Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Všichni za jednoho…

  • topolankova-vlada
"Obviňují ji, že pije pivo, létá na koštěti na Petrovy kameny a obcuje tam se Satanem," vyjádřil se ministr financí k vyšetřování policie. Vzkaz veřejnosti je jasný: Co mi má nějaký policista okopávat kotníky? Ať si chytají drobné zlodějíčky, maximálně tak zhýralé odboráře s prohnilou opozicí, nás ale ať nechají na pokoji. Nebudou nás vinit za něco, co je běžnou vládní praxí.

Zde si notoval s premiérem Nečasem: "Kromě toho mi dovolte říci poměrně tvrdou a jasnou tezi, že o tom, kdo bude ve vládě nebo nebude ve vládě, nebude cestou žádosti o vydání rozhodovat parta policejních plukovníků nebo podplukovníků, to asi by nebyl ten správný krok". Pan premiér má však dozajista jasno o jenom konkrétním kroku jednoho konkrétního plukovníka – který svou zprávou o vládě v roce 2006 rozhodoval. Tento plukovník – dnes již ministr vnitra – má přes své děti prokazatelné vazby na nechvalně známého Romana Janouška a na triku má falešné obvinění V. Jourové, které se soud musel omluvit, která má však zničenou politickou kariéru.

Zatímco expert přes maximální daňové zatížení středních a nízkopříjmových vrstev s co nejnižším celkovým výběrem daní vystoupil hned ve stylu tří mušketýrů – když viníte Parkanovou, pak celou vládu – premiér Nečas to vidí jinak: "Musím konstatovat, že o rozhodnutí celé vlády šlo. Nicméně na základě materiálu, který tam donesl jeden konkrétní člen vlády," prohlásil Nečas a dodal: "Těžko lze předpokládat, že by někdo v čistě rezortní a úzce zaměřené, specializované otázce, přinesl konkurenční materiál z jiného ministerstva. Třeba z ministerstva kultury. To asi neočekáváme."

Ministr Kalousek evidentně ztrácí glanc. Když ho sociální demokraté obvinili, že za jeho působení došlo k závažným pochybením při využívání peněz z evropských fondů, zareagoval, jak je zvyklý – patrně z resortu obrany. Nejlepší obranou je útok: "To myslíte vážně, že mě voláte k odpovědnosti? Vaši lidé v krajích kradou, ani poledne nedrží. A vy z toho viníte ministra financí?"

Politická kultura za Kalouska výrazně zhrubla. Zvykli jsme si na to, že ministr prohlašuje o svých koaličních partnerech, že jsou mimořádně „odporní a slizcí", že soustavně dehonestuje odboráře, třebaže jsou to významní představitelé zaměstnanců a jejich zájmů a že paušalizuje opozici na základě jedné – a to ještě neprošetřené – kauzy.

Je nepřípustné, aby se politik vměšoval do úkonů policie či soudů. Jenomže i politik je člověk, kterému občas tečou nervy. A Kalousek vnímá, jak se kolem něho politické smyčky stahují více a více. Jen si oddechl, že ho policie nebude popotahovat v souvislosti s internetovým sázením, objevil se na scéně opět stín vojenských padáků z doby jeho náměstkování na obraně. Kolem tohoto resortu by se policie zkrátka motat neměla. Tam totiž jde o zakázky v miliardách - a hlavně, přes Parkanovou a jejího náměstka M. Bartáka vedou možné cestičky k samotnému Kalouskovi. Martina Bartáka Kalousek hájil v minulosti zuby nehty a na ministerstvu financí ho držel, co to šlo.

S resortem obrany má kromě Kalouska však zkušenost i současný premiér, který zde v roli prvního náměstka působil od září 1995 do června 1996.

Na obraně pohořelo přitom více ministrů. Pomine-li se Baudyšův incident se střelbou na palubě letadla, lze jmenovat například V. Vetchého, J. Tvrdíka, Karla Kühnla, M. Bartáka (za vlády J. Fischera) či A. Vondru.

Čím více se bude mluvit o letounech CASA, tím více se bude M. Kalouskovi jako noční můra vracet kauza padáků.

„Problém nepodceňuji. Tato kauza bude mojí prioritou," nechal se před lety slyšet náměstek Tvrdík, který poukazoval na rovnici špatný padák = mrtvý voják. Ministerstvo obrany se až v roce 2000 pokusilo firmě Anex vypovědět smlouvu. Soud však rozhodl, že resort musí odebrat i dalších 470 padáků za 114 milionů korun. Kontrakt na rok 2000 téměř za sto milionů soudce Kryštof Nový ministerstvu odpustil. To se proti rozhodnutí soudu odvolalo.

Policie má podezřelé transakce na obraně v hledáčku dlouhodobě – například navrhla obžalovat osm bývalých vysokých důstojníků armády z korupce a manipulace s veřejnými zakázkami na úpravy letišť a opravy letištní techniky. Obvinění, většinou plukovníci a podplukovníci, v letech 1997 až 1999 údajně zmanipulovali zakázky asi za 482 milionů korun. Na místě ministra obrany se v letech 1997 až 1999 vystřídali tři ministři, Miloslav Výborný (KDU-ČSL), Michal Lobkowicz (Unie svobody) a Vladimír Vetchý (ČSSD). Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL), byl od ledna 1993 do ledna 1998 ekonomickým náměstkem ministra obrany.

V době, kdy se Řecko hlouběji a hlouběji potápí v bludném kruhu nic neřešících půjček a střední vrstvy decimujících škrtů a kdy je o jeho zbrojní politice a nákupech armádní techniky v letech nedávných ticho po pěšině, je šťourání policie ve vodách české obrany ministrovi Kalouskovi krajně nepříjemné. Jeho pravá ruka, K. Schwarzenberg, se v nedávném rozhovoru pro Právo nechal slyšet, že je dobře, že se policie pouští do větších ryb a že by byl rád, kdyby ulovila i nějakou tu vládní. Asi by měli s M. Kalouskem před podobnými rozhovory více mluvit. Kalousek o lovení vládních ryb vysloveně nestojí, hlavně ne ve vodách, kde sám náměstkoval. Ale to si jistě oba pánové ještě vysvětlí. A zatímco se jeden z nich bude hrdě bít v prsa a volat: „My všichni jsme vláda, buď nás zavřete všechny, nebo nikoho", občan by se měl zamyslet nad výrokem druhého, že v Unii se vlastně nic neděje, jen si tam lidé nesmí volit „nějaké magory".

Blíží se okamžik, kdy vláda jako celek prosadí ve stávající neutěšené podobě církevní restituce. Je možné, že M. Kalousek bude ještě litovat, že tak mocně volal po souzení vlády jako celku. Obyčejně totiž kolektivní vina neplatí a zodpovědnost za rozhodování má jedna konkrétní osoba. Ale právě v případě církevních restitucí by se o kolektivní zodpovědnosti uvažovat dalo. Je otázkou, jak se pak vláda ke svému „d´Artagnanovi" postaví. Možná ze slavného mušketýrského motta zbude pouze jeho druhá část - „Jeden za všechny".

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře