Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Otevřený dopis řediteli stanice ČRo2 (odeslaný panu Dittrichovi 29.1.2015)

Dobrý den, pane řediteli Dittrichu,

 

to, co jste dnes odvysílali v pořadu Jak to vidí s prof. Halíkem je naprosto skandální. Schvalování teroristických útoků v Paříži, obrácení rolí tak, že ve jménu Aláha lze a je legální zabíjet a vraždit, protože před tím byly uveřejněny kresby, které se údajně dotýkají víry radikálních islamistů. Dali jste půlhodinu člověku, který ve svých názorech ani jedinkrát neprojevil lítost nad skutečnými obětmi teroristů. Podle Halíka provokatérů, kteří s tím museli počítat.

  • otevreny-dopis-rediteli-stanice-cro2-odeslany-panu-dittrichovi-29-1-2015

Schvalování terorismu umně maskovanému Halíkovskou demagogií je velice nebezpečný precedent. Vy jste si přece dělali rešerše před vysíláním a znali jste názory pana Halíka. Je tak nepřípustné, aby stanice veřejnoprávního rozhlasu odvysílala do éteru názory, ve kterých host tvrdí, že vrah je obět a oběť je vrah!!! To je skutečně na předání RRTV. Zastánce islámu maskovaný pod pláštíkem křesťanského duchovního slovně přímo podporující vraždění a teror je lidem této země extrémně nebezpečný nejen svou otevřenou podporou islámu s právem šarija, ale i snahou o expanzi islamistů a jejich rodin do České republiky. Také Francie a jiné evropské země potýkající se nyní s nebezpečím radikálního islamismu začínaly tak, že kdysi přijali prvních patnáct rodin. Jenže tehdy nebylo po radikálním islamismu ani stopy. S tím, co se děje dnes ve světě a v Evropě pan Halík s jeho otevřenou podporou všeho islamistického tak obrazně řečeno řeže našim občanům hlavy už teď, s vaší pomocí..

Žádám vás proto o nápravu, o distancování se od slov pana Halíka, která zazněla v dnešním pořadu. V opačném případě předám věc Radě pro rozhlasové a televizní vysílání. Schvalování islámského terorismu je totéž jako schvalování holocaustu
S pozdravem
Karel Chlumec

--------------------------------------------------------------------------------

Odpověď ředitele ČRo2 Miloslava Dittricha:

 

Vážený pane Chlumec,

především Vám chci sdělit, že jsem potěšen Vaším zájmem o naší stanici a i tím, jak pozorně náš program posloucháte. A teď k promluvě pana Tomáše Halíka. Víte, asi se shodneme, že Islámský stát a terorizmus jsou teď hodně citlivá témata. Náš pořad „Jak to vidí“ je pořadem názorovým. Své názory tam prezentují jednotlivé osobnosti a jsem přesvědčen, že jejich výběr je vyvážený. K dnešnímu vysílání musím konstatovat, že žádné schvalování terorizmu a fanatizmu nezaznělo. Nemusíme s názory Tomáše Halíka souhlasit, ale je to jeho názor. Dnes se vymezil pouze proti heslu „Já jsem Charlie“ a vysvětlil – poukázal na dva možné výklady sloganu. Tomáš Halík jasně řekl, že je mu líto zmařených životů! Zavražděné ale nepovažuje za hrdiny. Je proti posilování předsudků (rasa, víra atd.) a urážení náboženství a pohrdání pravidly, je pro respekt. Volal po věcné diskuzi. Ostatně názory T. Halíka co se týče sloganu „Já jsem Charlie“ nejsou ojedinělé. Ale dobře, názory jsou od toho, aby se různily. Nemusíme s nimi souhlasit, ale přece je nechceme cenzurovat……

Přeji hezký večer

Miroslav Dittrich

šéfredaktor

Český rozhlas Dvojka

--------------------------------------------------------------------------- 

Dobrý den, pane šéfredaktore,

děkuji za vaši odpověď. Víte, problém je v tom, že pan Halík jako vzdělaný člověk a velmi schopný rétor, všechno zabalí do mlhy vzletných slov. Je třeba rozklíčovat jeho poselství a umět číst mezi řádky. Tak předně, úvod s tou lítostí odbyl jedinou odosobněnou větou, kterou navíc vložil do úst někomu jinému, řekl, "předpokládám, že většina lidí to tak chápala, ano útoky na novináře, to je něco, co je něco naprosto neslučitelného s naší civilizací, proti tužce nelze zápasit kalašnikovem...ten terorizmus je třeba odsoudit, tohleto myslím podepíší všichn slušní ...." On sám se vlastně k ničemu nepřihlásil.

Ale další čtvrt hodinu pan Halík podrobně rozebíral, jací jsou ti zavraždění novináři hambáři, kteří nenesli žádné poselství, žádnou pravdu "Ti novináři projevovali naprosto cynický humor a sloužili naprosté lži, to je posilování určitých předsudků...jestliže někdo vstupuje do lví klece, aby exhiboval, tak to u mě není žádný hrdina," řekl pan Halík ve vašem pořadu. "To je skutečné hanobení," dodal pan profesor, čímž de facto ospravedlňoval teroristický útok v Paříži.

Je třeba chápat věci v kontextu a vycítit celkové poselství, které host vysílá a váš host vyslal jediné poselství, sice ne přimo verbálně ale celkovým vyzněním svých slov. Jde o poselství extrémisty a extrémního názoru, v němž naprosto bagatelizoval fatální následky masakru v redakci Charlie Hebdo, o rodinách zavražděných, obavách Evropanů, varujících zprávách bezpečnostních složek se nezmínil vůbec a hájil neobhajitelné, naboženství, které ve své radikální podobně si nezadá s fašismem a komunismem. Pan profesor Halík je nebezpečný kryptoislamista-radikál, což inteligentní člověk z jeho projevů pozná, byť se je pan theolog snaží velice dobře maskovat. Stačí si uvědomit jeho formulace vyváženost projevu vzhledem k následkům a příčinám.

Já se podivuji, že jste si pana Halíka, který je svou podporou radikálního islamismu znám, vybrali jako hosta. Nejde totiž o žádnou cenzuru, ale o to, že tímto šíříte velmi nebezpečné myšlenky, které rozeštvávají a zneklidňují vaše posluchače, veřejnost. Slovo, jak víte, je mocná zbraň, slovem začínal i Hitler nebo Gottwald, a dávat prostor novodobým Hitlerům a Gottwaldům, ať už si říkají jakkoliv, třeba Halíci, je z hlediska veřejnoprávního rozhlasu velmi napováženou. Zaposlouchjejte se ještě jednou do projevu pana Halíka, poslouchejte pozorně, pane šéfredaktore, poslouchejte, co se skrývá za slovy, co je v druhém plánu, co zůstalo nevyřčeno....Pan Halík připomíná chytrého a úlisného vyslance pekel z pohádek, ale jeho poselství je nanejvýš reálné a velmi znepokojivé.

Karel Chlumec

--------------------------------------------------------- 

Od Halíka: Pane lektore tvůrčího psaní a žurnalistiky,

jste-li autorem vskutku "tvůrčího" psaní řediteli ČR2, měl byste se omluvit mně i rozhlasu za pomluvu, v níž jste naprosto obrátil smysl mého sdělení; řekl jsem pravý opak toho, co stojí ve vašem denunciačním přípisu. Nevím, zda Vás k tomu vedla zaslepenost a fanatičnost, čišící z vašeho dopisu, nebo neschopnost pochopit smysl sdělení v rádiu, nebo zda jste si mne a pořad spletl s něčím jiným. V každém případě se podivuji instituci, která člověka vašeho typu zaměstnává jako "lektora žurnalistiky"(sic!) a podobně to vnímají i pracovníci rozhlasu. Z úrovně Vaše dopisu si nedovedu představit, co své žáky učíte. V každém případě jste své instituci způsobil pěknou ostudu. 
Jestliže ve veřejně přístupném médiu uvádíte formou "otevřeného dopisu" naprosto lživá a nactiutrhačná tvrzení, že v mém příspěvku šlo o "Schvalování teroristických útoků v Paříži" a tvrzení, "že ve jménu Aláha lze a je legální zabíjet a vraždit", "Schvalování terorismu", "pan Halík s jeho otevřenou podporou všeho islamistického tak obrazně řečeno řeže našim občanům hlavy už teď", "Schvalování islámského terorismu", pak je takový počin nejen projevem vaší nekompetence v oblasti, kterou máte vyučovat, ale přinejmenším na hranici trestného činu. 
Očekávám Vaši omluvu za šíření nactiutrhačných informací. 
Tomáš Halík

------------------------------------------------ 

Moje odpověď Halíkovi:Vážený pane doktore, profesore, prezidente…..kandidáte tajné spolupráce

Psi se brání útokem, zpívá v jedné české populární písni Peter Nagy. Snad jen tolik v úvodu k vašemu vyjádření k mým kurzům tvůrčího psaní, do kterého vám nic není a které s vaší nejen rozhlasovou propagací islámu a opomíjení nebezpečí, které z něho reálně vyplývá, opravdu nemají nic společného. Kdybych byl jako vy, pane Halíku a použil stejné útočné argumenty, musel bych na vaši adresu poznamenat následující… jak může člověk, křesťan, theolog, duchovní, obhajovat náboženství založené na právu šarija a džihádu, to potom nezbývá než litovat věřící, k nimž se obracíte.

Jak je z vaší korespondce vidět, vy opravdu máte problém se svobodným vyjadřováním druhých lidí. Rád bych vás upozornil na to, že svoboda projevu, kterou jste mimo jiné svými slovy druhoplánově popíral i ve vašem vystoupení v pořadu Čro2 Jak to vidí, je zakotvena v Listině práv a svobod a je součástí našeho ústavního pořádku. Není tedy proč se omlouvat.

Protože jste mediálně docela čiperný, jistě jste si přečetl názory na vaše různá proislámská vystoupení v nejedné diskusi a budete tedy vědět, že můj názor na vaší osobu není ojedinělý. Navíc vás ujišťuji, že reakce na můj otevřený dopis panu Ditrichovi jsou, budete se divit, pane profesore, veskrze kladné. Veřejné vyjádření toho, jak jsem vaši promluvu k teroristickému činu na redakci Charie Hebdo a bagatelizaci hrozící islamizace vnímal, může považovat za pomluvu pouze člověk s omezeným právním vědomím. Nikdo, ani vy pane Halíku, mi nemůže zabránit a nařizovat, jak si mám vaše slova interpretovat co si mám myslet, cítit a říkat. Ještě tu zatím pane doktore islamisté nepřevažují.

Teď konkrétně. Vy jste pane profesore velmi vzdělaný člověk, schopný nejen rétor, ale také obratný manipulátor slov. Demagogie, jak jsem vás mnohkrát poslouchal, je vám vlastní. V obsahu mluveného projevu je totiž třeba sledovat nejen to, co člověk říká, ale také to, co neříká, co zůstalo nevyřčeno, co je jaksi v druhém plánu, a toho jste velmi vy dobře vědom.

V mlze četných vzletných slov jste, pane doktore, pro běžného posluchače velmi dobře zamaskoval to, co sice nezaznělo přímo, ale pro některé to bylo zcela evidentní. K tomu, proč jsem musel reagovat, tak jak jsem reagoval. Je třeba třeba uvědomit si celkový kontext vašich slov, rozklíčovat vaše poselství a umět číst mezi řádky. Tak předně, úvod s tou lítostí jste odbyl jedinou odosobněnou větou, kterou jste navíc vložil do úst někomu jinému, řekl jste, "předpokládám, že většina lidí to tak chápala, ano útoky na novináře, to je něco, co je něco naprosto neslučitelného s naší civilizací, proti tužce nelze zápasit kalašnikovem...ten terorizmus je třeba odsoudit, tohleto myslím podepíší všichn slušní ...,“ tím jste vraždu dvanácti novinářů odbyl a sám jste se vlastně k ničemu nepřihlásil. Oproti tomu jste velmi dlouze hovořil a do nejmenších detailů rozebíral, jací jsou ti zavraždění novináři hanbáři, kteří nenesli žádné poselství, žádnou pravdu "Ti novináři projevovali naprosto cynický humor a sloužili naprosté lži, to je posilování určitých předsudků...jestliže někdo vstupuje do lví klece, aby exhiboval, tak to u mě není žádný hrdina," řekl jste v pořadu. "To je skutečné hanobení," triumfoval jste ještě, čímž de facto ospravedlňoval teroristický útok v Paříži. Já jsem si to vyložil tak, že podle vás ten, kdo hanobí přesvědčení druhého si nic jiného nezaslouží…ono to vlastně ani jinak vyložit nelze. Tomu, co jste předvedl, ať chcete nebo ne, pane profesore, se říká demagogie. Vykašlat se na oběti a z vrahů a teroristů udělat chudáky. To jste řekl, sice nikoliv přímo, ale v pozadí to je. A teď si navíc ještě dovolujete napadat svobodný názor druhého člověka, jeho profesi. Ano, agrese je pro islamisty a jejich příznivce charakteristická.

„Je třeba chápat věci v kontextu a vycítit celkové poselství, které host vysílá a váš host vyslal jediné poselství sice ne přimo verbálně ale celkovým vyzněním svých slov. Jde o poselství extrémního názoru, v němž naprosto bagatelizoval fatální následky masakru v redakci Charlie Hebdo, o rodinách zavražděných, obavách Evropanů, varujících zprávách bezpečnostních složek se nezmínil vůbec a hájil neobhajitelné, naboženství, které ve své radikální podobně si nezadá s fašismem a komunismem. Pan profesor Halík je nebezpečný kryptoislamista, což inteligentní člověk z jeho projevů pozná, byť se je pan theolog snaží velice dobře maskovat. Stačí si uvědomit jeho formulace vyváženost projevu vzhledem k následkům a příčinám,“ toť citace z mé odpovědi šéfredaktorovi Čro2 panu Dittrichovi.

Vy, pane Halíku šíříte velmi nebezpečné myšlenky, které rozeštvávají a zneklidňují nejen posluchače ČRo, ale celou veřejnost. Slovo, jak víte, je mocná zbraň, slovem začínal i Hitler nebo Gottwald, a dávat prostor novodobým Hitlerům a Gottwaldům, ať už si dnes říkají jakkoliv, je z hlediska veřejnoprávního rozhlasu velmi napováženou. Z vašeho včerejšího vystoupení bylo evidentní, co se skrývalo za slovy, co bylo v druhém plánu, co zůstalo nevyřčeno....formální popření a pak sáhodlouhé obviňování obětí. Pan Halíku připomínáte mi a to nejen způsobem mluvy a vizáží vychytralého a úlisného vyslance pekel z pohádek, ale vaše poselství je nanejvýš reálné a velmi znepokojivé.

A to jsem se slovem nezmínil o vaší minulosti před rokem 89. Být na vašem místě, tak si podobné mediální excesy odpustím. To, že rozdělujete veřejnost je možná vaším úmyslem, netuším. Nevím proč to děláte, ale je to věc velmi nebezpečná a část veřejnosti se vašimi proislámskými projevy v souvislosti s událostmi, které se v posledních letech dějí po celé Evropě cítí nejen pobouřena, ale i zneklidněna.

Karel Chlumec

 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Komentáře  

#1 Matlas.J@email.cz 2015-01-31 16:58
Souhlasím s panem Karlem Chlumcem. Napsal to i za mne.
Citovat

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře