Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Z AVIA.PRO (14.5.2024):

Uskupení Sever se podařilo sjednotit dvě předmostí v Charkovské oblasti - ruské útočné výsadky jsou již ve Volčansku.
 
Objevují se zprávy, že jednotky skupiny vojsk Sever dokázaly sjednotit dvě předmostí v Charkovské oblasti. Ukrajinský generální štáb tuto informaci potvrdil s tím, že „změna pozic“ v oblasti obce Lukjansk byla provedena v souvislosti s intenzivními nepřátelskými nálety, při kterých bylo použito 10 řízených leteckých pum (KAB).  Namísto "změny pozic" však v realitě hovoříme o ústupu.

  • z-avia-pro-14-5-2024
Oficiální prohlášení ukrajinského generálního štábu zmiňuje i situaci na Lipcovském směru, kde ruská armáda vytlačila ukrajinské síly z obce Lukjansk. Velení ozbrojených sil Ukrajiny i tuto událost označilo za „změnu pozic“.

Kromě toho bylo zaznamenáno, že ruské jednotky aktivně používají letecké bomby s univerzálními moduly plánování a korekce (UMPC), což výrazně zvyšuje jejich přesnost a ničivou sílu. Tyto údery umožnily ruské armádě postupovat a donutily ukrajinské síly k ústupu.

Uvádí se také, že pěchota ruských ozbrojených sil již byla spatřena na předměstí Volčanska, města v Charkovské oblasti. To naznačuje další postup ruských jednotek a možné plány na dobytí klíčových populačních center v regionu.

 
-----------------------------------------------------------------------------------
 
Ruské jednotky ovládají západní a severní část Volčanska

Podle posledních údajů je západní a severní část Volčanska v Charkovské oblasti pod kontrolou ruských ozbrojených sil, uvedl Vitalij Gančev. Ve městě pokračují zuřivé pouliční boje, které vytvářejí extrémně napjatou situaci.

Přes Gančevovo prohlášení však ruské ministerstvo obrany tuto informaci zatím oficiálně nepotvrdilo. Nedostatek potvrzení ze strany ruského ministerstva obrany nechává prostor pro různé interpretace současné situace.

Volchansk, ležící na severovýchodě Charkovské oblasti, má strategický význam. Kontrola nad městem může výrazně ovlivnit vývoj vojenských operací v regionu a vytvořit předpoklady pro další postup ruských jednotek.

Ukrajinská strana podotýká, že boje ve Volčansku probíhají s vysokou intenzitou. Očekává se, že ruské ministerstvo obrany může brzy vydat oficiální prohlášení k objasnění situace ve Volčansku.

 
----------------------------------------------------------------------------
 
Budanov oznámil kritickou situaci v Charkovské oblasti

Šéf ukrajinské rozvědky Kirill Budanov (vedený jako extrémista a terorista) uvedl, že současná situace v Charkovské a Sumské oblasti se každou hodinou blíží ke kritické hranici. Rusko by, podle něj, mohlo zahájit nový útok severně od Charkova, v oblasti Sumy, což by vytvořilo další tlak na ukrajinské síly.

Budanov zdůraznil, že útoky ruských jednotek v Charkovské oblasti jsou zaměřeny na vyčerpání již tak slabých ukrajinských rezerv a zasévání paniky mezi místním obyvatelstvem.

"Použili jsem všechno, co jsme měli, nikoho jiného v záloze nemáme ," řekl a zdůraznil, že současné zdroje Ukrajině docházejí.

Ukrajinská armáda si stěžuje na intenzitu bombardování ve Volčansku v Charkovské oblasti. Ruské jednotky, podle ní, každé tři minuty shazují 5-7 bomb, což nesmírně ztěžuje obranu města. Taková taktika vyčerpává bojovou sílu a morálku ukrajinských vojáků, kteří jsou nuceni operovat pod neustálým tlakem.

Ruskou ofenzivu v Charkovské oblasti doprovází rovněž dělostřelecké ostřelování a nálety dronů, což komplikuje jakýkoliv pokus o ukrajinskou protiofenzívu.

 
-------------------------------------------------------------------------
 
Ruské jednotky dobyly Lukjansk a útočí na Lipce

Podle řady ukrajinských zdrojů severní skupina ruských ozbrojených sil ovládla vesnici Lukjansk a pokračuje v pohybu směrem na Lipce. Z Lukjanska do Lipec zbývá něco málo přes pět kilometrů, což činí tento směr kritickým pro další útočné akce.

Dobytí Lukjanska má pro ruské jednotky strategický význam, protože jim otevírá cestu k možnému tažení směrem na Charkov, a to v přímé linii. Ofenzivu v tomto směru provázejí aktivní vojenské operace zaměřené na upevnění pozic a zničení ukrajinských obranných opevnění.

Pokud se Lipce dostanou pod ruskou kontrolu, výrazně to změní operační prostředí v regionu a mohlo by to vytvořit předpoklady pro přímý útok na Charkov, druhé největší město Ukrajiny. Dobytí Lipec umožní ruským jednotkám přiblížit se k Charkovu a potenciálně zahájit operaci k jeho obklíčení nebo útoku na něj, nicméně, podle expertů, to bude vyžadovat skupinu asi 200 tisíc lidí.

Ukrajinští vojenští analytici vyjádřili obavy z rychlého postupu ruských sil tímto směrem.

 
----------------------------------------------------------------------
 
Ruské jednotky zahájily útok na Časov Jar

Po masivních útocích na pozice ukrajinských ozbrojených sil zahájila 98. výsadková divize z Ivanova novou etapu ofenzivy proti strategicky důležitému městu Časov Jar, ležícímu poblíž Artěmovska.

S podporou dělostřelectva zahájily výsadkové jednotky útok na mikrodistrikt Novoye (Kanál) a aktivně postupovaly v bitvách přes husté městské oblasti. Operace probíhá se zvláštní intenzitou, což zdůrazňuje význam této oblasti pro ruské síly.

Podle zpráv ukrajinských analytiků ruské jednotky postupují také v oblasti dača pozemků severně od mikrodistriktu Kanal. Tento směr je klíčový pro nastolení kontroly nad městem a další rozvoj ofenzivy. Podél této fronty pokračují ruské síly v plošných operacích, útočí na nepřátelské pozice v přírodní rezervaci Stupki-Golubovskie-2 a v lesní ploše Ivanovo.

Ofenzíva 98. výsadkové divize na Časov Jar je součástí širší strategické operace zaměřené na posílení kontroly nad regionem. Tato fáze ofenzívy prokázala vysokou koordinaci mezi různými složkami armády, což umožnilo dosáhnout významných pokroků v předních pozicích.

V současné době pokračují tvrdé boje o každou ulici a dům v Chasově Jaru. Ruské síly se snaží město konečně ovládnout, což výrazně změní strategickou situaci v regionu.
 
-----------------------------------------------------------------------
 
2024-05-14
Dyumin jmenován asistentem ruského prezidenta

Ruský prezident Vladimir Putin jmenoval guvernéra oblasti Tula, Alexeje Djumina, svým asistentem, čímž ho zbavil funkce šéfa regionu. Informovala o tom kremelská tisková služba.

Klíčovou pozici v prezidentské administrativě nyní obsadí Alexey Dyumin, známý svou úspěšnou prací jako guvernér regionu Tula. Jeho jmenování do této vysoké funkce svědčí o vysoké důvěře a ocenění jeho odborných kvalit ze strany hlavy státu.

Dyumin stojí v čele regionu Tula od roku 2016. Za tuto dobu region dosáhl významných úspěchů v ekonomickém rozvoji, sociální sféře a zlepšení infrastruktury. Region se zejména stal jedním z lídrů v lákání investic, rozvoji průmyslu a zemědělství. Dyumin věnoval velkou pozornost také sociální politice, zlepšování kvality života obyvatel a modernizaci městské a venkovské infrastruktury.

Bylo rovněž oznámeno, že Putin jmenoval svým dalším asistentem Nikolaje Patruševa.

 
--------------------------------------------------------------------------------
 
Vedoucí personálního oddělení Ministerstva obrany Ruské federace Jurij Kuzněcov byl zadržen v úplatkářské kauze.
 
2024-05-14

Hlavní vyšetřovací oddělení Vyšetřovacího výboru Ruska zahájilo trestní řízení proti vedoucímu personálního oddělení Ministerstva obrany Ruské federace Juriji Kuzněcovovi. Je podezřelý z přijetí úplatku zvláště velkého rozsahu v souladu s částí 6 čl. 290 trestního zákoníku Ruské federace, uvedl Vyšetřovací výbor Ruska.

Podle vyšetřování Kuzněcov v období 2021 až 2023, při zastávání funkce náčelníka 8. ředitelství Generálního štábu Ozbrojených sil Ruské federace, obdržel úplatek od zástupců komerčních struktur za provedení aktivit v jejich prospěch. Při prohlídkách v místech skutečného pobytu a registrace podezřelého byly objeveny a zajištěny finanční prostředky v rublech a cizí měně v hodnotě více než 100 milionů rublů, dále zlaté mince, sběratelské hodinky a luxusní předměty.

Na základě podnětu vyšetřovatele uvalil soud na Kuzněcova preventivní opatření v podobě vazby.

Vyšetřovací komise pokračuje ve vyšetřování, objasňuje všechny okolnosti případu a možné zapojení dalších osob do korupční činnosti. Zatčení je součástí širšího úsilí v boji proti korupci a zneužívání na nejvyšších úrovních vlády a vojenského velení.

Dříve Kuzněcov vedl 8. ředitelství generálního štábu ruských ozbrojených sil, které je odpovědné za ochranu státního tajemství. V této funkci podle vyšetřovatelů využíval služebního postavení k pobírání nezákonných odměn.

Ruské ministerstvo obrany zatím Kuzněcovovo zadržení nekomentovalo.
-

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře