Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Výjimečný stav nebude, jenom pro někoho

  • penize
Janotův balíček si odnesou učitelé, důchodci a rodiny s dětmi. Proč právě oni?

Poslanci znepřátelených stran, kteří si před chvílí v přímém televizním přenosu spílali do opilců a idiotů, se poplácávají po zádech, skleničky šampaňského ťukají a v poslaneckém bufetu je veselo. Rozpočet je schválen a to je důvod k oslavě! Rozpočtové provizorium bylo slavně zažehnáno, naděje, že se země česká v nejbližší době nepropadne do chaosu a bezvládí, žije. „Jsme zachráněni," křičí usměvavé tváře poslanců, kteří právě dobojovali vítěznou bitvu za zájmy své a těch nejbohatších z nás. Tedy spíše z vás. Nebo snad ani z vás ne? Usmívají se i komentátoři v televizních zprávách. I oni patří mezi vyvolené, státem a krizí nepoznamenané.
Absurdita je posvěcena, rada starších rozhodla, že opasky si protentokrát utáhnou jen učitelé, rodiny s dětmi a důchodci. Tedy ti, kteří se dokážou bránit nejméně ze všech. A mají zatraceně hluboko do kapsy už teď. Jak šalamounsky vymyšleno, páni poslanci! Potěšte tou skvělou zprávou své bohaté sponzory. A tančete s nimi na palubě lodi, která se zatím nepotápí. Jede se dál, močálem černým kolem bílých skal. Jak dlouho ještě?
Jiná je nálada u nás doma. Otec redaktor, matka učitelka, tři studující dcery. Ještě nedávno jsme žehrali, že žijeme z ruky do huby, od výplaty k výplatě. Co bude po rozbalení Janotova balíčku, raději nemyslet. Poslanci výjimečný stav zažehnali, nám právě nastává. Strejček hlad za námi zatím nechodí, přesto napětí nezažehná ani zpěv Voskovce a Wericha ze staré gramofonové desky. „Tak jsem čet´ - co jste čet´? - Rozpočet, to jsem čet, povídám si, to je prachů. Náhle však - a copak? - Klopím zrak, - taky tak, - říkám si počkej brachu."
Nápad ušetřit výdaje nejbohatším na úkor těch, kdo mají nejméně, není jen hloupý, ale i nebezpečný. Nápad vzít peníze učitelům za současného stavu, kdy příjmy ve školství až na výjimky neumožňují vykonávat učitelské povolání živitelům ani živitelkám rodin, pokud je nesponzoruje bohatší partnerka či partner, hraničí se sabotáží proti české kultuře a vzdělanosti. Po sílících pokusech o ekonomické vyhladovění neziskových divadel, výstavních síní, knihoven, vědeckých ústavů, veřejnoprávních institucí a plánovitého zruinování architektonických památek (nejnověji románská rotunda Narození Panny Marie v Holubicích u Prahy, na jejíž opravu by stačila nepatrná část nákladů papežovy návštěvy v České republice) jde zatím o nejagresivnější pokus ušlapat v nás poslední zbytky ducha.
Až se v mysli občas zatřepetá hříšná myšlenka, že jde o záměr udržet národ v nevědomosti a tuposti, neboť tak je nejlépe manipulovatelný. Historie se opakuje. A v hlavě duní stará, znovu oživlá písnička dvou moudrých pánů, kteří se tuposti mocných dokázali nebojácně a vyzývavě postavit: „Hej skřečkové a bařtipáni! Přišel čas, budeme účtovat! Vy páni, kteří jste tím vinni, že bída z lidí vlky činí, že nás proti vám vede hlad!"

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře