Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

2016: Dluhopisová bublina praskla, Amerika zažila armageddon a finanční svět se zhroutil

Spojené státy se vzpamatovávají z finanční apokalypsy. Během uplynulých let patřila první příčka v objemu nakupovaných amerických vládních dluhopisů Fedu, který v rámci kvantitativního uvolňování "natiskl" neuvěřitelné 4 biliony USD, skoupil dvě třetiny všech amerických bondů a jejich výnosy srazil na úplné dno. Loni však bublina obřích rozměrů praskla a americká ekonomika zkolabovala.

 

 

 

  • 2016-dluhopisova-bublina-praskla-amerika-zazila-armageddon-a-financni-svet-se-zhroutil
  • Ben Bernanke nemá ponětí, co se stane, až Fed pustí na trh biliony dolarů ve skoupených dluhopisech

Vzestup a pád amerických dluhopisů

USA na nekonečném a takřka nikým neregulovaném tištění peněz extrémně vydělávaly. Roční zisky Fedu, které z nákupu dluhopisů plynuly a byly převáděny do státní kasy, se pohybovaly kolem 80 miliard USD ročně. Zatímco si ale jeden mnul ruce, druzí si začali uvědomovat, že riziko definitivního krachu trhu s americkými vládními dluhopisy stále narůstá. Definitivní prozření investorů nastalo v okamžiku, kdy se o chování americké centrální banky vyjádřil nelichotivě guvernér Bank of England. Ten na půdě britského parlamentu prohlásil, že se Fed svými nákupy úročených dluhopisů za prakticky neexistující peníze dopustil jednoho z největších finančních podvodů všech dob, a v důsledku toho Bank of England odmítá americké vládní dluhopisy dále nakupovat. Takřka okamžitě se přidaly i Čína a Japonsko. Bublina obřích rozměrů praskla.

Další aukce dluhopisů byla jedna velká katastrofa. Během jediného týdne se americké akciové indexy propadly o 35 %, zlato stanovilo nový rekord na úrovni 3 600 USD za trojskou unci a výnosy 2letých amerických vládních dluhopisů skokově vzrostly na 6,5 %. To byl ale jen začátek. Následoval neřízený run na dluhopisové fondy, do kterých investoři během předchozího roku napumpovali více než bilion dolarů, a dlouho na sebe nenechal čekat ani všemi tušený run na banky. Panika byla nezastavitelná, vše kromě zlata ztrácelo hodnotu raketovým tempem.

Děsivé sci-fi, nebo jistá budoucnost?

Nyní, v roce 2016, se všichni ptají, jak mohl Fed spolu s americkou vládou něco podobného dovolit. Odpověď je jednoduchá: Centrální banka i vláda dobře věděly, že je extrémní americké zadlužení časovanou bombou, u níž nelze jednoduše přestřihnout ten správný drátek. Již v roce 2012 dosahovaly úroky z amerických vládních dluhopisů 360 miliard USD, a to byly úrokové sazby prakticky na nule. Fed tedy jednoduchými počty došel k závěru, že případný růst úrokových sazeb zpět k 20letému průměru 5,7 % by pro USA znamenal nárůst úroků z 360 miliard na 1 bilion USD za rok. Spojeným státům proto navlékl záchrannou vestu a začal ji přifukovat. Neuvědomil si ale, že ji nelze nafukovat donekonečna, takže ta zanedlouho praskla a USA se začaly topit.

Připadá vám toto vyprávění jako sci-fi? Omyl, podle mnohých analytiků jsou Spojené státy v čele s neřízenou střelou jménem Fed na nejlepší cestě k tomu, aby tento scénář do posledního písmene naplnily. Čím déle program kvantitativního uvolňování běží, tím častěji a silněji se ozývají hlasy, že jeho další prodlužování otevírá bránu do pekel. Otázkou však zůstává, jaký osud americký vládní dluh čeká, až kvantitativní uvolňování skončí. Již teď je totiž všem jasné, že svůj dluh USA nebudou schopny nikdy splatit. Nezbývá než doufat, že se stane zázrak a v roce 2016 se nad tímto scénářem budeme moci pousmát.

Ben Bernanke nemá ponětí, co se stane, až Fed pustí na trh biliony dolarů ve skoupených dluhopisechBruce Krasting ve svém komentáři k událostem finančního světa na svém blogu publikoval postřehy z ...

Zdroj: Lepercq Lynx Investment Advisory

Převzato:http://www.investicniweb.cz/2013/4/10/2016-dluhopisova-bublina-praskla-amerika-zazila-armageddon-financni-svet-se-zhroutil/

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře