Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Hrozba globální války o vodu v roce 2030

  • voda-balena-x
  • Water war
Národy odříznou své řeky, aby zabránili svým nepřátelům v přístupu k vodním tokům, teroristé odpálí přehrady a státy, které nebudou moci poskytnout svým občanům vodu zkolabují. Toto je budoucnost vykreslená americkou bezpečnostní zprávou.

Úřad národní rozvědky (ODNI) – organizace, která dohlíží nad americkými zpravodajskými službami, jako je FBI a CIA, byla pověřena prezidentem Barackem Obamou, aby prozkoumala dopad celosvětového nedostatku vody na bezpečnost USA.

 

 

A ačkoliv byla vyhlídka válek o vodu ohlašována po desetiletí, tak se během deseti let může stát skutečností. ODNI předpovídá, že do roku 2040 poptávka po vodě převýší dnešní nabídku o 40 %.

Nedostatek vody „zabrání zemím produkovat potraviny a generovat energii, což způsobí rizika na globálních potravinových trzích a omezí ekonomický růst." Severní Afrika, Střední východ a Jižní Asie budou nejvíce zasaženy nejvíce, tvrdí zpráva.

A zatímco je nedostatek vody zvládnutelný problém pro bohatší země, tak pro chudší země jde o smrtící destabilizační faktor. Ekonomicky znevýhodněné země jsou již náchylné k politickým, sociálním a náboženským nepokojům a selhání v poskytování vody pro zemědělce a obyvatele měst může být jiskrou, která zažehne selhání státu.

Mezi těmito nejvíce ohroženými zeměmi jsou Súdán, Pákistán a Irák, které jsou sevřeny ve vysilujících civilních konfliktech, a Somálsko, které přestalo fungovat jako stát. ODNI je konfrontována s postojem zemí, kdy omezují vodu pro vlastní občany, aby „tlačily na populaci a potlačily separatistické elementy." Zpráva předpovídá, že se mnoho běžných občanů bude muset uchýlit k použití tablet pro úpravu vody, které používají vojáci a horolezci, aby si obstarali čistou vodu.

Nejnebezpečnější jsou shluky zemí, které mezi sebou bojují o přístup k vodě.

Zpráva uvádí Nil, který protéká Ugandou, Etiopií, Súdánem a Egyptem, Jordán, který protéká Izraelem a několika arabskými zeměmi, a Indus, který je rozdělen mezi Pákistán a Indii.

Tyto oblasti jsou řízeny speciálními komisemi a zpráva uvádí, že „v minulosti vedla napětí ohledně vody spíše ke sdílení vody než k násilným konfliktům.“ Ale jakmile okolo není žádná voda, tak se tyto křehké vztahy zhroutí.

I bez přímého boje, jak tvrdí ODNI, země použijí vodu jako nástroj politického vlivu, podobně jako se dnes používá ropa a zemní plyn.

Projekty infrastruktury se stanou více zpolitizované: „Státy také použijí své vlastní schopnosti budovat a podporovat velké vodní projekty, aby získaly regionální vliv nebo hájily své zájmy ohledně vody,“ tvrdí zpráva.

Laos navrhoval přehradu na Mekongu za 3,5 miliard dolarů, která se již stala předmětem mezinárodního sporu s Kambodžou a Vietnamem, které tvrdí, že by přehrada zničila jejich rybolov a zemědělství.

Hrozba vodního terorismu

A dokonce i mezinárodní kompromis pravděpodobně nebude dostatečný pro zajištění vodní bezpečnosti. „Fyzická infrastruktura, včetně přehrad, byla používána jako praktický a veřejně známý cíl extrémistů, teroristů, nebezpečných států, v příštích deseti letech by mohli napáchat značné škody.“

Zpráva uvádí, že útok na jeden bod v zásobování vodou, jako je kanál nebo odsolovací zařízení, je dostačující pro odstavení stovek tisíců lidí od čisté vody. Na oplátku budou muset vlády zrealizovat nákladná bezpečnostní opatření, která budou mít omezená využití kvůli rozsáhlým délkám řek, které by musely být chráněny.

ODNI tvrdí, že je zde desetiletí řešení problémů, než se vymknou kontrole. Navrhuje revizi mezinárodních úmluv o vodě a investice do technologií lepšího čištění vody, které zaručí dostatek čisté vody.

Překlad článku Global ‘water war’ threat by 2030 – US intelligence

http://www.rt.com/news/water-conflict-terrorism-rivers-239/

zdroj: http://www.freepub.comehere.cz/vsechno/hrozba-globalni-valky-o-vodu-v-roce-2030

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře