Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Kam jsme došli aneb 17. listopad 2011

  • CESKO-NA-PRODEJ
Když v roce 2001 napsal jistý ekonom, že se Česká republika blíží k bankrotu, (jeho povídání na Blistech bylo více méně bráno jako špatný vtip). Tehdy se jásalo v tisku, ve vládě i v ČT jak jsme výborně zvládli privatizaci a všechno, oč měl západ i jih zájem, za hubičku vládami odborníků prodali. V korupci utočíme na jednu z nejvyšších příček ve světě a to za takových „osobností" jako knížete nebo disidenta Vondry.

Kolik toho ovšem tisk a média zanedbaly, když donedávná velebily všechna vládní rozhodnutí o privatizaci? Kolik skandálů ještě čeká na své odhalení, ale nepotrestání?

Nově vznikající protikorupční sdružení či nadace ba dokonce Babišovo sdružení mají vše zachránit. A premiér Nečas, ač se chová lépe než Topolánek, svého milovaného Kocourka odvolal zrovna k výročí 17.listopadu. Už i The Economist píše, co u nás vidí a cítí každý, kdo není v ODS a jejich zlodějské grupě. Snad právě proto je zákon o majetkovém přiznání pro tyto tržní inženýry stále považován za nebezpečný.

Jinak ovšem vláda opravdu šetřila. Všude, výjma odměn kamarádům či náměstkům ministrů vlády ODS a jejich právníkům. Tam létaly stovky tisíc, jakoby měla přijít brzy potopa. A tak se asi chová celá vláda, která nám všem, štastná, že konečně v parlamentu prosadila SVOU prý KLÍČOVOU reformu ŠKRTŮ, pardon 14 zákonů, říká, že jsme na dobré cestě krizi i dluhy překonat. CO na tom, že tatáž vůdčí strana byla během 20 let při „každém dobře míněném zákonu".

Zhodnoťme některé výsledky.

Zdravotnictví je na správné cestě jak bude šetřit miliardy, každému se podle zásluh přidělí standard a bohatým nadstandard. Lázně budou jen pro ty po těžkých operacích, zřejmě aby ještě chvíli vydrželi.

Daně to je největší spása vlády. Tam je široké pole možností jak získat na výdaje na které tahle skvělá vláda jaksi nemá finance.

DPH totéž co v daních. Lidé se budou podivovat jak všechno zdraží od energie přes potraviny až po obyčejnou pitnou vodu.

Důchody: Nám starším přidají na měsíc 174 Kč na zvyšující se inflaci, těm mladším slibují další pilíř. Bůh ví, kam však budou soukromé penzijní fondy investovat. Ač měl být kapitálový trh „zlatým hřebem" Klausovy reformy, nadějí mnoho neposkytuje.

Závěrem si dovolím konstatovat, že skutečně máme reálnou příležitost si opět zopakovat utahování opasků jako za jiného moudrého ekonoma V.Klause při startu jeho šokové terapie, razantní privatizace všeho možného. Čili vykradení všeho kapitálu, který mohl a měl financovat ty výdaje státu, na které dnes nejsou peníze. A díky komu? To snad už ví i každý ňouma. Díky všem polistopadovým parlamentům, jejich vládám a ministrům. Jenže tohle reformní období a ´la koalice ODS a veverek neskončí, neboť úpis do otroctví byl zaset právě po listopadu zlodějskou privatizací.

Kalouskův NERV (zkrachovalých expertů) pracuje na plné pecky. Dokonce propočítal, že státní dluh bude příští rok dosahovat už 42,5 procenta HDP – dá-li bůh a ekonomika poroste aspoň o to jedno procento. A pokud neporoste, státní výdaje nepůjde proškrtat úplně na NULU, takže se to poměrové čísilko zvýší. Když se k tomu přidá snaha zachraňovat situaci dalším „zdůvodněným" zvyšováním DPH nad 20 procent, vyskočí jistě i inflace, to znamená, že se sáhne do peněženky i těm, kdo ještě mají nějaké úspory. Zatímco stát padá doslova na hubu, velké mezinárodní firmy (vlastnící naše banky atd) ohlašují rekordní zisky. A jejich manažeři se z odměn mohou podělat. Tak třeba Z.Bakala bude moci opět přisypat pár milionů svým koňům z VV,či ODS, aby ještě přežili. Bohatých, kterým fandí tahle vláda věčných gaunerů se ovšem žádné opatření nijak nedotkne. A NERV? Ten se bohužel dopracuje k podobným závěrům, ke kterým došel v úvodu zmíněný ekonom František Nepil. Ale před 10 lety!

Jedni říkají, že jsme došli k zahnívající partokracii či k prohnilé demokracii. Jenže faktem je, že zde od začátku byly falešné sliby V.Klause, založené na podvodu, že každý v privatizaci získá nějaký majetek zadarmo. Jenže získali jen někteří jako Kožený, Krejčíř, Pitr, Bakala, Kelner a další. Zbytek občanů dostal jen vyšší daně, malé penze atd. Je to daň za listopad? Nikoliv výsledek podvodných slibů V.Klause.

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře