Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Novičok se u nás skutečně vyrábí, přiznal ředitel Vojenského výzkumného ústavu v Brně

PAVEL KOPECKÝ přináší komentář a nová zjištění ke kauze jedů vyráběných v ČR, které naši politici držící „evropskou válečnickou kabinu“ samozřejmě nechtějí slyšet.

Nebezpečná fraška na téma poslední velké protiruské provokace s jedem "novičok" nejenže pokračuje, ale každým dnem nabírá na síle. Rusko je postaveno na pranýř jako jasný viník, i když – jako obvykle - dosud nikdo nepřinesl jediný důkaz, že by stálo za útokem na bývalého agenta Skripala a jeho dceru v anglickém Salisbury. Naopak se ukazuje, že "česká stopa" není ani zdaleka tak nesmyslná, jak ječí Kavárna v pevné jednotě se svým nově nalezeným "stamgastem" Andrejem Babišem. Pouze prezident Zeman, komunisté a SPD Tomia Okamury si zatím udržují chladnou hlavu - což je pro Kalouska, Farského, Fialu a spol. vlastizrádné.

  • novicok-se-u-nas-skutecne-vyrabi-priznal-reditel-vojenskeho-vyzkumneho-ustavu-v-brne

Evropská unie "díky" této absurditě takřka znovu nalezla v Bruselu na protiruském víkendovém summitu svoji nikdy neexistující jednotu, přestože se k řetězovému vyhošťování ruských diplomatů propůjčilo jen šestnáct z 28 členských zemí. My jsme podrželi „bruselskou kabinu“, jak to příznačně nazval Andrej Babiš, jen třemi vyhazovy. Což je, jak sdělil už v neděli místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička, „málo ambiciózní“. Švejkovými slovy "válka muší bejt, vy kluci pitomí". Ponechme ale prozatím stranou další souvislosti a fakta, k nimž se Protiproud vrátí v příštích dnech a věnujme se "české stopě" v tomto nebezpečném absurdním divadelním kusu z "ideové pozůstalosti" Václava Havla.

Kdo tu lže?

Aby se u nás nějak zdůvodnilo, proč jsme se v osobě premiéra Babiše nechali bez jakýchkoliv důkazů vtáhnout do této frašky, zaznívají trapné "argumenty" o „pravděpodobnosti“ a „jasném směřování“ vyšetřování. Nicméně hlavním argumentem našich rusobijců se stalo údajné „pobuřující“ označení naší země jako jedné ze čtyř, odkud látka nazvaná Brity novičok pochází. Odhlédneme-li od faktu, že to bylo především Rusko, kdo byl Západem opět bez důkazů obviněn, je tato formulace typický „fake“. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová pouze prohlásila, že Česká republika, Británie, Švédsko a USA od konce devadesátých let provádějí „intenzivní výzkum podobných látek“. Tedy že jsme mezi těmi, kdo jsou schopni je vyrobit.

Babišův exministr obrany Martin Stropnický si okamžitě předvolal ruského velvyslance v Praze a všechna tato tvrzení označil za lživá. Pokládá je dle svých slov za snahu odvést pozornost a manipulovat informacemi. Čili zloděj volá chyťte zloděje. „Mohu garantovat, že se na území ČR nenacházejí žádné podobné látky, jako byl novičok, ať už starší nebo nové generace,“ prohlásil mizerný herec Stropnický.

Toto tvrzení se ovšem nejspíš nezakládá na pravdě, neboť podle některých českých vojenských expertů na otravné látky se podobné chemikálie v minulosti na našem území nacházely - a co víc, dosud stále nacházejí.

Doznání z Brna

Podle ředitele Vojenského výzkumného ústavu v Brně Bohuslava Šafáře se tyto látky u nás dosud vyrábějí - ovšem "výhradně pro laboratorní účely". Podle zprávy, kterou přinesla ČTK a kterou zapracoval do svého zpravodajství již 19. března deník Právo, Šafář tuto informaci potvrdil. „Malé množství jich vyrábí i Vojenský výzkumný ústav v Brně“. Ústav k tomu má podle ředitele souhlas Organizace pro zákaz chemických zbraní. Řádově jde prý o gramy, takže vlastně nejde o výrobu. Spíše o laboratorní přípravu „malého množství“, kvůli testování jejich vlastností. Ano, laboratorní podmínky. Neviděli jsme právě jeden z těch "testů" náhodou v Británii?

Možná ano, možná ne. Je totiž otázka, zda onen slavný "novičok" vůbec existuje, nebo zda si toto označení nevymysleli Britové ve spolupráci s několika dalšími "dvojitými agenty". Právě o tom hovoří ředitel Šafář, když říká, že vidí problém již v tom, co se za novičok označuje. „Nikde oficiálně nebylo řečeno, co je to za látku. Není to v žádné odborné literatuře, že zrovna tato látka je novičok“. Možná je také agent Kremlu, protože téměř doslova opakuje to, co od začátku říkají Rusové.

Z toho vyplývá ovšem něco docela podstatného: V Brně ve vojenském výzkumném ústavu se dosud vyrábějí podobné nebo možná zcela identické látky, neboť nikdo neví, čím přesně byl Skripal napaden. Britové totiž tvrdošíjně odmítají vzorky látky vydat, aby je mohli prozkoumat nezávislí odborníci (a už vůbec ne ti ruští). Za dvacet čtyři hodin sice "identifikovali" onen tajemný "novičok", ale mezinárodnímu týmu expertů bude prý jeho identifikace trvat nejméně několik týdnů. 

V každém případě však zjištění, že se u nás k „laboratorním účelům“ pracuje "jen s malým množstvím" těchto nebezpečných látek, je v tomto případě směšné, neboť několik gramů by bohatě stačilo ke stovkám útoků podobných tomu ze Salisbury.

Ve světle všech těchto faktů je přirozené a naprosto pochopitelné, že prezident Miloš Zeman uložil šéfovi Bezpečnostní informační služby (BIS) Michalu Koudelkovi, aby služba pátrala po tom, zda byl na území ČR vyvíjen nebo skladován jed novičok nebo podobné látky. Vycházíme-li ze slov ředitele onoho výzkumného ústavu, pak je jasné, nejenže byl, ale že dokonce stále je.

Kavárna opět šílí

Odpověď Zemanovi tedy nemůže být vzhledem k faktům z otevřených zdrojů jiná, než kladná. Minimálně musí znít - že se u nás podobné látky vyskytují a jsou používány k laboratorním účelům. Ostatně útok na dvojitého agenta Skripala nese, jak již výše řečeno, všechny znaky „laboratorního pokusu“ o rozdmýchání dalšího dramatického zvýšení mezinárodního napětí. 

Hlavní argument profesionálních rusobijců (k nimž se nyní tak dojemně přidal i Andrej Babiš), kteří se snaží s Evropskou unií za zády vykřesat z této kauzy tolik potřebný materiál k protiruské hysterii, je tedy mylný. Když k tomu připočteme nulové důkazy, které dosavadní vyšetřování přineslo, vidíme, že evropská basa, kterou tak dojemně držíme, je prázdná stejně jako fráze a gesta evropských politiků. Když mluvíme o Babišovi: Měsíce sledujeme, jak křičí, že byl v kauze Čapí hnízdo obviněn bez důkazů. Ale obvinit bez důkazů Rusko mu potíže nečiní. Je to prostě komik. Jen si nevšiml, že fraška, v níž vzal se Stropnickým roli, je spíše pro tragédy. A vtáhl do ní, na rozdíl třeba od Rakouska a dalších, celou naši zemi.

Prezident Zeman se v této věci - vedle již zmíněných politiků KSČM a SPD - naštěstí zachoval racionálně (z "elit" ANO se jej zastala jen ministryně obrany Šlechtová): jako vrchní velitel armády požaduje objektivní informace - zda se podezření o existenci podobných látek na našem území zakládá na pravdě. Kavárnu tím opět dostal do stavu zuřivosti. STAN - který by se stejně jako lidovci a TOP 09 podle pondělního průzkumu CVVM ani nedostal do sněmovny - jde ve své předsmrtné hysterii tak daleko, že by kvůli Zemanově dotazu na BIS chtěl podat na prezidenta žalobu pro vlastizradu.

„Prezident Zeman v tomto případě slouží zájmům ruské moci a ne České republiky. Zcela aktivně se zapojil do dezinformační kampaně Ruska, kterou rozjeli tím, že obvinili Českou republiku s tím, že tady mohl být tento plyn vyráběn,“ řekl v pondělí předseda poslaneckého klubu STAN Jan Farský. K protizemanovské kampani se dle očekávání přidal i Miroslav Kalousek s Petrem Fialou.

Bude zajímavé sledovat, co se bude dít, pokud BIS konstatuje, to co už z otevřených zdrojů víme: že se u nás podobné látky nejen vyráběly, ale dosud – minimálně pro „laboratorní“ účely - vyrábějí.

Obviní pak i BIS z napomáhání Putinovi?

zdroj:https://www.euportal.cz/Articles/18827-novicok-se-u-nas-skutecne-vyrabi-priznal-reditel-vojenskeho-vyzkumneho-ustavu-v-brne.aspx

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Komentáře  

#2 Jánošík 2018-03-29 14:09
Vyrábí se předce jen laboratorní množství, tak maximálně pro 200 - 300 lidí, ne více.
Citovat
#1 petr.vysocan@seznam.cz 2018-03-29 07:47
Tohle snad musí být jasné i politikovi, který prošel inkluzivním školstvím! Omyl! Některým to nedošlo, takže to jsou ještě zoufalejší troubové, než si člověk umí představit. Pak ovšem lituji občany, co jim věří a zejména kantory, co své děti propůjčují k jejich hrátkám. Fuj tajksl! Vojáci musí vyvíjet, je to jejich práce. Jedy i protijedy, co je na tom k nepochopení? Jako už poněkolikáté se realisticky ke kauze postavili komanči a Okamura, ostudný je Hrabiš, jeho voliči zase skočili na lep. Dobře jim tak. U kauzy Čapí hnízdo vřeští, ať předvedou důkazy, u Skřípala mu to nevadí. Tomu říkám názory!
Citovat

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře