Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Ruský vojenský analytik: Rusko předpokládá válku se Západem okolo roku 2030

Podle analytika Pavla Felgenhauera jsou názorové rozdíly mezi Západem a Ruskem nepřekonatelné. Rusko předpokládá, že válka bude.
„Byl by to konflikt ohledně zdrojů, které budou nedostatkovým zbožím. Veřejně to řekli zástupci ruského generálního štábu v únoru 2013,“ řekl Felgenhauer.

  • rusky-vojensky-analytik-rusko-predpoklada-valku-se-zapadem-okolo-roku-2030

 

V rozhovoru pro Defense Matters také vysvětluje chování Moskvy ohledně Krymu a proč je Studená válka dobrá věc.

Jak bude Rusko reagovat na posilující přítomnost NATO na východním křídle aliance?

Také máme cvičení, připravujeme se na různé možnosti. Součástí této iniciativy jsou manévry ve velkém měřítku, které by měly vyzkoušet, jak jsme schopni mobilizovat ozbrojené síly. Je to vlastně příprava na případnou velkou válku.

Myslíte si, že je válka reálným scénářem?

Je to předčasné tvrzení. Ale jak to vidí ruské vojenské kruhy, velká válka může přijít kolem roku 2030. A my se na to připravujeme dlouhou dobu. To zahrnuje rozsáhlý program modernizace zbraňových systémů a ozbrojených sil, jakož i zvyšování vojenských výdajů. Rusko však není v současné době připraveno pustit se do konfliktu ve velkém měřítku. Samozřejmě, že náhodné eskalace nelze vyloučit. Měli bychom vynaložit veškeré úsilí, aby se tomu zabránilo to. Ale to, co se nyní děje, není zase tak špatné.

Takže nevidíte napětí mezi Západem a Ruskem jako tak velký problém?

Obě strany jsou si toho vědomy, a došlo k institucionalizaci současného stavu. Je to dobré znamení, dává to určitou míru stability. Neměli bychom se bát studené války. Studená válka je dobrá. Protože co je alternativa? Skutečná válka. Musíme si toto uvědomit. Ale také to, že v současné době jsou názorové mezi Západem a Ruskem nepřekonatelné. Bez ohledu na to, zda bude nějaký dialog. Ale Rusko je připraveno na svůj vlastní kompromis.

Co to znamená?

Bylo by to něco jako Jalta II. Ale i v případě, že by ji lídři podepsali, nepředpokládám, že by to mohlo být přijatelné pro parlamenty zúčastněných zemí.

Když se odkazovat na Jaltu II, naznačoval jste rozdělení Evropy. Co je v tomto případě ruským zájmem?

To může být dojednáno. S výjimkou Ukrajiny. Ta je naše. Ruští představitelé mluví o ruských a ukrajinských lidi jako o těch, který jsou nyní uměle rozděleni. Ale Moskva může být pragmatická. Jde o to, že Rusko má zájem na obranném perimetru. Již jsem zmínil, že očekává velký konflikt, který se může objevit někdy mezi roky 2015 a 2030. Bylo by to válka o zdroje, které budou nedostatkovým zbožím. To bylo řečeno veřejně zástupci ruského generálního štábu v únoru 2013, ještě před událostmi na Krymu. Ukrajina je pro ruský obranný perimetr důležitá a euroatlantická integrace Kyjeva je pro Moskvu nepřijatelná. Rusko je přesvědčeno, že teď se o tom pouze mluví, ale že v roce 2030 budou tanky NATO, rakety a letadla v Charkově. Takže Ukrajina je naše. Rusku je jedno, co si Ukrajinci myslí, ale Moskva může diskutovat o jiných otázkách. Například, že Vilnius je váš, ale Kišiněv je náš. Kavkaz taky. V zásadě platí, Rusko se zaměřuje na bývalé hranice SSSR a má také zájem o zvláštní status pro bývalé země Varšavské smlouvy.

Co by ten zvláštní status mohl vypadat?

Podle Moskvy by rozmístění vojsk v tomto regionu mělo vyžadovat souhlas Ruska. Ta představa je, že by Rusko mohlo vetovat jakékoliv změny týkající se vojenské oblasti. Nevím, jak bude budoucnost vypadat, ale v tuto chvíli je neproduktivní o ní diskutovat. Pokud se však Donald Trump stane americkým prezidentem, v případě že Francii povede Marine Le Pen nebo Nicolase Sarkozyho by se svět mohl změnit. Možná, že tam bude představitelé, kteří takovou dohodu s Ruskem budou chtít. V tuto chvíli jsou však ideologické rozdíly mezi prezidentem Vladimirem Putinem, německou kancléřkou Angelou Merkelovou a francouzským prezidentem F. Hollandem větší, než byly rozdíly mezi Stalinem a Churchillem v Jaltě roku 1945. Stalin i Churchill byli imperialisté. Oba rozpoznali sféry vlivu. V současné době je nemožné podobnou dohodu mezi Západem a Ruskem podepsat a ratifikovat. Ale to neznamená, že musíme válčit. Je mnohem lepší mít institucionalizované vztahy podobné Studené válce.

Může to fungovat?

V roce 2014 Západ panikařil nad událostmi okolo Krymu. Oni nevěděli, co se děje. V současné době je odezva Západu lépe promyšlená. Rusko nechce napadnout Polsko, Rumunsko nebo Baltské moře. Nicméně, máme tu problémová místa, jako je Kaliningrad. Nad Baltem se mohou ruské a americké letouny srazit a pak tu máme krizi. Dalším problémem je východ Ukrajiny. Přímá konfrontace mezi Ruskem a Západem se nebude konat na Donbasu. Ale eskalace konfliktu je možná. Je léto a to je sezóna války. Rusko však stále doufá, že nebude muset jít do velkého konfliktu a že na Ukrajině to vybuchne zevnitř - politicky, sociálně i ekonomicky.

Samozřejmě, Moskva je ochotna na to tlačit. Vize Evropy prezidenta Putina je jedním z koncertů supervelmocí. V tomto ohledu, žije v 19. století. Putin je mužem minulosti - nepoužívá počítač, nemá je rád a nedůvěřuje jim. Snaží se aplikovat koncert velmocí v Sýrii, přesvědčit Washington, že to funguje. To znamená, že USA a Rusko rozhodnou a ostatní vyhoví. Můžete si dokonce udržet svou demokracii, to není problém. Jako Finsko během studené války. Na Západě můžete často slyšet, že Rusko je nepředvídatelné. To není tento případ. Což má svou logiku. Nezáleží na tom, že Západ říká, že koncert velmocí a sfér vlivu nefunguje, je to koncept, který Rusko následuje.

zdroj:http://www.securitymagazin.cz/zpravy/rusky-vojensky-analytik-rusko-predpoklada-valku-se-zapadem-okolo-roku-2030-1404052656.html

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Komentáře  

#1 Bus Bělojar 2016-11-08 13:41
Pardon,ale Felgenhauer je nějaký ruský analytik?Pokud ano,je to nějaká nula,která není úspěšná.Nikdo z Evropy proti rusům nepůjde ani kdyby lidi neměli co žrát,západ jsou připosraní šašci a každá vojenská akce proti rusům,je už dávno dopředu prohraná.Doporu čuji lidem poslouchat více V.V.Pjakina-to je analytik panečku,toho nezaskočí žádná otázka a vše naprosto přesně vysvětlí nebo sledovat všeobecnou koncepci řízení,pro československé čtenáře na leva-net.webnod e.cz.
Citovat

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře