Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

„Úspěch“ české diplomacie na Ukrajině

  • zlatytelefon
Český generální konzul v ukrajinském Lvově Ladislav Hradil byl odvolán z funkce a dostal výpověď z ministerstva zahraničí kvůli machinacím s českými vízy. Stalo se tak poté, co více než 160 občanů Ukrajiny podalo u českých soudů žalobu na ministerstvo zahraničí.

Ukrajincům se nelíbilo, že objednat se na konzulát bylo možné jen prostřednictvím speciální telefonní linky, přičemž jeden hovor stál v přepočtu necelých 20 dolarů. Systém placené linky údajně funguje na nejméně pěti zastupitelských úřadech ČR v zahraničí, nicméně vždy je provozován tamní telekomunikační firmou. Ve Lvově byl ale poskytovatel telefonické linky vybrán bez výběrového řízení a peníze z hovoru šly na účet agentury, kterou vlastní Vlastimil Valenta, podle ukrajinských médií přítel velvyslance ČR v Kyjevě Jaroslava Bašty. I ten se nyní proto dostal do hledáčku české protikorupční policie. Anonymní zdroj z českého ministerstva zahraničí prý prohlásil, že role velvyslance Bašty v celé kauze není zatím jasná, nicméně konzul Hradil údajně nemohl nevědět, jak se věci mají.

Telefonická linka na konzulát za dobu své existence na Ukrajincích usilujících o legální vstup na území ČR vydělala asi 360 tisíc eur.

Česká strana přitom vyvolala nevoli ukrajinského ministerstva zahraničí už v květnu tím, že k požadovaným dokladům nutným k udělení víza přidala požadavek na potvrzení, že žadatel netrpí žádnou těžkou infekční chorobou.

Na českých vízech samozřejmě nevydělávají čeští diplomaté jen na Ukrajině, pročež je možná dobré připomenout zajímavý text CFP!, který zatím ptanic neztratil na své platnosti.

 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře