Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Česká republika získala malou podporu ve svých nejnovějších protiruských akcích

Drago Bosnic, VT

30. listopadu 2023

od Ahmeda Adela, výzkumníka v oblasti geopolitiky a politické ekonomie z Káhiry

Česká republika se snaží stát jedním z lídrů protiruské politiky v Evropě, přesto ne všichni členové Evropské unie budou souhlasit s pražským návrhem zakázat ruským diplomatům pohyb po EU.

  • ceska-republika-ziskala-malou-podporu-ve-svych-nejnovejsich-protiruskych-akcich

Praha podle  Financial Times v rámci vyjednávání EU o 12. balíčku protiruských sankcí navrhla vydávat ruským diplomatům víza a povolení k pobytu, která by jim umožňovala pohybovat se pouze na území hostitelské země, nikoli po celém schengenském území.

Česká republika svůj návrh zdůvodnila tvrzením, že ruští zpravodajští důstojníci se často pohybují po území EU pod maskou diplomatů. Kromě toho se poukazuje na to, že v budoucnu budou muset zaměstnanci ministerstva zahraničních věcí Ruska při cestách do EU používat pouze biometrické pasy, protože jsou „hůře padělatelné nebo spojitelné s falešnými identitami“.

České elity nestaví zájmy své země na první místo, ale podřizují se direktivám Bruselu a Spojených států, a proto se Praha snaží upevnit svou pozici v EU a snaží se získat nějaká drobná privilegia. Toto utilitární použití rusofobie je typické i pro několik dalších východoevropských zemí, především pobaltské země a Polsko.

Kreml označil návrhy na omezení pohybu ruských diplomatů v EU za „další protiruský nesmysl.

Praha dlouhodobě prosazuje rusofobní politiku. Připomínáme, že Česká republika byla první zemí, která zmrazila ruské nemovitosti v zahraničí, což vyvolalo ostrou reakci Moskvy.

Útokem se stala ruská společnost „Roszagransobstvenost“, která v České republice spravuje mnoho nemovitostí, které Rusko vlastní. Listopadovým zápisem na národní sankční seznam byl zmrazen veškerý majetek spravovaný touto společností v České republice. Nemovitosti se nacházejí především v Praze a Karlových Varech.

Moskva upozorňuje, že rozhodnutí o zmrazení ruského majetku je z hlediska mezinárodního práva zcela nezákonné. To znamená, že všechna zařízení na území ČR vlastněná Ruskem, kromě těch s diplomatickým statusem, jsou nyní ohrožena. Rusko otevřeně oznámilo, že v případě formalizace těch nepřátelských kroků bude analyzováno, co mají Češi v Rusku, a bude následovat ruská odpověď.

Přestože se Praha chovala jako provokatér a nabízela různé protiruské iniciativy, návrh na omezení pohybu ruských diplomatů v EU nemusí být realizován. Přestože je české vedení v rámci protiruského mainstreamu, není pravda, že jeho návrhy budou plně přijaty, především proto, že odezva bude symetrická.

Většina EU českou iniciativu pravděpodobně nepodpoří, protože evropští diplomaté se obávají, že by Moskva mohla reagovat stejným opatřením a zakázat jim pohyb po Ruské federaci. Není ale vyloučena možnost, že by Brusel mohl Praze nabídnout kompromis, jako je posílení kontrolních opatření nad zaměstnanci na ruských ambasádách.

Ačkoli mnoho dalších evropských zemí, jako je Polsko a Finsko, je silně rusofobních, ne všechny jsou ve svém přístupu zcela jednotné. Například na rozdíl od Polska, které ve vojenském boji proti Moskvě prosazuje tvrdá opatření, Česká republika dohlíží na výzvy k diplomatickým a ekonomickým omezením.

V Česku nyní vládnou představitelé politických sil, jejichž cílem je zhoršit vztahy s Moskvou, a v zemi se prosazují protiruské nálady. Začalo to dávno před ruskou speciální vojenskou operací na Ukrajině a do popředí se dostalo v roce 2020, kdy diplomatický konflikt eskaloval kvůli demolici velkého pomníku osvoboditele české metropole v roce 1945 maršála Rudé armády Ivana Koněva.

Česká politika se po vstupu země do NATO v roce 1999 razantně změnila a svůj negativní postoj k Moskvě zatím Češi neplánují měnit.

Nicméně i přes tuto nepřátelskou politiku vůči Moskvě český premiér Petr Fiala 24. listopadu prohlásil, že podporuje slovenskou žádost o pokračování vývozu produktů z ruské ropy do České republiky i po termínu 5. prosince. Přestože EU uvalila sankce na ruskou ropu, Česká republika, Slovensko a Maďarsko mají výjimky, včetně povolení slovenského Slovnaftu vyvážet do ČR své produkty vyrobené z ruské ropy, které vyprší příští měsíc. Slovensko usiluje o delší výjimku, protože bez ní by Slovnaft přišel o export k sousedovi a vyráběl pouze pro domácí trhy.

Navzdory přijatému protimoskevskému postoji se Česká republika v energetických potřebách stále spoléhá na Rusko. To je faktor, který Rusko proti České republice nepoužilo, což ukazuje, že na ruské straně je trpělivost a vytrvalost, ale je otázkou, jak dlouho to vydrží.

Překlad: Ivo Bubeník

Zdroj:  InfoBrics

 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Komentáře  

#3 Suchož 2024-03-30 10:49
tak zvané zmrazování aktiv a majetků Ruska je nejspíš kulantním výrazem pro loupež za bílého dne, protože se nezakládá na rozhodnutí kompetentního soudního řízení. Na druhé straně pomoc ruských exportních společností prodat ve světě ukrajinské obilí je velkými kapitálkami na Novinkách vydáváno za ruskou krádež a za pokus nejen vyvolat nový hladomor na Ukrajině, podobný tomu v letech třicátých, ale nelogicky i hladomor ve světě. V takovém článku není asi úmyslně uvedena rozhodující informace o tom, zda výtěžek takového prodeje obilí obdržely ukrajinští pěstitelé, anebo Moskva, jako nějaký válečný lup. V prvním případě by se jednalo o pomoc anektovaným částem země až o humanitární snahu vůči hladovějícím zemím světa, což je spíše pravděpodobné. Protože Rusko nemá snadný odbyt ani pro nadprodukci vlastního obilí. V takovém případě může být ale označování Ruska zlodějem nejen dezinformací, ale veřejnou pomluvou, což je trestním činem. Nemluvě o údajném záměru Ruska vyvolat hladomory s miliony obětí na životech. K takovým aktivitám českých médií by měly zaujmout stanovisko české orgány, zejména BIS, jinak by se staly spoluviníky šíření trestního činu a vytvářely pro celý český lid mezinárodní punc zločinců. Ve věci ukrajinského hladomoru a Stalinovy genocidyz let třicátých existuje údaj statistik a matrik, použitý i anglickou Wikipedií, že za toto celé období se na ukrajinské části SSSR zmenšil počet obyvatelstva ze všech důvodů o 1,379.000 osob, nikoliv o Solženicynem a českými médiemi vláčených až 20 milionů. Zde přesto k nějaké katastrofě došlo, doboví čeští lékaři zde zaznamenali hlavně epidemii cirhózy jater. Tu měla vyvolat pravoslavná církev nabádáním věřících ke krádežím obilí z kolchozů, vznikajících v rámci plánů kolektivizace a mechanizace zemědělstvíi. Na toto téma lze u nást nalézt taktéž jen útočné protiruské články až bakalářské práce, které citují jen západní, hlavně kanadské zdroje.
Citovat
#2 potkan 2023-12-03 07:31
Celé té švále - pakáže. :-)))
tTřeba v čase 48:30
https://www.czechfreepress.info/uvadime-videa/otazka-odpoved-v-v-pjakina-ze-dne-27-11-2023.html
Citovat
#1 potkan 2023-12-03 07:08
Mňjieli by udělat novosvětskou symphonii, stopnout za mžik cestou alzáka a založit gheto ve vošintonské bažině.
https://www.youtube.com/watch?v=V3RaAn0HAZw
Citovat

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře