Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Izrael dráždí svého „jediného skutečného spojence“

  • benny-s-mobilem
Neshody mezi Obamovou administrativou a izraelskou vládou dosáhly svého dosavadního maxima, když izraelský ministr vnitra efektivně ukončil možnost mírových jednání s Palestinci oznámením masivní výstavby nových židovských osad ve chvíli, kdy americký viceprezident Joe Biden v Izraeli právě obnovení mírových rozhovorů prosazoval.

Obamova vláda izraelský krok odsoudila a napáchané škody se podle všeho nepodařilo odstranit ani premiérovi Benjaminu Netanjahuovi, který se za svého ministra Eli Jišaje formálně omluvil, aniž by ovšem připustil změnu osadnické politiky. Pokud bude izraelská pravicová vláda dál budovat osady, mírový proces se neobnoví, což nyní izraelská vláda potvrdila v praxi. Otázkou tak jen zůstává, zda je to nyní jen další z mnoha menších roztržek mezi USA a Izraelem, nebo zda jsme svědky čehosi významnějšího.

Značnou dávku nervozity už projevila mocná americká proizraelská lobby AIPAC, která veřejně odsoudila Obamovu administrativu s tím, že „vědomě ustupuje od požadavků veřejnosti směřujících vůči Izraeli". Namísto tlaků na Izrael by se prý Obama měl raději věnovat „urgentním věcem" spojeným s tahem na Írán.

V Izraeli mezitím Jišajova veřejná facka Bidenovi vyvolala značné reakce, mezi nimiž ční například kritika ministra obrany Ehuda Baraka, podle něhož bylo oznámení o osadách „špatně načasované a zbytečné". Netanjahu všechny vyzval ke klidu a dodal, že Izrael „ví, jak s takovými situacemi jednat". Opoziční strana Kadima v čele s bývalou ministryní zahraničí Tzipi Livniovou požaduje změny v Netanjahuově pravicové vládě a dokonce nabídla, že do vlády sama vstoupí, pokud z ní vybude vyhozena Jišajova ultraortodoxní strana Šas. Jišaj ale na své snaze budovat stovky dalších bytových jednotek pro židovské osadníky v arabském východním Jeruzalémě nevidí nic špatného a vyzval Netanjahua, aby se nikomu za nic neomlouval.

Nálady ve Washingtonu mezitím popsal list New York Times, jehož komentátor Thomas Friedman konstatoval, že Izrael s konečnou platností ztratil kontakt s realitou. „Myslíte si, že můžete urážet svého jediného skutečného spojence bez následků?" zeptal se na adresu Izraele.

 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře