Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Svět kolem nás - souhrn zpravodajství ze dne 17.5.2021

Božena Weitingerová 

17.5.2021

1; Izrael byl obviněn z válečného zločinu. Generální tajemník nevládní organizace Reportéři bez hranic prohlásil, že letecké údery izraelské armády na budovy v Gaze, kde se nacházely kanceláře světových médií, byly záměrné a jsou válečným zločinem.
2; Do výcviku specnazu jsou zapojováni i starověrci, říká Šojgu. Podle ministrových slov vojáci přebírají jejich návky na přežití v odlehlých oblastech.
3; Skandální verze výbuchů ve Vrběticích: České ministerstvo spravedlnosti odmítlo prezidentovo prohlášení, že možnou příčinou výbuchů mohla být snaha zakrýt chybějící množností zbraní.

  • svet-kolem-nas-souhrn-zpravodajstvi-ze-dne-17-5-2921
 
4; Kvůli úsporám byl rozpuštěn orchestr estonské armády. Celý státní sektor musí šetřit finance, což nemine ani armádu.
5; Palestinský ministr zahraničí srovnal v OSN Izrael s ozbrojeným zlodějem, který se vloupal do domu Palestinců.
6; Na čem je postaven ruský patriotismus? Tato emoce je natolik složitá a jemná, že se nedá popsat, aniž by vzniklo riziko jeho vulgarizace.
7; Ukrajinští okupanti umírají, krvácejí a stávají se z nich invalidé. Jednou z příčin jsou ale také chyby nedostatečně připravených zdravotníků.
8; Proč USA a NATO nechtějí bojovat s Ruskem kvůli Ukrajině? Ukrajina je nástroj boje proti Rusku, nikoli jeho cíl. Vladimir Zelenskij prohlásil, že pokud Rusko vtrhne na Ukrajinu, začne Třetí světová válka. Ale signály ze zahraničí hovoří o něčem zcela jiném. Například Washington Post jasně prohlásil, že pokud vyjde agrese ze strany Ukrajiny, Západ do případného konfliktu nebude vojensky zasahovat.
9; Příčinou vražd v Kazani a všech ostatních zločinů je absence mravnosti na osobní, společenské i státní úrovni. Pro životaschopnost státu má mravnost nesmírný význam.
10; Izrael prohrává... Vojensky Izrael s Palestinou prohrát nemůže. Ale v Evropě se protestuje nikoli proti Palestině, nýbrž proti Izraeli. A účastníci těchto protestů nejsou žádní arabští migranti... Izrael jednoznačně prohrává boj o sympatie světového veřejného mínění.Vlastně jediným režimem, který plně podporuje Izrael, je Ukrajina, která tím získává alibi pro své neonacistické počínání.
11; Český premiér zareagoval na Zemanova slova o druhé vyšetřovací verzi výbuchů ve Vrběticích. Andrej Babiš uvedl, že prezidenta informoval pouze o jedné verzi.
12; Nastupují velká vedra. Současné teploty v centrálním Rusku se začínají blížit 30 stupňům. Tyto teploty nejsou pro polovinu května pro Rusko typické.
13; Číňané skupují pozemky kolem vojenských základen v Japonsku. Majitelé tak získali možnost získávat informace o činnosti japonských a amerických letadlových lodí, letadel a živé síly.
14; Svět dnes potřebuje Hitlera. Tuto neuvěřitelnou větu napsal na svém Twitteru pracovník CNN v Pákistánu. Těžko si představit kontext, ve kterém by tato věta byla omluvitelná.
15; Ohnivé peklo. Izrael zaútočil na domy velitelů hnutí Hamás. Izrael a Palestina pokračují ve vzájemném ostřelování raketami.
16; Moskva se chopila skalpelu, aby vyřízla nádor války na Blízkém Východě. Ruská federace se přidržuje neutrální pozice v izraelsko-palestinském konfliktu. Je tak ideálním prostředníkem pro případná jednání mezi oběma stranami.
17; Ruské banky spouštějí službu umožňující vyzvedávání peněz z cizích karet na základě zaslaného QR kódu. Mnozí se obávají, že to bude ráj pro podvodníky.
18; V Rusku se začínají bát přemrštěných cen cukru. Ministerstvo zemědělství promýšlí nová opatření pro regulaci trhu.
19; Světová zdravotnická organizace je zneklidněna vážným nebezpečím vyplývajícím z přesčasové práce. Autoři zprávy konstatují, že podíl lidí, kteří pracují přesčas, činí již 9% světové populace. Tito lidé jsou více ohroženi mrtvicí nebo smrtí v důsledku ischemického onemocnění srdce.
20; Masakr v parku v Jekatěrinburgu. Policisté zahájili palbu na muže,který nožem zabil několik lidí. Zločinec byl zadržen a dnes dopoledne byl operován.
21; Strašlivý víkend v USA: Dvě havárie s vlaky převážejícími nebezpečné chemikálie. Vykolejily desítky vagónů s nebezpečným nákladem. V cisternách byla převážena kyselina solná a dusičnan amonný.
22; Koronavirus v Rusku: Více než 9 tisíc nových případů nákazy. Počet nových případů COVID-19 vykazuje tendenci k růstu, zvláště v Moskvě.
23; Zbývá dostavět 80 kilometrů. Německý generální konzul Matthias Kruse prohlásil, že vychází z toho, že plynovod bude dostavěn.
24; Majitel známé sítě ukrajinských restaurací v Ruské federaci vyhlásil bankrot. Nedávno moskevský soud na dálku uvalil vazbu na majitele Krčmy Taras Bulba, po kterém bylo vyhlášeno pátrání v případu krácení daní.
25; V Krasnojarském kraji došlo k úniku paliva v objektu Nornikelu. Rozsah havárie a příčiny události se upřesňují.
26; Nepřítel zasazuje tvrdé údery. Tureckými zbraněmi byli v Sýrii zabiti vojáci.
27; Známý ruský muzikant Andrej Makarevič známý svými liberálními názory se na svém turné obdivuje Ukrajinu a Ukrajince. Byl příjemně překvapen čistotou restaurací a udržovanými architektonickými památkami. Se svými projektem vystoupil už v Těrnopolu, Chmelnickém, Rovnu, Černovcích, ve Lvově a Poltavě.
28; Na Ukrajině ve vlaku z Rachova do Oděsy prasklo potrubí a cestující byli vystaveni neuvěřitelnému zápachu špinavé vody. Pracovníci ukrajinských železnic bojovali s touto „povodní“ pomocí košťat a hadrů.
29; V Kremlu odpověděli na ideu výměny Medvedčuka za Ukrajince vězněné v Rusku. Tuto myšlenku zveřejnil tajemník Rady pro bezpečnost a obranu Ukrajiny Alexej Danilov. Dmitrij Peskov to považuje za naprosto nepromyšlený návrh, který nemá smysl se vůbec zabývat. Ví o návrhu vůbec sám Medvedčuk? Souhlasí s tím? Tyto spekulace nejsou ničím jiným než „vnitroukrajinskou politickou kuchyní“.
30; V Německu povolili pokračování v pokládce potrubí „Severního proudu – 2“. Rozhodnutí se týká prací s využitím plavidel se systémem kotevní fixace.
31; Ukrajinští vojáci utrpěli těžká střepinová zranění při plnění zločinného rozkazu (příprava kvadrokoptér k realizaci provokace). Jeden ze zraněných později zemřel během transportu do vojenské nemocnice v Krasnoarmejsku.
32; Asociovaná trojice. Ukrajina, Gruzie a Moldávie se rozhodli vnucovat se do Evropské unie společně. Tři země se dohodly na posílení spolupráce v otázkách integrace do EU.
33; Pouhá třetina Ukrajinců bude během příští zimy schopna zaplatit složenky. Tato situace může vést ke kolapsu celého komplexu komunálních služeb.
34; Oranžový stupeň nebezpečí. V Moskvě byl překonán teplotní rekord. Dnes bylo ve městě 27°C ve stínu, zítra se čeká prolomení třicetistupňové hranice.
35; V Rusku byl uzavřen poslední konzulát USA. Generální konzulka v Jekatěrinburgu, která již opustila Rusko, napsala rozlučkový dopis, ve kterém slíbila, že bude Američanům vyprávět o duchu ruského regionu.
36; Opatření již byla schválena. V Kremlu informovali o deficitu suverenity na Ukrajině. Ten je vytvářen těmi, kdo „tvrdou rukou“ tlačí zemi k nenávist vůči Rusku.
37; Sestřelení dronu OBSE. Ukrajinská armáda nadále využívá podmínek příměří k posilování a přeskupování sil a prostředků.
38; Masová rvačka Svanů a Ázerbajdžánců probíhá už druhý den v Gruzii. Do regionu se přesouvá specnaz. Situaci se snaží dostat pod kontrolu policie i síly zvláštního určení. Dorazili o ministři silových resortů. (Svanové jsou jihokavkazské etnikum žijící na území Gruzie).
39; Ťumeňský školák byl vzat do vazby na dva měsíce kvůli vyhrožování teroristickými činy. Tvrdí ale, že šlo jen o vtip.
40; V Sýrii házeli obyvatelé kamení na konvoj americké armády. Americká okupace severovýchodní Sýrie a rozkrádání ropy vyvolává značný odpor místních obyvatel.
41; Ve Státní dumě informovali o nebezpečí americké tajné armády pro Rusko. Nedávno informoval o vytvoření vojenské struktury časopis Newsweek.
42; V Moskvě muž udeřil policistu a poštval na něho psy. Probíhá vyšetřování všech okolností události.
43; Státní department USA promluvilo „hrozbách pro Evropu“ ze strany Ruska. Podle slov státního tajemníka Představuje Rusko ohrožení Evropy.
44; Twitter odstranil téměř všechen obsah, který je v Rusku zakázán. Informuje o tom tisková služba Roskomnadzoru.
45; V USA označili zákulisní rozhovory za nejlepší způsob jak urovnat palestinsko-izraelský konflikt. Tento přístup ale podrývá veškeré snahy Rady bezpečnosti OSN.
46; Je to naše území. Lavrov označil Arktidu za ruskou. Ruská strana tematizuje otázku pokusů Norska zatáhnout NATO do Arktického regionu.
47; NATO se nedokáže zbavit starého haraburdí. Poláci se polekali „ruské hrozby“ z Kaliningradu. Čtenáři listu Defence 24 si stěžují na hrozbu vycházející z Kaliningradu.
48; Krym ustál akutní fázi deficitu vody, říká Aksjonov. Toto prohlášení učinil nejvyšší představitel Krymu ve vysílání krymsko-tatarské televizní stanice Millet.
49; V USA zveřejnili „bolavé místo“ americké armády. Expertka poznamenala, že kvůli doktríně není nikdo odpovědný za smrt vojáků.
50; Finsko omezuje nákupy ruské ropy. Píše o tom agentura Reuters.
51; Nejvyšší představitel Krymu prohlásil, že pod patronátem Američanů na Ukrajině funguje speciální projekt na destabilizaci situace na Krymu. Projekt označil za „gaučovou armádu“.
 
Zdroj: Russkaja Vesna

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře