora firem s nedostatkem kvalifikovaných zaměstnanců a podpora cirkulační ekonomiky, tak tohle všechno nás k zvětším platům nepřivede. Jen to dá prostor ke korupci, vezme to peníze lidem, protože to někdo bude muset zaplatit. Je to jen další přerozdělení který netvoří hodnoty a jen převádí nezasloužené peníze na jiné majitele. To už teď tvoří výdaje státu přes 50%. Správně tam mají jen umožnění malým a mladým firmám převádění daňovou ztrátu z výzkumu a vývoje do dalšího období. Tohle ale pomůže jen nepatrně. Co pomůže hodně je zrevidujeme a omezíme administrativní povinnosti.

Průmysl připravíme na změnu. Je za mě dobrý, pokud vtom zase nebude moc peněz, aby to nebyl zdroj korupce. Ale jinak nevidím důvod, proč by to měl dělat stát.

Ferové příležitosti pro lidi na okraji. Tím že je budou dotovat i když jsou málo přínosný pro společnost. Tím že jím budou zajišťovat něco navíc než pracovitým lidem. Tím EU a politické strany podporují akorát nenávist mezi těmito lidmi. Jako by už tak socialismus sám o sobě nerozeštval společnost kvůli tomu, že někdo dojí stát více. Vytváříme tím situaci, kdy k nám budou migrovat neúspěšní a chudí, místo toho, aby k nám migrovali úspěšní.Sami tvoří z Česka montovnu.

Do stavebního zákona prosadíme povinnost při územním plánování posuzovat jeho soulad s plány na zmírňování klimatické změny a s adaptací na ní. Stát tedy bude zasahovat lidem, jak co mají mít, takže jako za komunistu bude vše stejný. A opět zase dobrá příležitost na korupci.

Připravíme plán dosažení klimatické neutrality státních úřadů do roku 2035. Státní instituce půjdou příkladem. To se bude budovat úředníkům, když to nebudou platit. Snad to zároveň udělají i ekonomicky výhodné.
V dotačních podmínkách a metodikách podpoříme místní farmy.To je pokřivování trhu na úkor toho co lidé chtějí. Proti vzdělávání nic nemá, ale to hle je manipulace.

Snížíme byrokratickou zátěž zemědělců – ano správně. Na druhou stranu jí uměle zvýšíte novými dotacemi.

Mnohem kratší cesta k léčbě a další zlepšení služeb... . Jen pak vylepšení co by se na trhu dělali běžně.

Zkrácení doby insolventního řízení na 3 roky. Snižuje šanci, že dlužník něco splatí. To usnadnění dlužníkům, muže akorát způsobit že lide se nebudou tolik bát zadlužit a díky tomu častěji spadnou do insolvence. Počet lidí v exekuci je hodně to ano, ale počty klesají, není potřeba to kazit zlehčováním na úkor těch, co jsou finančně gramotní.

1 dlužník = 1 místně příslušný exekutor v kraji. Nejsem si jisty, jestli to něčemu pomůže.

Na jednu stranu chtějí podpořit (dotovat) turistiku a na druhou stranu regulací ji zpomalovat. Ví vůbec prává ruka co dělá levá? Ukázková pomoc oblíbeným a škození neoblíbeným. (regulace Airbnb atd) Taky ty ostatní body vypadají, že chtějí rozšířit státní monopol o kulturu.

Tady jsem to slyšel.https://www.youtube.com/watch?v=FQrIm1gl350 

Garantujeme prostředky na zákonnou valorizaci důchodů a financování sociálních služeb.

Děkujeme, ale nechceme být stále závislí na státu, když je ekonomicky nejméně efektivní. Potřebujeme plynule přejít na efektivní poskytování služeb. Právě valorizací zničíme jediný pozitivní dopad inflace a to právě snižování státní podpory.

Cílíme na 1 procento státního rozpočtu na kulturu. To je zvýšení o 0,2%. A že zdravotnictví a spravedlnost je jen 1,74% státního rozpočtu je ok? Nemělo by se nejdříve zajistit zdraví?

Deficit státního rozpočtu snížíme do roku 2025 pod 3 procenta HDP, aby čr plnila Maastrichtská kritéria. To by vycházelo na -169 mld Kč. Chápu, že v roce 2020 bylo schváleno -500mld a ve skutečnosti bylo jen -341mld. Takže těch 3% HDP je zlepšení, přesto návrat do „standartu“ -4mlm asi nehrozí.

Posílíme analytické schopnosti státního aparátu. No jo ty jsou tu nový asi neměli na škole ekonomiku.

Valorizace platů ve státní sektoru bude odpovídat výkonu ekonomiky. Pokud výkon ekonomiky bude měřen v HDP, tak to nebude odpovídat tomu, jak se mění úroveň života obyvatel. Pochybuji, že si vyberou kupní sílu (HDP-ppp).

Sekci: Dostupnější bydlení pro důstojné žití. Jsem nepochopil, jak to chtějí udělat. Ale asi za peníze úspěšných a pracovitých budou dávat oblíbeným obyvatelům byty, které koupí nebo zaplatí nájem. Dodávají: vydělá na tom i stát.

Ano, na úkor miliony lidí bude platit za něco, co není jejich chyba. A chudý se nedostanou do špatné situace a strach z chudoby zmizí stejně rychle, jako naroste využívání žití na úkor ostatních. Stát by měl konečně přestal, inflací způsobovat nerovnost mezi chudými a bohatými a uměle vyvolávat růst nemovitostí. 

Jedno je jisty neřeší příčinu, ale následek.https://www.e15.cz/nazory/dominik-stroukal-inflace-jako-rozbuska-nerovnosti-1380570?fbclid=IwAR0YxDIQc5pQ8_eQJJbTuCC6Tm3eYb5oKVw9ylnc3cbHn0dWmhPypcMylls 

Sladíme podmínky a postupy povolování staveb napříč stavebními úřady. + snížení počty úřadů vyjadřující se ke stavbě. No to je potřeba.

Velké města si budou moci přizpůsobit stavební předpisy v souladu se svými specifickými podmínkami. Proč jen velké města proč ne všechny města. Vytvoří to konkurenci, co zvýší tlak na to to mít dobře nastavený.

sekce: Zdravá a odolná krajina. Je myšlena dobře, ale nebude to mít moc efekt. Je potřeba rušit dotace, které podporují nezodpovědnost a udržování problému.

A přísnější dodržování vlastnického práva, které podpoří zodpovědnost za zničené okolní pozemky vodou z pole atd. Bez dotací si erozi půdy nebude moci nikdo dovolit a zemědělci se dobrovolně a rádi vzdělají.

Odejmutí přímých plateb na energetické plodiny pro bioplynové stanice. Aspoň něco dobře.

Efektivní rozhodování blíže občanům. (dejme slovo i občanům) Dobrý směr, škoda že to nechtějí dotáhnout dejme svobodu i občanům.

sekce: Kvalitně připravené stavby, opravy a vedení. Je dobrý aktivně se snažit udělat stát trochu efektivní. Škoda že neznají ekonomiku a místo neustálého házení hrachu na zeď a pleskání korupčníku po rukou. Nepracují na změně systému, na tržní.

Připravíme motivační podmínky pro práci policie včetně adekvátního platového ohodnocení. Čím větší plat tím jednodušeji udělá pro stát nemorální věc. Je to další nedobrovolné zlepšování finanční situace oblíbeným na úkor neoblíbeným. Kvalitu práce to nezmění.

Tvrdý boj s korupcí a hospodářskou kriminalitou. Tak jak navrhují to vyřešit nejde, jen už nebude tak na očích.

Systémová opatření proti pandemii. Ano testování a trasování byl klíčem k úspěchu u nejúspěšnějších zemí na světě.

Zasadíme se o vyšší odměňování lidí, kteří dobrovolně pracují i v důchodovém věku. (menší odvody v sociálním pojištění). To beru jako dobrou věc. Motivuje to lidi, aby se starali o svoje zdraví. A ty co teď remcají, že oni dělají manuálně a že nemohou tak dlouho vydržet. Tak si konečně řekněte o víc v práci, nebo se konečně něco naučte lepšího, kde vydržíte.

Garance základních služeb důchodcům. Je maskování, aby pracující lidé nevěděli, kolik přesně platí za důchodce.

sekce: Férovější daně. Obsahuje - Valorizaci slevy na poplatníka podle inflace – sleva na poplatníka má pomoci chudým. Ale na chudé působí větší inflace než je ta počítaná spotřebním košem. Takže se to míjí účinkem. A samo osobě je sleva neférová vůči pracujícím.  

-Zrušení snížení daní provedené v roce 2020. To vezme lidem více peněz a zpomalí to ekonomiku a bohatnutí lidí.

-Zrušení výjimek v danění kapitálových příjmů 0% sazbou. Záleží jak moc, ale jakékoli zdanění má 2x větší dopad než zvýšení daní z přijmu ze zaměstnání.

Tím to krokem by hodně zpomalili ekonomiku v dlouho dlouhodobým horizontu. O co se připravíme jsem nastínil v článku Osmí div světa.

https://petrborovec.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=770376

-Zdanění digitálních gigantů, neekologické prvky, konopí a zdanění negativních externalit. Až na ty externality rozhodně špatný nápad. Jen to zdraží služby a sníží blahobyt lidi.

-Obce, kraje i stát získají díky zdanění těžby více peněž. Moc to fungovat nebude, ale cením zavedení externalit do trhu.

-Postupně zvýšíme zdanění komerčních nemovitostí. Postupně zpomalíme ekonomiku a zdražíme nájmy. Tedy nájmy nezdražíme, protože jinde říkáme. že budeme regulovat cenu. Vyvoláme tedy pokles ceny nemovitostí, ale za cenu, že se o ně nikdo nebude starat. Proč to tak bude, zjistíte studiem ekonomie nebo historie.

Přijmeme českou verzi sankčního zákona trestajícího ta nejhrubší lidských práv.Bohužel každé cla vždy škodí nejvíce těm, kdo je uvalují. Takže budou škodit nám až potom Číně. Neplatilo by to pokud by většina udělala to samí, co se u českých sankcí nestane.

Zajistíme vyšší postih za nepovolené znečištění životního prostředí včetně havárii s možným negativním vlivem na zdraví.Nejde ani tak jako o větší tresty, ale o to aby škoda byla vždy napravena a ten, kdo jí způsobil, jí musel osobně uhradit. Pak bude správně motivovaná společnost.

Profesionální státní správa – Navrhneme zřízení nezávislého ředitelství státní služby. Možná to dokážou, ale neudrží dlouho. Jak už bylo řečeno, museli by změnit systém motivace a zodpovědnosti, co mě zatím nepřesvědčilo.

Začneme metodicky sbírat zpětnou vazbu od klientů za účelem zvýšení kvality.

Výuka žáky připraví na život a bude je bavit. Chybí tam jen, že umožní více soukromých škol, které nebudou muset se držet vzdělávací regulace.

Dohlédneme na posílení transparentnosti rady EU. Ano, transparentní totalitní vláda to může být.

Podpoříme digitalizaci cizineckého řízení. Systém pro vyřizování pobytu má být přívětivý a důstojný. Cizinec, který respektuje zákony, by měl mít proces prodloužení pobytu zjednodušený. Pokud k nám migrují úspěšní je to problém jen pro nepřizpůsobivý a nejméně schopný lidi. To je nutí se zlepšit, tuto motivaci si ničíme sociační podporou.

Pokud k nám míří neúspěšní, aby využili sociální systém k obohacení. Pak je to stejně špatný jako když to využívá místní obyvatel. Pak se musíme přestat trpět socialistické zlegalizování okrádání a ne se tu uzavírat a přehlížet příčinu.

Pokud k nám míří váleční migranti (lidé co utíkají před válkou). At klidně jsem jdou, ale pokud nebudou dělat ať tu klidně trpí chudobou je to jejich svobodné rozhodnutí dát přednost chudobě před zodpovědností (chránit svojí zemi před zloději). Pokud bude jejich chudoba zvyšovat kriminalitu pak je na místě i uzavření hranic a vybírání si. Nám by mělo jít o přežití stejně jako jim.

Veřejné finance průhledně a čistě. Více informací a přehlednější by se hodili.
Legislativně umožníme využití nejnovějších trendů a inovací (akumulace, vodík, flexibilita).

Umožníme rozvoj decentralizovaných, komunitních energetik.

Budeme prosazovat odklon od uhlí v roce 2033. I když máme přebytek, není to tak jednoduché, uspěchání odklonu bude ekonomiky nevýhodné.

Zavedení Uhlíkových cel na evropské úrovni. To částečně zruší externalitu co je prospěšné. Protože slibují, že je použijí na území postiženém výrobou energie.

Postupné navyšování výdajů na obranu s cílem dosáhnout 2% HDP. To by bylo -112mld Kč. Ted to je 74mld Kč. Takže zvýšení o 38mld, proti tomu nic nemám. Vojáci se budou hodit na odpojení se z EU a získání svobody.

Zasadíme se o posílení společenské odolnosti včetně aktivních záloh a spolupráce se školami. Nepřijatelné v dnešní době ekonomicky zbytečné a neefektivní. Dnešní technikou nehraje odolnost obyvatel rolí. Piráti potřebují zase částečně zavést vojnu, kde systematicky budou učit lidi poslouchat stát jako ovce.

Ošetření zranitelných míst v ústave. Ústava je kompletně nekonzistentní, takže změnu potřebuje, ale v podání socialistu by z toho byla totalita. Naštěstí tam moc změn nechtějí dělat.

Tam, kde podle platné legislativy stát uhradí škodu za trestně či kárně odsouzeného státního zástupce, budeme důsledněji uplatňovat užití regresního nároku. Je to zvýšení zodpovědnosti z ekonomického hlediska to nebude úplně fungovat, jak se může na první pohled zdát.

sekce - Dostupné a efektivní sociální služby. Pomoc dává smysl, jen když si člověk uvědomuje chybu! Jednoduší přístup k podpoře je demotivující se snažit se vyvarovat problémům. A nezapomeňme pomáháme na úkor, toho že pod výhrůžkou ty prostředky bereme! Kapitalisté preferují ratší solidaritu.

sekce – Důstojná domácí a komunitní péče. Bylo by lepší, kdyby to nechali na lidech, protože by to vyšlo laciněji. Je to jen další snaha zvětšit monopol státu.

sekce – fixace koruny na euro. Mít euro je výhodný jen v krizi. Jinak to má spoustu nevýhod. Který jsem psal v předchozích článcích. (vznik umělých problému kvůli jiné rychlosti ekonomiky, kvůli společné inflaci bychom i společně podporovali ti nejmíň schopné státy jako Italie, Řecko, Francie, atd)

sekce – transparentní a efektivní veřejné zakázky. Dobrá myšlenka, ale dokud to bude jen „jako“ by to platili ze svého místo aby to bylo skutečně ze svého.

Tak to bude stále neefektivní.

sekce – svižnější soudy digitalizace spisu. Ano netržní prostředí a zase pozadu. To je komunismus. Je to snaha komunistů o znovu vybudování krátkodobě efektivní služby.

sekce – Udržitelné hospodaření v lesích. Co je státní to je veřejný majetek a ten je v horším stavu než ten soukromí z ekonomických důvodů. Řešení je dát lesy lidem tohle nekonečná práce s jistotou nižší efektivitou. A abych nezapomněl, pokud by to bylo dáno lidem, musel by se více dodržovat vlastnické právo a zodpovědnost za svůj majetek jinak by to taky nemělo efekt.

Proto je dobře že tam mají bot: Posílíme možnosti vlastníků a hospodářů regulovat přemnoženou zvěř.

Zrušíme trestní postih za zacházení s konopím a konopným produkty. Konečně nebude většinu závislých ničit uměle navýšená cena kvůli státním překážkám. Snad to, ale neposerou přílišnou regulací.

sekce – účinnější věznice i alternativní tresty. To je správný směr. (opět netržní a nefunkční!)

Zjednodušíme volbu jmen a příjmení, aby matriky nekomplikovaly lidem život.

Odměna pro ty co správně spočítali všechny pravopisné chyby.
https://www.youtube.com/watch?v=3ht1kk7r4ic&t=7387s 

zdroj: https://petrborovec.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=771164

 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře