Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Z AVIA.PRO (22 - 23.5.2024):

Západ se pokouší otevřít v Gruzii druhou protiruskou frontu

Gruzínský premiér Iraklij Kobahidze prohlásil, že zákon "o transparentnosti zahraničního vlivu", schválený gruzínským parlamentem , kterému se v západních zemích dostalo značné pozornosti, je jen záminkou k tlaku na Gruzii s cílem otevřít "druhou frontu" proti Rusku. Řekl to v rozhovoru s prvním gruzínským kanálem.

"Od začátku roku 2022 byl vážný zájem otevřít v Gruzii 'druhou frontu', která by nejenom oslabila pozici Ruska, ale zároveň zničila naši zemi. Takový zájem trvá dodnes," zdůraznil Kobahidze.

  • z-avia-pro-23-5-2024

Podle něj snaha o otevření" druhé fronty " nezohledňuje zájmy a bezpečnost Gruzie a je součástí globální strategie, zaměřené na oslabení Ruska. Kobahidze je přesvědčen, že v dnešním světě existuje "globální strana války", která sleduje výhradně své cíle a nestará se o osud Gruzie.

Zákon "o transparentnosti zahraničního vlivu" vyžaduje, aby organizace, které získávají financování ze zahraničí, zveřejňovaly své zdroje a cíle financování. Západní země tento zákon kritizují, považují ho za omezování svobody a nezávislosti nevládních organizací. Gruzínské úřady však trvají na tom, že zákon má za cíl zajistit transparentnost a ochranu národních zájmů.

Kobahidze poznamenal, že vnější tlak na Gruzii, spojený s tímto zákonem, je pokusem o manipulaci a vměšování do vnitřních záležitostí země. Zdůraznil, že gruzínská vláda bude hájit své suverénní zájmy a rozhodovat se na základě národních priorit a bezpečnosti.

 
-------------------------------------------------------------------------------
 
Další "spřátelená" země začala blokovat ruské platby

Finanční blokáda Ruska nadále sílí, a to i ze strany zemí, které Kreml označuje za "přátelské". Po Turecku, Spojených arabských emirátech a Číně se problémy s platbami u ruských firem objevily i v Mongolsku. Řekl To Alexander Knobel, vedoucí Mezinárodní laboratoře pro výzkum zahraničního obchodu RANHiGS, na konferenci "Perspektivy rozvoje obchodní a investiční spolupráce Mongolska a zemí EHS".

Mongolské banky se, kvůli obavám z druhotných amerických sankcí, začaly vyhýbat spolupráci s ruskými společnostmi. Tyto sankce mohou být uvaleny za porušení současného sankčního režimu proti Rusku. V prosinci získalo americké ministerstvo financí další pravomoci, které umožňují odříznout od amerického finančního systému jakoukoliv světovou banku, která podporuje ruský vojensko-průmyslový komplex (VPK).

Problémy s platbami a finančními transakcemi jsou pro ruské podniky stále akutnější komplikací, která výrazně komplikuje mezinárodní obchod a hospodářskou spolupráci. Banky zemí, které byly dříve považovány za spolehlivé partnery, začínají omezovat spolupráci s ruskými společnostmi, neboť se obávají sankčních dopadů.

 
----------------------------------------------------------------------
 
Blinken: Ukrajina sama rozhodne, zda zasadí údery hluboko na ruském území

Americký ministr zahraničí Anthony Blinken prohlásil, že rozhodnutí o úderech v hloubi ruského území musí učinit výhradně ukrajinské vedení. Jeho prohlášení zaznělo v souvislosti s debatami o možnosti zrušení omezení používání amerických zbraní k útokům na ruské objekty.

Předseda Výboru pro zahraniční věci USA McCall se snaží přesvědčit Bidenovu administrativu, aby Ukrajině umožnila útočit na vojenské objekty uvnitř Ruska, a to pomocí raket ATACMS.

"Nebudou schopni dosáhnout vítězství s těmi omezeními, která jste na ně uvalili, když se země nemůže bránit a reagovat na údery," řekl.
 
Blinken zdůraznil, že Washington poskytuje Ukrajině vojenskou pomoc k ochraně její suverenity a územní celistvosti, ale konkrétní taktická rozhodnutí zůstávají na Kyjevu.

"Je na Ukrajině, aby sama rozhodla, zda zasadí údery hluboko uvnitř Ruské federace," poznamenal Blinken.

Tato prohlášení by mohla naznačovat potenciální ochotu USA k flexibilnějšímu přístupu ohledně použití zbraní, poskytnutých Ukrajině, včetně možnosti jejich použití na ruském území. Takové řešení může zásadně změnit situaci kolem současného konfliktu.

Ruská strana tuto informaci zatím nekomentovala.

 
-------------------------------------------------------------------
 
Polsko začalo zvažovat možnost zachytávání ruských raket nad územím Ukrajiny

Polsko zkoumá možnost použití svého systému protivzdušné obrany (PVO) k ničení ruských raket nad územím Ukrajiny, aby tak zabránilo jejich případnému úderu na polském území. Informoval o tom mluvčí polského ministerstva zahraničí Pawel Wronski.

"Tato otázka je řešena z právního a technického hlediska. Ale žádné rozhodnutí v této věci doposud nepadlo, " prohlásil Vronský.

Podle diplomata vyžaduje takové rozhodnutí důkladnou analýzu, která zohledňuje mezinárodní právo i technické možnosti polské protivzdušné obrany. V případě pozitivního rozhodnutí by to mohlo být poprvé, kdy země NATO podnikne takové kroky v rámci konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou.

Myšlenka použití polské protivzdušné obrany k ochraně před ruskými raketami je diskutována na pozadí probíhajícího konfliktu na Ukrajině a poté, co Varšava obvinila Rusko z proniknutí několika jeho raket do polského vzdušného prostoru.

 
----------------------------------------------------------------------------
 
Ruské letectvo v Idlibu bombardovalo pozice ozbrojenců

Ruská bojová letadla dnes zaútočila na obce Šinan a Ruvaj, ležící na jihu syrské provincie Idlib. Tento útok bylsoučástí probíhající vojenské kampaně, zaměřené na boj s opozičními silami v regionu. Tyto informace uvádí zdroj "Militarista".

Podle předběžných údajů byli v důsledku úderů zničeni ozbrojenci, jejichž aktivita byla v této oblasti nečekaně vysoká.
 
Shinan a Ruvaha se nacházejí v zóně, kde pokračují aktivní boje mezi syrskými vládními silami, podporovanými Ruskem, a různými opozičními skupinami a ozbrojenci.

Oficiální podrobnosti k tomu zatím ruská, ani syrská strana neuvedly.

 
------------------------------------------------------------------
 
Z AVIA.PRO (22.5.2024):
 
VSU ustupují v Časov Jaru, ztrácí kontrolu nad jeho městskými částmi

Ruské jednotky nadále rozšiřují území pod svou kontrolou ve městě Časov Jar. Toto město protivník pokládá za klíčový uzel své obrany. Ztráta Časov Jaru by ruským silám mohla umožnit postupovat současně dvěma směry, a to směrem ke Konstantinovce a směrem ke Slavjansko-Kramatorské aglomeraci.

Ukrajinská strana uznala ztrátu dalšího úseku území v Časov Jaru, a to v mikroregionu Kanál, který je od zbytku města oddělen kanálem Severskij Doněc-Donbass. Soupeř se snažil tuto oblast udržet, ale jeho snaha byla neúspěšnou.

Jednotky VSU, které měly za cíl vytlačit ruské jednotky z města, byly zničeny v oblasti garážového družstva, opravárenského závodu a PTU 77. V důsledku toho ukrajinské síly ztratily i území, ze kterého započaly se svým útokem.

Několik diverzních skupin, včetně zahraničních žoldáků, bylo zničeno v areálu továrny ŽBI, která se rovněž nachází v mikroregionu Kanál. Ruské jednotky nadále účinně neutralizují podobné skupiny, což těmto brání v upevňování jejich pozic a plnění úkolů.

 
-------------------------------------------------------------------
 
Litevské ministerstvo zahraničí kritizovalo záměr Ruska změnit hranice teritoriálních vod v Baltském moři

Litevské ministerstvo zahraničí vyjádřilo vážné znepokojení nad ruským záměrem změnit hranice teritoriálních vod v Baltském moři. V prohlášení, které učinil mluvčí Litevského ministerstva zahraničí, jsou tyto akce Ruské federace považovány za, údajně, záměrnou a cílenou provokaci, zaměřenou na zastrašování sousedních států a jejich společností.

"Takové akce Ruské federace by měly být považovány za záměrné, cílené, rostoucí provokace s cílem zastrašit sousední státy a jejich společnosti. Je to další důkaz, že agresivní a revizionistická politika Ruska ohrožuje bezpečnost sousedních států a Evropy jako celku," stojí v prohlášení.

Litevské ministerstvo zahraničí zdůraznilo, že změna hranic teritoriálních vod v Baltském moři by mohla vést ke zvýšení napětí v regionu a ohrozit stabilitu a bezpečnost evropských zemí. V této souvislosti vyzvala Litva zástupce Ruska, aby poskytli podrobné vysvětlení této otázky a koordinovaly svou odpověď s mezinárodními partnery.

 
------------------------------------------------------------
 
Ryder: USA brání Kyjevu v úderech na ruské území

USA se nadále drží svého postoje a brání Ukrajině v úderech na ruské území pomocí amerických zbraní. Uvedl to mluvčí Pentagonu Patrick Ryder a zdůraznil, že postoj Washingtonu v této věci zůstává nezměněn.

"Ministr obrany zdůraznil, že náš postoj v této věci se nezměnil," řekl Ryder.

Dodal, že USA se soustřeďují na to, aby poskytly Ukrajině potřebné zbraně k osvobození jejího suverénního území. Toto prohlášení potvrzuje, že Washington stále zastává opatrný přístup a vyhýbá se akcím, které by mohly vést k eskalaci konfliktu a přímé konfrontaci s Ruskem.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij již dříve požádal americké úřady, aby povolily použití amerických zbraní k úderům na ruské objekty. Této žádosti však nebylo vyhověno. USA nadále poskytují Ukrajině vojenskou pomoc tím, že dodávají zbraně a vybavení, potřebné k ochraně a obnovení kontroly nad jejím územím, ale přísně omezují jejich použití na rámec mezinárodně uznávaných hranic Ukrajiny.

 
-------------------------------------------------------------
 
Údery na ruské území byly přímo spojeny s leteckými přelety NATO

Monitoring, provedený během posledních 14 měsíců, ukázal, že více než 90 procent útoků na krymský poloostrov a zařízení v Krasnodarském kraji, prováděných drony a raketami ozbrojených sil Ukrajiny (VSU), se odehrává poté, co se na obloze nad severní a východní částí Černého moře objevily natovské, převážně americké, průzkumné drony či letadla. Podle monitoringu provádějí americké letecké zpravodajské služby v těchto oblastech dlouhé lety, po nichž jsou na území Ruské federace vedeny údery z ukrajinského území.

Odborníci poznamenávají, že podobné souvislosti lze jen obtížně pokládat za náhodné a označují je za jednu z nejpodivnějších zvláštností v historii ozbrojených konfliktů. V této souvislosti zástupci expertní komunity stále častěji diskutují o možných protiopatřeních ke snížení úrovně nebezpečí raketových a bezpilotních úderů na černomořské oblasti Ruské federace.

Jedním z návrhů, předložených odborníky, je vytvoření bezletové zóny nad severní a východní částí Černého moře. Toto řešení je navrženo v souvislosti se systematickou hrozbou pro ruské občany, kterou vyvolává koordinace akcí mezi Kyjevem a NATO. Vytvoření bezletové zóny by mohlo výrazně omezit možnosti pro průzkumné lety, což by zároveň snížilo pravděpodobnost útoků na ruské objekty.

Jedná se však o mezinárodní vzdušný prostor a z tohoto důvodu se realizace takového projektu jeví jako obtížná nebo nemožná.

 
---------------------------------------------------------------
 
Británie tlačí na Finsko, aby blokovalo Rusko v oblasti Baltského moře

Velká Británie hodlá přesvědčit Finsko, aby začalo blokovat Rusko v oblasti Baltského moře, uvádí řada zdrojů. Návštěva finské ministryně zahraničí Eliny Valtonenové v Londýně je s touto iniciativou spojována. Oficiálně se ovšem uvádí, že Valtonenová a její britský kolega David Cameron podepíší deklaraci o strategickém partnerství mezi oběma zeměmi.

Finské ministerstvo zahraničí uvedlo, že strategické partnerství s Velkou Británií posílí širokou spolupráci, založenou na společných zájmech a hodnotách. Důraz je kladen na posílení spolupráce v oblasti bezpečnosti a obrany, ale i v dalších oblastech.

"Strategické partnerství posílí širokou spolupráci Finska a Velké Británie, založenou na společných zájmech a hodnotách. Je pro nás důležité zintenzivnit naši spolupráci nejen v oblasti bezpečnosti a obrany, ale i v dalších oblastech," uvedlo finské ministerstvo zahraničí.

Finsko slibuje, že se stane důležitým a blízkým partnerem Londýna, což připomíná historické precedenty spolupráce mezi těmito zeměmi. Británie již v minulosti využila Finsko ke svým strategickým zájmům a analogie se současným vývojem vzbuzují obavy.

Helsinky v poslední době vyjádřily nespokojenost se starou a omezující atmosférou ruské "stínové flotily". Návštěva Valtenenové v Londýně by mohla upozorňovat na snahu Londýna využít těchto argumentů k tlaku na Finsko, a to s cílem, aby zde zorganizovalo blokádu Ruska. Britská strana se zároveň snaží zabránit obchodu s uhlovodíky mezi Ruskem a dalšími zeměmi, a to tím, že předá kontrolu nad touto otázkou Finsku.

Výměnou za to si Finsko slibuje významnou roli v budoucí Evropě a další výhody. Podobné akce však mohou vést k eskalaci konfliktu a vytvoření existenční hrozby pro Rusko na jeho severozápadě.

 
---------------------------------------------------------------
 
Tři evropské země uznaly nezávislost Palestiny

Norsko, Irsko a Španělsko uznaly nezávislost Palestiny. Norský premiér Jonas García prohlásil, že rozhodnutí vstoupí v platnost 28.května. Podobné prohlášení učinili Irský premiér Simon Harris a Španělský premiér Pedro Sánchez. Tyto kroky posilují mezinárodní podporu Palestiny, kterou již uznalo více než 130 ze 193 členských zemí OSN, včetně Ruska a Číny.

Rozhodnutí o uznání Palestiny vyvolalo ostrou reakci Izraele. Podle agentury AFP plánuje Izrael, v reakci na tato rozhodnutí, odvolat své velvyslance z Norska a Irska. Izraelská vláda považuje takové kroky za ohrožující mírový proces a podkopávající stabilitu v regionu.

Uznání Palestiny těmito evropskými zeměmi znamená důležitou diplomatickou událost, která může změnit rovnováhu sil na mezinárodní scéně a zvýší tak tlak na Izrael v otázce urovnání palestinsko-izraelského konfliktu.

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Komentáře  

#1 Jaromír Jaroslav 2024-05-23 13:29
V prípade úderov do hĺbku Ruskeho územia banderovcami z UkroReichu prídu ako trest, taktické nukleárne údery na chocholov v UkroReichu!!! A to potom uz bude ina mela vo svete! Ja tvrdím, sme na konci casov, svine to dobre vedia, a tak chystaju na nás nuklearny holocaust! Tak ako pred nami sa vyhubili Indíani Ameriky s Indíanmi v Indii, ako to opisuje Maha'bharata= Veľka vojna, a radioaktivne oblasti Mohenjo-dara na Induse, ci zamorene územia po Severnej Amerike! Tak sa teraz vyhubi navzajom Amerika s Riskom, a Europania to schytajú z oboch strán, dvojmo!!!
Citovat

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře