Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Z dnešních AVIA.PRO (8.5.2024):

Na Ukrajině udeřila hypersonická raketa "dýka"

V noci na dnešek bylo, podle ukrajinských zdrojů, území Ukrajiny zasaženo rozsáhlým raketovým útokem. Cílem útoků byly objekty energetické infrastruktury, umístěné ve střední a západní části země.

Podle předběžných údajů byly při útoku použity okřídlené a balistické rakety i hypersonické raketové komplexy Kinžal. To zdůrazňuje vážnost a rozsah operace, vzhledem k tomu, že" dýka " patří k nejmodernějším a nejsilnějším zbraním v arzenálu Ruské federace.

  • z-dnesnich-avia-pro-8-5-2024
 
Na mapě ukrajinských zdrojů jsou vidět předpokládané trasy přeletu raket. Zdá se, že i přes dlouhé trajektorie se VSU nepodařilo dosáhnout úspěšného zamezení útoku.

Informace o rozsahu škod a možných obětech zatím nejsou k dispozici. Vzhledem k povaze cílů se však dá předpokládat, že údery mohly vést k závažnému narušení energetického systému země.
 
 
-----------------------------------------------------
 
Ukrajina dostala 110 tanků Leopard 1A5

Podle informací německého vydání WirtschaftsWoche již Ukrajina získala většinu slíbených tanků Leopard 1A5. Ze 110 tanků, které měly být od března 2023 předány Kyjevu, je už 90 na ukrajinském území. Tyto stroje byly dříve v provozu u armád Německa a Dánska.

Nicméně 30 tanků z této šarže zůstává v Německu, kde se používají pro výcvikové účely. Zbývajících 20 tanků má být dodáno Ukrajině do konce června letošního roku.

Kromě toho je v druhé polovině roku plánována dodávka dalších 25 tanků Leopard 1A5, které jsou v současné době připraveny k odeslání. Celkem tak Ukrajina získá 135 tanků tohoto modelu.

Je třeba poznamenat, že několik tanků Leopard 1A5 již bylo zničeno na frontě, ale zdá se, že VSU nespěchá s použitím těchto bojových vozidel.

 
-----------------------------------------------------------------
 
USA odkládají dodávky leteckých bomb Izraeli, bojí se bombardování Rafáhu

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena záměrně zdržuje proces dodávek dvou typů vysoce přesných granátů, vyrobených společností Boeing. Podle listu Politico, který se odvolává na americké zdroje a experty, je takové rozhodnutí součástí americké politické strategie a ukazuje negativní postoj Washingtonu k současné vojenské operaci Cachal v Rafáhu.

Mezi zbraně, jejichž dodávky jsou ovlivněny, patří satelitní naváděcí bomby a sady JDAM, které umožňují přeměnu standardních leteckých zbraní na řízené letecké bomby. Toto rozhodnutí Washingtonu následovalo na pozadí probíhající operace izraelských vojsk v Rafáhu, posledním velkém městě Gazy, které Izrael nekontroluje.

Podle agentury Reuters se zdržení týká zbraní, které by mohly být použity v oblasti Rafáhu, kde žije velké množství civilního obyvatelstva. Konkrétně jde o střely o hmotnosti 2000 kilogramů, což vyvolává obavy z možných masových obětí mezi civilisty.

Jak poznamenaly zdroje, Biden čelí tlaku uvnitř své strany. Někteří demokraté volají po stanovení konkrétních podmínek pro Izrael před dodáním zbraní.

 
---------------------------------------------------------------
 
Ruská armáda zničila britský experimentální systém protivzdušné obrany

Ruské jednotky zničily experimentální systém protivzdušné obrany, vyvinutý britskými inženýry speciálně pro ukrajinské ozbrojené síly. Událost se odehrála na území Doněcké lidové republiky, kde byl komplex zasažen barážovou municí.

Systém protivzdušné obrany byl namontován na podvozku obrněného víceúčelového stroje Supacat HMT 600, přizpůsobeného vojenským potřebám. Podle zveřejněných zpráv bylo na tomto podvozku umístěno odpalovací zařízení se dvěma raketami ASRAAM, které byly upraveny pro použití v pozemních podmínkách.

Takticko-technické vlastnosti tohoto komplexu tak zůstaly zachovány, protože upravené letecké rakety ASRAAM mohly zasáhnout pouze cíle s nízkou výškou, jako jsou UAV a vrtulníky, takže jeho použití bylo poměrně omezené, ale je také známo, že takové systémy byly použity k zachycení okřídlených raket.

 
-----------------------------------------------------------------
 
Izrael oznámil záměr zcela zlikvidovat Hamas v Rafáhu

Izraelský ministr obrany Joav Galant potvrdil záměr pokračovat ve vojenské operaci v Gaze, a to navzdory příměří, vyhlášenému hnutím Hamas. Podle zdrojů Avia.pro, během návštěvy jednotek Cachal, nacházejících se na hranici s Gazou, oznámil pokračování operací v Rafáhu, posledním městě enklávy, kde dosud působí Hamas.

"Operace v Rafáhu bude pokračovat až do úplného zničení Hamasu v oblasti nebo navrácení všech rukojmích," zdůraznil ministr.

Galant také poznamenal, že izraelští vojáci nedávno převzali kontrolu nad klíčovým kontrolním bodem na hranici Gazy s Egyptem.

Ministr obrany rovněž vyjádřil ochotu posílit vojenské akce ve všech částech Gazy, pokud se nenajde kompromis v otázce rukojmích.

 
 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře