Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Svět kolem nás (15.12.2021)

Božena Weitingerová

Středa, 15.12.2021 (kompletní verze):

1; Prezidenti Ruska a Francie uskutečnili telefonický rozhovor.
2; Americký vojenský expert dává Ukrajině tři dny na boj s Ruskem. V poslední době Západ čím dál častěji hovoří o plánech Ruska na invazi na Ukrajinu a obviňuje ho ze stahování vojsk k hranici se sousedním státem.
3; Čína má náskok před USA v průmyslové revoluci 4.0. Jedním z hlavních instrumentů Číny v tomto procesu jsou technologie G5.
4; Senát USA jen těsně (50:49) schválil zvýšení stropu státního dluhu.
5; Byl zadržen vlastník šachty Listvjažnaja Michail Feďajev.
6; OSN navrhla zrušení sankcí vůči Íránu.
7; Moldavské tajné služby zadržely ruského novináře Semjona Pegova. Vojenský korespondent natáčel materiály o událostech podněsterského konfliktu a o roli Ruska a ruských mírových sil v jejich urovnání.

  • svet-kolem-nas-16-12-2021


8; Evropská komise navrhla reformu Schengenské zóny. V nových podmínkách koronavirové pandemie a migrační krize na hranici Evropské unie a Běloruska.
9; Francouzský prezident Macron konstatoval snížení proudů migrantů na hranic s Běloruskem.
10; Počet úmrtí v souvislosti s COVID-19 v USA překročil 800 tisíc.
11; Společnost Rosnano má v úmyslu prohlásit dohody s věřiteli (třemi bankami) za neplatné.
12; Expert vysvětlil snížením zájmu Rusů o nákup dolarů. Jde o důsledky panických nákupů v důsledku geopolitických faktorů.
13; Jennifer Psaki odmítla uvést termín deeskalace situace kolem Ukrajiny.
14; Washingtonskou ulici  u ruského velvyslanectví uzavřeli kvůli podezřelému balíčku hozeném přes plot.
15; Vladimir Putin A Si Ťin-pching uskutečnili společnou videokonferenci o mezinárodní situaci, Olympiádě a vzájemných vztazích.
16; Evropskou část Ruska čeká obleva. Blíží se vzdušné masy atlantického původu.
17; Expert zhodnotil nejnovější protilodní komplex „Otvet“. Kde o krok vpřed v ruském obranném průmyslu.
18; V Rusku bude možné řidičský průkaz použít pro zjednodušenou identifikaci. Návrh schválila Státní duma.
19; Vlastníka šachty Listvjažnaja Michaila Feďajeva možná vyloučí ze strany Jednotné Rusko.
20; V Bundestagu vyzvali NATO, aby přešlo k politice deeskalace vztahů s Ruskem.
21; V Moskvě bude zřízen památník tragicky zemřelého šéfa Ministerstva pro mimořádné situace Jevgenije Ziničeva.
22; Tichanovskou na summitu Východního partnerství nahradili prázdnou židlí. V Bruselu odstartoval summit Východního partnerství, kterého se účastní nejvyšší představitelé Ázerbajdžánu, Arménie, Gruzie, Moldávie a Ukrajiny.
23; Vladimir Putin požaduje od ministra dopravy, aby se přestal vykrucovat a vymýšlet „chytrosti“ a do konce roku odsouhlasil a potvrdil univerzální program „Komplexní rozvoj a modernizace veřejné osobní dopravy“.
24; Lukašenko se rozhodl zcela nově rekonstruovat Bělorusko. V případě schválení nové redakce Běloruské ústavy bude potřeba zcela od základu reformovat republiku.
25; Zelenskij doufá, že Francie se bude během svého předsednictví zabývat bezpečností Ukrajiny.
26; Alijev: Ázerbajdžán je připraven se učit žít bok po boku s Arménií.
27; Berlínský soud odsoudil Rusa v případu vraždy v parku Tiergarten k doživotnímu vězení.
28; V Kremlu nevyloučili nový summit Putina a Bidena ještě do konce roku.
29; Prezident Putin přikázal, aby se příslušná místa v rámci potravinové bezpečnosti zabývala tuzemským semenářstvím a plemenářstvím.
30; Bílý dům komentoval možnost rozmístění ruských raket v Evropě Pokud NATO a USA nezareagují na požadavek Ruska na garance bezpečnosti, může to vést k nové vlně konfrontace.
31; Množství ruských vojsk u hranic nepředstavuje pro Ukrajinu hrozbu, prohlásil tajemník Rady pro národní bezpečnost a obranu Ukrajiny Alexej Danilov. Nevylučuje ale, že se situace může změnit.
32; Vláda Afghánistánu zakázala na svém území všechny zahraniční měny  pohrozila „národním škůdcům“.
33; Na Ukrajině slíbili, že maďarskou armádu porazí silami jedné brigády. Žebrivskij prohlásil, že oficiální Budapešť si je velmi dobře vědoma. Silných pozic Kyjeva v Zakrpatském regionu.
34; Evropská unie přijme už v dohledné době pod svá křídla další dvě země – Severní Makdeonii a Albánii.
35; Bloomberg vyjmenoval deset největších rizik příštího roku inflace, politika FEDu, Čína, politické otřesy v Evropě, omezování podpory celosvětového HDP (hlavně Japonsko. Kanada, Itálie, Velká Británie), útlum rozvíjejících se ekonomik, rostoucí cen potravin, důsledky Brexitu, válka supervelmocí...
36; Ukrajina vyváží včely, ale včelaři žádají pomoc kvůli nedostatku včelstev.
37; Zapil vodku desinfekčním prostředkem. V Turecku zemřel ukrajinský námořník.
38; Donbas: Velení ozbrojenců se uchyluje k mimořádným opatřením. Ukrajinské velení vehementně popírá přítomnost nezákonných ozbrojených formací v zóně konfliktu.
39; Afghánistán. Na hranici bývalého Sovětského svazu nabírá na síle děsivá barbarská země. Je to nejortodoxnější část muslimů, která vrhá zemi o tisíc let zpět.
40; Ukrajina je tlačena do války. Američané podle všeho budou bojovat, ale jen rukama Ukrajinců.
41; Devět vstřícných kroků vůči Bidenovi. Od sestřeleného Boeingu MH17 až po „Severní proud – 2“: Jak zmírnit obavy a posílit Bidenovy pozice před Senátem a Kongresem?
43; USA dávají Ukrajině pro válku s Ruskem tak tři dny. Tо nevypadá na to, že by věřily v sílu „nejsilnější armády na kontinentu“.
44; Všechny tepelné elektrárny a elektrocentrály budou převedeny na plyn. S uhlím to teď na Ukrajině vypadá více než bledě.
45; V Evropě se zamysleli nad odmítnutím dlouhodobých plynových kontraktů s Ruskem do roku 2049.
46; Byli zadržení majitel šachty Listvjažnaja a ředitel společnosti SDS Ugol. Teprve včera bylo vyproštěno poslední tělo oběti.
47; Ministr obrany vysvětlil krádež nafty z americké vojenské základy „rumunskou kulturou“. Na Ukrajině ucítili příležitost...
48; Bělorusko, Ukrajina, Karabach: O čem hovořili Putin a Macron? Telefonický rozhovor se uskutečnil na žádost francouzské strany.
49; Leonid Pasečnik přednesl projev u příležitosti dne obětí mezi novináři. Tito lidé navždy zůstanou v srdcích obyvatel už navždy
50; Z kohoutků v Doněcké lidové republice teče hnusná voda odporné chuti a zápachu. Na Ukrajině přiznali otrávení řeky.
51; Asistentka státního tajemníka USA projednala záruky pro Rusko. Na setkání byl přítomen americký velvyslanec John Sullivan.
52; Na ukrajinském ministerstvu vnitra a Státní pohraniční službě se posmívali psychicky nemocnému Rusovi. Oba úřady zveřejnily záběry z oficiální nahrávky a doprovodily je posměšnými komentáři.
53; Bloomberg: Přední země EU vystupují proti novým protiruským sankcím. Trvají na tom, že je důležitější o situaci kolem Ukrajiny s Moskvou jednat.
54; Blíží se globální změny. Historické rozhovory Putina a Si Ťin-pchinga. Oba státníci hovořili o exkluzivním charakteru vztahů obou zemí a projednali plány do budoucna.
55; Ukrajinští pohraničníci dostali povolení používat zbraně a výbušniny. Vstoupil v platnost příslušný zákon.
56; Státní duma schválila zákon o evakuaci osob při mimořádných situacích. Bylo potřeba uklidnit veřejnost, že za odmítnutí opustit dům pokuta, ale s nucenou evakuací se nepočítá.
57; Zorganizuju občanskou sebeobranu. Kličko připravuje Kyjev na válku s Ruskem. Vyplývá to z rozhovoru pro Bild.
58; Mezinárodní skandál. Litevští diplomaté a členové jejich rodin opustili Čínu.
59; Na Ukrajině se objevilo město Vladimir. Není jasné, zdali na počest Putina nebo Zelenského...
60; U hranic Ukrajiny bylo pozorováno ruské „letadlo soudného dne“ IL-96-300PU. Jedná se o létající velitelské stanoviště.
61; Ano, Lukašenko určitě není svatý, ale pokud lidé nebudou hlasovat pro novou ústavu, může to mít značné dopady, varoval běloruský prezident.
62; Byly investovány obrovské peníze. Nejvyšší představitel Doněcké lidové republiky navštívil energetický komplex, na kterém by dokončen rozsáhlý projekt.
63; Evropský parlament ponížil Navalného. Udělil mu Sacharovův řád za boj s korupcí. Víc ho ponížit už ani nebylo možné.
64; Odpověď na hrozby odpojení od SWIFT. Vladimir Putin A Si Ťin-pching plánují vytvoření nezávislé finanční struktury.
65; Ukrajinskému novináři ukradli kolo, zatímco točil interview s náčelníkem kyjevské policie. Přitom kolo bylo staré, potřebované a poměrně laciné.
66; V EU vymysleli plán pro případ ruského vpádu na Ukrajinu: Plníme zadání, které nám dala Evropská rada, zdůraznil viceprezident Evropské komise Maroš Šefčovič.
67; V Kongresu USA zazněla podpora spojení ruské Ukrajina s Ruskem. Prohlášení učinil republikánský kongresman Matt Gaetz.
68; Německo prohlásilo ruské diplomaty za nežádoucí osoby. Informovala o tom německá ministryně zahraničí Annalena Baerbock.
69; Je to výsměch. Na ruském ministerstvo zahraničí zareagovali na ideu Zelenského o referendu ohledně Donbasu. Vlastně se tu navrhuje aby se tu rozhodovalo na celoukrajinské úrovni o osudu lidí, kteří se sami vyjádřit nemohou.
70; Ukrajinská kancelář Interpolu odmítlo vyhlásit mezinárodní pátrání po Natalii Poklonské.
71; Macron vyzval k nalezení trvalého řešení konfliktu v Donbasu.
72; Denis Pušilin udělil patnácti vojenským dopisovatelům titul zasloužilého novináře.
73; V Centru Těrnopolu polili barvou pomník Stěpana Bandery.
74; V CIA promluvili o „podílu“ SSSR na vraždě Kennedyho. Americké tajné služby zveřejnily materiály z národního archivu.
75; Ukrajina, Německo a Francie vracejí Rusko k rozhovorům, říká ukrajinský ministr zahraničí Dmitrij Kuleba.
76; Zelenskij chce využít „Severní proud – 2“ k setkání s Putinem. Toto téma jako instrument se nachází v rukou jeho evropských kolegů.

Zdroj: rusnext.ru, rusvesna.su

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře