Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Svět kolem nás (19.05.2022)

Čtvrtek, 19.5.2022:

II. Rusnext

1; Méně utrácejte a pracujte jako předseda vlády: způsob, jak porazit inflaci, byl oznámen v Moldavsku. Progresivní inflace v Moldavsku zjevně nepostihla každého. Premiérka Natalia Gavrilitsa novinářům přiznala, že by „chtěla mít více času na utrácení peněz“.

2; Matvijenko vyzvala k urychlení nahrazování dovozu.

3; Spojené státy oznámily zadržení čínského agenta. Čtyři čínští občané a jeden americký občan čínského původu sledovali kritiky čínských úřadů z řad čínských opozičních aktivistů. Uvedlo to americké ministerstvo spravedlnosti.

4; Kazachstán ratifikoval dohodu s Čínou o zákazu dovozu radioaktivních materiálů. Kazašský parlament přijal zákon o ratifikaci mezivládní dohody s Čínou o spolupráci při předcházení nelegálnímu pohybu jaderných materiálů.

5; Ukrajinská armáda ostřelovala vesnici v Kurské oblasti, jeden člověk zemřel. Ve čtvrtek 19. května ukrajinští ozbrojenci opět provedli teroristický útok ostřelováním vesnice Ťotkino v Kurské oblasti, přičemž zabili nejméně jednoho civilistu.

6; Ukrajinští uprchlíci vypálili dům v Německu při pokusu zničit vlajku Ruské federace. Ukrajinští uprchlíci v Německu vypálili dům ve snaze spálit ruskou vlajku, uvedl německý list Bild.

7; Konašenkov: Z Azovstalu v Mariupolu se za poslední den vzdalo 771 ozbrojenců. Od pondělí se z hutnického závodu Azovstal v Mariupolu vzdalo 1730 ozbrojenců, včetně 80 zraněných.

  • svet-kolem-nas-19-05-2022


8; Spojené státy nedodají Kyjevu vícenásobné odpalovací raketové systémy. Americké úřady nechtějí Ukrajině dodávat vysoce přesné raketové systémy s více odpalovacími systémy (MLRS) M270 americké výroby, uvedla média.

9; Erdogan je rozhodně proti vstupu Švédska a Finska do NATO a poznamenal, že Ankara nepodporuje členství těchto dvou států v NATO.

10; Lidstvo je ohroženo globálním hladem do konce roku 2022. S takovým prohlášením ve čtvrtek 19. května během vzdělávacího maratonu „Nové obzory“ pronesl asistent prezidenta Ruské federace Maxim Oreškin.

11; „Moskvičem“ se může stát čínský crossover JAC. Jednání, která určují budoucnost automobilky v Moskvě Pečatnikách, již začala.

12; Ve Spojených státech vyšla komiksová kniha o Zelenském v angličtině. Jak bylo uvedeno na webových stránkách studia, 18. května vyšla 22-stránková brožura v angličtině.

13; Bush mladší přiznal Vovanovi a Lexusovi činnost amerických biologických laboratoří na Ukrajině. Bývalý americký prezident George W. Bush v rozhovoru s vtipálky Vovanem a Lexusem, kteří mu volali jménem Vladimíra Zelenského, potvrdil, že americké biologické laboratoře pracují v Ukrajina.

14; V Rostově na Donu byl zatčen zástupce velitele národního praporu „Ajdar“.

15; Pomoc lidem: Přispějme k obnově Donbasu. Naši bratři a sestry ve válkou postižených městech Donbasu jsou v obtížné situaci.

16; „Odmítáme provádět bojové mise“: Ozbrojenci Ukrajinské armády ze Severodoněcka nahráli video zprávu Zelenskému. Armáda si stěžovala Zelenskému a Zalužnému, že nemají potřebnou podporu a řádné velení.

17; Státní dumě Ruské federace byl předložen návrh dočasné správy na teritoriích mimo Rusko, který stanoví možnost z rozhodnutí prezidenta Ruska zřídit na těchto územích dočasnou správu Ruské federace k zajištění základních práv a svobod tamní populace.

18; Oleg Carjov označil důvody zadržení svého bratra pracovníky SBU. Za „pokus o organizování sabotáží a teroristických útoků na východní Ukrajině“ zatkla SBU ve městě Dněpropetrovsk, informuje SBU.

19; Už je znám kupující restaurací McDonald's v Rusku. McDonald's prodá svůj ruský podnik svému držiteli licence Alexandru Govorovi, který bude řídit restaurace pod novou značkou, uvedla společnost.

20; Hon na exkancléře. O záměru vládnoucích stran Německa zbavit Schrödera jeho privilegií.

21; Itálie vystoupila proti vojenské pomoci Ukrajině.

22; Levantský obchod. O rozporech mezi Tureckem a NATO v důsledku vstupu nových zemí do aliance.

23; Spojené státy chtěly zaútočit na Rusko v OSN, ale samy se dostaly pod palbu kritiky. Spojené státy iniciovaly mezinárodní konferenci o potravinových problémech v OSN s lstivým cílem obvinit Rusko z nadcházejícího hladomoru v zemích třetího světa a přesunout veškerou vinu na jeho bedra.

24; Mosty s Gazpromem nejsou spáleny, Bulharsko má šanci získat ruský plyn. Moskva si je vědoma rozdílu mezi bulharským lidem a bulharskou loutkovou vládou, říká Nikolaj Malinov, vůdce strany Rusofilové za obrodu Bulharska a rusofilů Veřejné hnutí rusofilů.

25; NATO se potácí a je pokryto vážnými trhlinami. Chorvatský prezident Zoran Milanovič se postavil proti vstupu Finska a Švédska do NATO.

26; Chodakovskij oznámil zajetí 1.800 ukrajinských vojáků z Azovstalu.

27; Lukašenko: Bělorusko nakoupilo potřebné množství Iskanderů od Ruska. Prezident Běloruska Alexandr Lukašenko na schůzce s guvernérem regionu Nižnij Novgorod v Rusku Glebem Nikitinem řekl, že Minsk koupil „správné množství“ komplexů Iskander a S-400 z Ruska.

Zdroj: rusnext.ru

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře